Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на българския печат

Снимка: Ани Петрова

„Окончателно: от 15 септември в клас, но без децата със слаб имунитет“, съобщава „24 часа“. При инфектиран ученик класът преминава на дистанционно обучение.

25 процента от родителите не били съгласни с връщането на децата в училище, пише още вестникът.

„Над 70 процента не вярват на правителството“ - това е водещото заглавие на „Дума“. Цифрите са от проучване на „Галъп“. Седем са политическите формации с шанс да влязат в следващ парламент, водещите три са ГЕРБ, БСП и „Има такъв народ“.

Земя“ също цитира това проучване с акцент „Премиерът - 20 на сто доверие, 68 на сто недоверие. Президентът - 47 процента доверие, 35 процента недоверие“.

След шест години депутатски разправии България има два герба, алармира „Труд“. Водещата тема на вестника днес е озаглавена „Гаф с герба на държавата“. Вносителят на промените в Конституцията преписал недействащо описание от сега действащия основен закон. 

В интервю за „Труд“ преподавателят по конституционно право д-р Орлин Колев коментира, че е добре да се водят както политически, така и експретни дебати за промените в основния ни закон. Според него предложените от ГЕРБ промени не могат да се реализират изцяло. Един от спорните въпроси е намаляване мандата на така наречените трима големи в съдебната власт. 

„Всяка пета община - без интернет“, информира „Монитор“. Села в Родопите нямат покритие и за мобилен телефон. Фактите са цитирани от писмо на Сдружението на общините до министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков. От Сдружението на общините подчертават, че предвидените за развитие на цифровата инфраструктура средства за периода до 2030 година са прехвърлени по други направления. За „Монитор“, председателят на Асоциацията на планинските общини д-р Чавдар Русев е казал, че в планинските села в Родопите няма редовен транспорт, както и ефективно здравеопазване. Той настоява да се приеме национална програма за развитие на планинските региони както е в Италия и Румъния.

Стотици хора обсадили касите на „Топлофикация“ в столицата, пише „Телеграф“. Пенсионери чакат на опашки, за да получат компенсации от изравнителните сметки, които в някои случаи са по един лев. „Изравнителните сметки изнервиха народа“, допълва изданието.

Според „Телеграф“ днес на чакащите пред всички каси в София ще се раздава вода за пиене, където има възможност ще се осигуряват и места за сядане. В сайта на дружеството обаче няма данни за изравнителните сметки и компенсациите, отбелязва вестникът. Има информация само за потребители, които имат да доплащат.

В днешния професионален празник на миньорите, геолозите и работещите в суровинно-енергийния отрасъл „24 часа“ публикува данни за развитието и бъдещето на този бранш.

По официални данни, един миньор произвежда  два пъти и половина повече от всеки човек в другата индустрия. Според министъра на енергетиката Теменужка Петкова миннодобивната индустрия има стратегическо значение за икономиката на 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Росица Матева

Общините публикуват списъците със заличените избиратели за вота на 9 юни

На предстоящите на 9 юни избори ще има видеонаблюдение в реално време. Броенето на бюлетините и сътавянето на протоколите в секционните комисии ще бъде заснемано.  Централната избирателна комисия одобри правилата за това, като записа, че правителството има отговорност да осигури процеса технически - както с устройствата, така и с платформата за..

публикувано на 29.05.24 в 16:58
Инж. Валери Иванов

ВиК-Монтана остава с досегашния си управител

ВиК-Монтана остава с досегашния си управител. Извънредното общо събрание на акционерите днес отмени решението за освобождаване на инж. Валери Иванов, както и решението за избирането на Радослав Георгиев за нов управител на дружеството.   Представителите на 10 от 11-те общини от областта акционери във ВиК-Монтана и държавата отмениха взетите..

публикувано на 29.05.24 в 16:48

Белгийската полиция обискира офиси в ЕП на асистент на крайнодесен депутат

Белгийската полиция обискира офиси в Европарламента в Брюксел и в Страсбург на асистент на крайнодесен депутат заради подозрения в разпространение на руска пропаганда. По данни на говорител на полицията, е претърсен и апартамента му в брюкселския квартал "Скарбек".  Това става седмица преди началото на изборите за Европейски парламент. В..

публикувано на 29.05.24 в 16:47
Снимката е илюстративна, архив.

Въвеждат строги правила и ограничения за каране на тротинетки в Кюстендил

Общинска наредба, която ще бъде разгледана на заседание на съветниците в четвъртък, въвежда редица правила  и ограничения за каране на тротинетки в Кюстендил. Предвиждат се и санкции до 50 лева при констатирани нарушения. Децата до 14-годишна възраст няма да могат да карат и ползват електрически тротинетки, а тези до 18 години задължително трябва да..

публикувано на 29.05.24 в 16:30
Вицепрезидентът Илияна Йотова участва в официалното откриване на научната конференция

Вицепрезидентът: С позицията си за войната в Украйна Румен Радев говори с гласа на разума

Вицепрезидентът Илияна Йотова изрази резерви, свързани с подкрепата на приетата в София от Парламентарната асамблея на НАТО декларация. Документът съдържа призив да бъде позволено на Украйна да използва предоставеното ѝ въоръжение за атаки на военни цели във вътрешността на Русия. Форумът на НАТО с декларация с призив на Украйна да се позволи да..

публикувано на 29.05.24 в 16:11

Съдът насрочи за 10 юли първите разпити по делото за катастрофата край Своге

Софийският окръжен съд насрочи за 10 юли първите разпити по делото за автобусната катастрофа край Своге.  При инцидента на 25 август 2018 година загинаха 20 души, а други 10 пострадаха.  Подсъдими са шофьорът на автобуса и пет длъжностни лица, отговорни за ремонта и състоянието на пътя.  Според прокуратурата има непосредствена..

публикувано на 29.05.24 в 16:05

Загиналият в Пловдив през май Кристиан е шофирал със 175 км/ч в града

Загиналият при тежката катастрофа на бул. "Руски" в Пловдив на 13 май 21-годишен шофьор не е употребил алкохол, наркотични или други упойващи вещества. Това сочат резултатите от химическата експертиза, съобщават от пловдивската окръжна прокуратура. Автотехническата експертиза е установила, че младежът е шофирал джипа със скорост 175 км/ч...

публикувано на 29.05.24 в 16:03