Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Липса на кворум провали извънредното заседание на парламента

| обновено на 13.08.20 в 10:23
Снимка: БГНЕС

Народното събрание не събра нужния кворум, за да започне заседанието, обявено за днес. По списък са се регистрирали само 78 депутати. 

Председателят на НС Цвета Караянчева даде възможност за повторна регистрация в 9.20 часа, но и след нея броят на депутатите остана същият. В парламента бяха само депутатите на БСП и ДПС. Местата на законодателите от ГЕРБ останаха празни, не дойдоха и представители на "Воля". 

След като Караянчева обяви, че днес няма да има пленарно заседание, от страна на групата на БСП се чуха викове "Оставка!".

Председателят на НС на свой ред обвини левицата, че не се е погрижила да осигури кворум за днешното заседание.

Още преди заседанието Александър Ненков от ГЕРБ обяви, че парламентарната им група няма да участва:

“Аз като зам.-председател от групата съм дошъл да изразя нашата позиция. Тя е следната, че ние няма да участваме днес в това заседание. АЗ от добра воля и от уважение към институциите, дори върху колегите за това, че са внесли все пак такова искане“.

Депутатите трябваше да се се съберат на извънредно заседание днес по искане на БСП. Социалистите настояваха да изслушат премиера Бойко Борисов и да бъде внесена актуализация на бюджета.

"След втората регистрация отново имаме 78 регистрирани народни представители, не можем да проведем заседание. Колеги, мисля, че не е коректно да викате "Оставка!", след като вие г-жо Нинова не сте направили всичко възможно, за да осигурите кворума, тъй като заседанието е по ваше искане. А виждам, че и във вашите редици има липси", отбеляза Цвета Караянчева. 

Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви:

"ГЕРБ и управляващото мнозинство си направиха ритуално самоубийство от страх, да имаш мнозинство в парламента, да можеш да вземеш всички решения, които искаш и да не го направиш показва само едно - страх. Българският народ днес видя нагледно как се руши държавност и как се крадат неговите пари. Бойко Борисов днес за пореден път показа как се погазва върховенството на закона, защото раздаването на пари може да се случи само през Закона за бюджета и през неговата актуализация в парламента“.

На заседание на парламентарната група БСП ще решава дали да поиска ново извънредно заседание.

Извънредният работен ден на депутатите с определен от социалистите ред включваше две точки.

Първата е парламентът да задължи кабинета в 7-дневен срок да внесе актуализация на бюджета във връзка със социално-икономическите мерки за преодоляване на последиците от Covid кризата, с които според лидера на БСП Корнелия Нинова страната ни доста закъснява:

"Но се задава икономическа и социална криза. Смятам, че много закъсняваме с мерките, които са необходими , за да бъде тя приета по-леко от икономиката и от домакинствата. В редица европейски държави отдавна въведоха реални мерки, които омекотяват кризата. Българското правителство не прави нищо такова".

Като точка втора в дневния ред опозицията искаше да изслуша министър-председателя Бойко Борисов, както и вътрешния министър Христо Терзийски за насилието над журналисти и протестиращи граждани по време на националната конференция на ГЕРБ.

"На официално мероприятие, на управляващата партия, която държи всички лостове на властта - МВР и служби, се стигна до това да не може да се осигури сигурност на хората и върху тях да се нанася груб побой. При това има очевидни данни от снимките и записите на журналистите, че биячите са свързани с представители на партия ГЕРБ", подчерта Нинова.

Пред Народното събрание беше и лидерът на "Да! България" Христо Иванов, който също имаше своите въпроси към премиера: 

"Искам да попитам Борисов кога ще разкаже за своите отношения с Маджо. Искам да попитам, кога ще бъдат разследвани концесиите по Черноморието, които получават фирми свързани със СИК, защото ние сме готови да ги ревизираме".

Преди заседанието на парламента Виолета Желева от БСП прогнозира пред БНР, че представителите на управляващата коалиция ще отсъстват от пленарната зала.  

"За пореден път ГЕРБ и съпричастните партии няма да спазят законите на страната. Това е запазена марка за тях. Но в случая те няма да бойкотират нас и това, което ние искаме, а ще бойкотират Конституцията", отбеляза тя в предаването "Преди всички".

Желева предвижда, че може да се получи и техническо протакане и оправдание с технически затруднения заради регистрацията с подпис, за което се предвижда около час.

