Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Николай Облаков: ГЕРБ печели от мажоритарния елемент на избори за ВНС

Снимка: БТА

Със сигурност избори за Велико народно събрание от политическа гледна точка са в интерес на ГЕРБ. Това каза пред БНР Николай Облаков, председател на платформата „Консерватор“.

„Не само защото според повечето изследвания дори в момента те са първа политическа сила, второто – мажоритарният елемент: не мисля, че ГЕРБ ще има по-малко от 150 от 200-те депутата. Да не забравяме, че масово по места местните избори бяха спечелени отново от ГЕРБ.“

Идеята на ГЕРБ е, че те ще получат много голям бонус от мажоритарния елемент, отбеляза Николай Облаков. „За тях поне изглежда доста по-лесно, отколкото едно следващо нормално народно събрание.“

На мнозинството български граждани идеята за ВНС се харесва, без да има разбиране какви са функциите му, „просто му звучи добре“, изтъкна Облаков в предаването "Преди всички".

С този политически ход Борисов успява да разграничи тези на протестите, които действително имат желание за промяна и реформа от тези, които искат да получат парче от баницата. Разграничава ги по техните реакции срещу идеята Велико народно събрание. Макар тази идея да изглежда доста радикално, нека видим как е възможно да се случат реформи. Защото според всички изследвания следващото народно събрание е малко вероятно въобще да успее да излъчи правителство или стабилно мнозинство, камо ли да събере 160 депутати за конституционни промени, каквито твърдят противниците на идеята за Велико народно събрание, че могат да се случат и в нормално народно събрание. Как ще се случат?“

Събирането на 160 гласа за старт на подобна процедура за свикване на ВНС вече не изглежда толкова невъзможно, колкото в самото начало, смята Облаков, който визира евентуалната подкрепа на ДПС, „Воля“ и на следващото ръководство на БСП, чийто избор предстои през септември.  

Нека не изпадаме в паника от това, че Данаил Кирилов ще пише нова конституция, защото това ще може да се промени“, призова още той.

Запитан страхува ли се ГЕРБ от служебно правителство, Облаков посочи:

Не мисля, че ГЕРБ гледат добре на възможността за реваншистко правителство на Радев, защото войната между тях е от първия ден. По-скоро тук идеята да не падне правителството е на коалиционните партньори на ГЕРБ.“

„До няколко часа очаквам да има нови големи новини“, прогнозира Николай Облаков пред "Хоризонт", без да уточни какво точно има предвид, но каза, че не става дума за оставка.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Ваня Нушева

Ваня Нушева: Мажоритарният елемент е бонус за големите партии и ще затрудни малките

Предложението за избор на 200 депутати пропорционално и 200 мажоритарно за Велико народно събрание означава промени в Изборния кодекс. Това каза в интервю за предаването „Преди всички“ Ваня Нушева, преподавател по избирателни системи и избирателна..

публикувано на 17.08.20 в 11:22
ВИЖТЕ ОЩЕ
Петър Ганев, Институт за пазарна икономика

Анализ: Висшето образование води до 90% заетост и средна годишна заплата 25 000 лева

54% от учениците са функционално неграмотни по математика, а само 1/3 от населението покрива базовото ниво на дигитални умения, сочи анализ на Института за пазарна икономика. Проучването разкрива основно какви са пропуснатите ползи в..

публикувано на 02.10.24 в 20:34

“България Еър” анулира полетите си от и до Израел до 15 октомври

Заради официална препоръка на Европейската комисия и Асоциацията за авиационна безопасност на Европейския съюз “България Еър” анулира полетите си от и до Израел до 15 октомври включително, съобщи националният авиационен превозвач. Мярката се налага с цел..

публикувано на 02.10.24 в 20:09

Фермери искат среща с властта и са готови за протести

Националната асоциация на зърнопроизводителите настоява за провеждане на спешна среща с Министъра на финансите и Министъра на земеделието  за да се договори незабавното изплащане на средствата по т.нар Украинска помощ. Земеделците предупреждават,..

публикувано на 02.10.24 в 19:55
Синът на пернишкия прокурор Бисер Михайлов - Васил, получи условна присъда заради закана за убийство

Условна присъда за сина на пернишкия прокурор Бисер Михайлов - Васил

Софийският районен съд призна за виновен Васил Михайлов, син на прокурора от Перник - Бисер Михайлов, за една от общо четирите закани за убийство по адрес на Боряна Рангелова и го оправда за останалите три.  Съдът го осъди на една година и осем..

публикувано на 02.10.24 в 19:34
Министър-председателката на Италия Джорджа Мелони

Г-7: Дипломатическо решение на конфликта в Близкия изток все още е възможно

Лидерите на Г-7 обявиха, че дипломатическо решение на конфликтите в Близкия изток "все още е възможно“. То беше публикувано след края на виртуалната среща на лидерите на Г-7, която беше свикана от италианския премиер Джорджа Мелони в качеството ѝ на..

публикувано на 02.10.24 в 19:13
Пожар в апартамент след израелски въздушен удар в Дахие, Бейрут, Ливан, 2 октомври 2024 г.

Въздушни удари и сражения между израелски части и бойци на "Хизбула" в Ливан

След противоречиви съобщения вчера, днес и ливанската шиитска групировка "Хизбула", и израелската армия потвърдиха за сблъсъци на територията на Ливан. Израелското командване изпрати подкрепления от пехотни и бронирани части към северната си граница...

публикувано на 02.10.24 в 19:05
Министър-председателят Димитър Главчев (вторият отляво надясно) обяви, че няма актуални заплахи за България във връзка със ситуацията в Близкия изток

Премиерът: Няма актуална заплаха за сигурността на страната

"Няма актуална заплаха за сигурността на страната". Това каза служебният министър-председател Димитър Главчев след заседанието на Съвета за сигурността към Министерския съвет във връзка със ситуацията в Близкия изток. "Обединихме се около това да призовем..

публикувано на 02.10.24 в 18:56