Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов: Още днес внасяме проекта за нова конституция

Снимка: Facebook /Бойко Борисов

Още днес ще внесем проекта на ГЕРБ за конституция, заяви премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов в изявление, излъчвано във "Фейсбук" страницата му.  На изявлението присъстваха председателят на Народното събрание Цвета Караянчева и председателят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова.

Борисов каза още, че още днес е готов да се срещне с коалиционните си партньори, за да търси подкрепа за проекта за конституция. Той поиска да бъде създадена контактна група, която да осигури поне 120 гласа в парламента, за да може предложението за нова конституция да бъде подкрепено още в първия работен ден след ваканцията - 2 септември.

Министър-председателят поиска също така от депутатите на ГЕРБ да сондират в Народното събрание дали може да бъде формирано мнозинство от 160 депутати, за да бъде прието предложението за свикване на Велико народно събрание.

Ако не се получи, имаме готовност с други решения, каза още Борисов.

Премиерът обвини лица от протестиращите в лъжи, които те са изрекли в петък, след като той представи идеята за нова Конституция, гласувана от Велико народно събрание.

"Първата лъжа след нашето изказване в петък, е че Борисов и ГЕРБ целели да протакат във времето да няма служебно правителство. Лъжа е, че сме се вкопчили във властта. Затова днес внасяме тази Конституция и това не е Конституцията на ГЕРБ".

Премиерът отбеляза, че ВНС може да промени всеки един ред и буква и да внесе какви ли не предложения, включително и президентът да е и главен прокурор. "Ние искаме ВНС да се произнесе", подчерта той.

"Втора лъжа е, че не искаме машинно гласуване. Затова още днес възлагам на Томислав Дончев в Изборния кодекс да се запише, че машините могат да бъдат наемани, закупувани, как и кой ще ги достави, да има и хартиено гласуване – ако някой чисто умишлено повреди машина, да не се спира вотът. Така че още днес тази лъжа ще бъде опровергана", посочи Борисов.

"Искам всичко това да  бъде направено максимално бързо, за да опровергаем, че искаме да стоим в управление. Не! Искаме управление, което се ползва с подкрепата на народа", каза още премиерът.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Йенс Столтенберг

НАТО води преговори за разполагане на повече ядрени оръжия

НАТО води преговори за разполагане на повече ядрени оръжия, изваждането им от складовете и поставянето им в режим на готовност пред лицето на нарастващата заплаха от Русия и Китай, обяви ръководителят на алианса Йенс Столтенберг. Йенс Столтенберг заяви пред британския вестник “Дейли телеграф“, че е имало консултации “на живо” между страните..

публикувано на 17.06.24 в 13:45
Николай Марков

Николай Марков: С дамите на Борисов няма да разговарям, лидер с лидер се среща

С контактьорски групи на мен ми е обидно да си говоря, не знам на другите как не им е обидно. Борисов е човекът лидер и него искам да изслушам. Назарян и Теменужка не са лидери, те могат утре да ми предложат с чистачката в ГЕРБ да се срещна. Това заяви пред БНР лидерът на партия "Величие" Николай Марков за очакваната покана от..

публикувано на 17.06.24 в 13:34

ЕС удължи с една година санкциите срещу анексираните от Русия Крим и Севастопол

Съветът на ЕС удължи с една година санкциите срещу Русия заради анексията на Крим и град Севастопол - до 23 юни 2025 г. Действащите в момента ограничителни мерки бяха въведени за първи път през юни 2014 г. и включват забрани, насочени към вноса в ЕС на продукти с произход от незаконно анексираните Крим или град Севастопол, както и..

публикувано на 17.06.24 в 13:26

Съветът на ЕС прие важен регламент за възстановяване на увредената природа

Съветът на ЕС официално прие първия по рода си регламент, с който се предприемат мерки за възстановяването на поне 20 на сто от сухоземните и морските пространства до 2030 г., както и на всички екосистеми, които се нуждаят от това, до 2050 г. Регламентът обхваща редица сухоземни, крайбрежни, сладководни, горски, земеделски и градски..

публикувано на 17.06.24 в 13:17

ДОО отчита 5,2 млрд. лв. приходи от осигуровки и разходи от 9,66 млрд. лв. към края на май

Към края на май Държавно обществено осигуряване (ДОО) отчита 5,2 милиарда лева приходи от осигуровки и разходи от 9,66 милиарда лева. Разходите за пенсии са в размер на 8,5 милиарда лева, а за обезщетения са изплатени над един милиард лева. От месечния отчет за изпълнението на бюджета на общественото осигуряване става ясно, че общите разходи..

публикувано на 17.06.24 в 12:57

Проучване: Все повече хора обръщат гръб на новините

Все повече хора обръщат гръб на новините, намирайки ги депресиращи, отблъскващи или скучни, показва глобално проучване на Института "Ройтерс" към Оксфордския университет. Почти четирима на всеки десет души или 39% по света казват, че понякога или често активно избягват новините, в сравнение с 29% през 2017 година, според доклада на..

публикувано на 17.06.24 в 12:54

Дефицит по текущата сметка от 56,9 млн. евро и търговски дефицит за 491 млн. евро през април

През април 2024 г. салдото по текущата сметка на България е отрицателно и в размер на 56,9 млн. евро, търговският дефицит е за 491 млн. евро, а преките чуждестранни инвестиции се понижават с 64,3 млн. евро, показват последни данни на БНБ за платежния баланс на нашата страна. Балансът по текущата и капиталова сметка на България през април е..

публикувано на 17.06.24 в 12:39