"Получи се ситуация, при която като че ли очакваме среща между агитки преди решаващ мач. Нещата ще се решат в залата. Самото създаване на препятствия народните представители да достигнат до залата, да се чуе дебатът и да се чуе противопоставянето по отношение на решения, които са важни за цялото общество, за мен е лишено от каквато и да е логика", коментира пред БНР независимият депутат и бивш заместник-председател на Народното събрание Явор Нотев по повод заканата на протестиращите да блокират Народното събрание преди извънредното му заседание.

Ето с какви нагласи влязоха депутати от ДПС и от БСП - Халил Летифов и Александър Симов на заседанието на парламента, поискано от левицата:

"Това си е една парламентарна процедура, мисля че е абсолютно нормално да извикаме ръководството на тая държава и да даде някакво обяснение. Плюс това бюджетът трябва да бъде ремонтиран, не виждам защо трябва да чакаме", каза Летифов.

"Има две важни неща, три, които се случват - първо, протестите не затихват. Второ, актуализацията на бюджета трябва да мине през парламента, трето надяваме са да получим някакви отговори за държанието на ГЕРБ по време на тяхната т.н. политическа сбирка", посочи Симов.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Британският премиер Риши Сунак.

Сунак е призовал Нетаняху да "прояви здрав разум“ по отношение на ситуацията с Иран

Британският премиер Риши Сунак е разговарял по телефона с израелския си колега Бенямин Нетаняху и го е призовал да прояви "здрав разум" по отношение на ситуацията с Иран.  Говорител на Даунинг стрийт информира, че Сунак е казал на Нетаняху, че „значителната ескалация не е в ничий интерес и само ще задълбочи несигурността в Близкия изток“...

публикувано на 16.04.24 в 21:52

Малчугани ще тренират на обновена спортна площадка в Монтана

Още една спортна площадка ще могат да използват жителите на Монтана за масов спорт. Тя се намира зад зала "Младост". Изградена е преди повече от 10 години с европейски средства. Сега общината я възстанови и ще може да ползва от всички живеещи в най-големия жилищен квартал в града "Младост", както и всички останали“, каза кметът на Монтана Златко..

публикувано на 16.04.24 в 21:26

Европейската дипломация готви нови санкции за Иран заради атака срещу Израел

Министрите на външните работи на ЕС са предложили да се разширят санкциите срещу Иран заради масивната му атака към Израел през уикенда, съобщи след видеоконференцията им върховният представител по външната политика и сигурност Жозеп Борел. Те разговаряха в навечерието на специалния Европейски съвет днес и утре, където въпросът също ще се обсъжда...

публикувано на 16.04.24 в 20:56

Има задържан за оскверняването на гроба на патриарх Неофит

Полицията в София задържа мъж, който е разпознат на записите от охранителните камери като човекът, който осквернява гроба на патриарх Неофит под колонадата на столичния митрополитски храм "Св. Неделя".  Оскверниха гроба на патриарх Неофит По-рано от Светия синод уточниха, че в рамките на няколко дни гробът е бил два пъти обект на..

публикувано на 16.04.24 в 20:52
Виолета Коритарова

Министър Коритарова: Подписването на споразумения за финансиране на общински проекти ще продължи

Подписването на споразумения за финансиране на общински проекти ще продължи. Това гарантира министърът на регионалното развитие Виолета Коритарова пред членове на Националното сдружение на общините.  Обсъдена беше инвестиционната програма за общински проекти, която се изпълнява със средства от държавния бюджет. Министърът призова местните власти..

публикувано на 16.04.24 в 20:20

Кметовете на кюстендилските села стягат избирателните секции

Кметовете на кюстендилските села трябва да проверят състоянието и да подготвят помещенията, където ще се гласува на 9 юни, наредиха от Общината. Където се налага, ще се направят леки ремонти.  Избирателните секции по селата са над 50, обикновено са в читалищата, рядко - в някоя административна сграда или пенсионерски клуб. Кметовете трябва да..

публикувано на 16.04.24 в 20:01
Последиците от израелски въздушен удар в град Джабалия в Ивицата Газа, 11 октомври 2023 г.

Израелски танкове отново нахлуха в селища в северната част на Ивицата Газа

Израелски танкове са нахлули отново в Бейт Ханун и Джабалия - селища в северната част на Ивицата Газа, съобщава Ройтерс.  Бейт Ханун бе сред първите мишени на израелската армия миналия октомври. Поради бойните действия и разрушенията много от местните жители напуснаха града. Немалко се завърнаха през последното затишие, но сега отново..

публикувано на 16.04.24 в 19:54