Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поредна седмица под блокада и с възгласите “оставка“

Орлов мост, 8 август
Снимка: БТА

Поредна седмица изминава, в която звучат възгласи "оставка" и под блокада се поставят сгради на институции и пътни платна. В началото на седмицата премиерът Бойко Борисов поиска от протестиращите:

„Дайте две седмици за да ви дадем властта“ и внесе в деловодството на Народното събрание проекта на ГЕРБ за нова Конституция и предложения за промени в Изборния кодекс.

Промените предвиждат: машинно гласуване във всички секции с над 300 избиратели - въвеждане на смесена мажоритарно - пропорционална система за избор на депутати във Велико народно събрание - и възможност за 48 - часово гласуване по време на извънредна епидемична обстановка.

Най-голямата партия в настоящия парламент кани всички останали групи за консултации с цел да бъде постигнато широко съгласие за свикване на Велико народно събрание. Премиерът Борисов разобличи няколко лъжи, сред която и тази, че не иска да напусне властта, а протака във времето подаването на оставка.

Проектът за нова Конституция трябва да върви паралелно с проект за предложение за свикване на Велико Народно събрание. Предложението за нова Конституция създава, цитирам: "безконтролна възможност на едно Велико народно събрание, с неясен политически профил и мнозинство, да ни заведе в конституционен тупик".

Политическата криза ще се задълбочава, социално - икономическите проблеми ще останат открити, според Янаки Стоилов, член на Националния съвет на БСП. Партията не приема поканата на ГЕРБ за консултации и призовава симпатизантите си да протестират и да защитават законовите си права.

Вицепрезидентът Илияна Йотова смята, че с проекта си за нов основен закон, управляващите се опитват да се задържат на власт.

Лидерът на партия "Воля" Веселин Марешки се обяви за изцяло мажоритарни избори и за лустрация.

Следващата седмица започват преговори за събиране на подписи за внасяне на проекта за нова конституция, съобщи председателят на Народното събрание Цвета Караянчева.


Заради жажда за власт, или за справедливост и добър живот за всеки, повече от месец и половина протестите срещу правителството не стихват. В София, във Варна, в Русе, в Пловдив се проведоха демонстрации и блокади както на сгради, така и на пътни платна.

В Пловдив полицаи изведоха протестиращи от блокираното кръстовище пред Международния панаир в града, а в София пък ги нямаше на кръстовището пред Румънското посолство, където се стигна до саморазправа.

Полицията не е охранявала протеста до Румънското посолство, тъй като той не е бил регламентиран, обявиха от МВР.

Жената с бялата кола бе обявена за провокатор. Заради дръзката й постъпка, в присъствието на двете й деца, освен грозни думи тя отнесе и счупена кола.

Двама души пък се сдобиха с прокурорско обвинение, а коментарите бяха и на двата полюса. Своят извод набави кметът на София Йорданка Фандъкова:

„Отношението към децата на задната седалка показва колко зрели сме като общество и каква е посоката, в която вървим“.

Кметът Фандъкова призова за пореден път организаторите на протеста в София да спазват Закона за събранията и митингите и да подават уведомления към общината.

В 44-я ден на антиправителствени протести, шествие тръгна от Орлов мост в 8 часа, за да направи нова “блокада-изненада”

Четири сгради на институции бяха под блокада през изминаващата седмица. Фасадите им бяха замервани с яйца и домати. Освен оставката на премиера Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев, симпатизанти на движение "Боец" поискаха и оставка на директора на Българската национална телевизия Емил Кошлуков.

Жители на София поискаха свобода на придвижването в столицата и премахване на блокадите. Демонстрация направиха пред сградата на Столичната дирекция на вътрешните работи. Пет демонстрации се състояха в столицата през седмицата с искане и за оставка на президента Румен Радев.

Учени от Българската академия на науките излязоха с остра реакция към техни колеги, които подкрепиха с отворено писмо протестиращите и призоваха за гражданско неподчинение. Обвиниха ги, че използват БАН за политически игри.

И медицинските сестри обявиха национален протест. Те опънаха палатков лагер пред сградата на Министерството на здравеопазването. Поискаха по-добри условия на труд и по-високо заплащане.

16 медицински сестри и санитари от болницата в Дулово отказаха да работят със заразени с коронавирус и подадоха оставки.

Министърът на здравеопазването отправи критика към медицинските сестри и санитарите от болницата в Дулово. В Бургас той обяви положителни тенденции в овладяването на епидемията.

Красимир Вълчев

От 1 януари началната учителска заплата ще стане 1 260 лева. Това предвижда Колективният трудов договор, подписан от министъра на образованието Красимир Вълчев и национално представителните синдикални и работодателски организации в системата на предучилищното и училищното образование.

По-малко от месец до началото на новата учебна година само 20, 25% от родителите предпочитат дистанционна форма на обучение за децата си.

Въпросът за връщането на учениците в клас бе обсъден с родители, на среща в Просветното министерство.

Дистанционното обучение в училищата ще се разрешава само по медицински причини.

Според главния държавен здравен инспектор и член на Националния оперативен щаб за коронавируса д-р Ангел Кунчев, при положителен тест е достатъчно да бъде поставен под карантина само класът на заразен с коронавируса ученик.


И през септември пенсионерите ще получат добавка от 50 лева, стана ясно след проведено дистанционно заседание на правителството. Кабинетът осигурява и пари за модернизация на пътища.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова определи добавката от 50 лв. като подигравка с труда на възрастните хора и попита управляващите къде са над 2 милиарда лева в Сребърния фонд, който е бил създаден през 2008 г. с цел да се увеличават пенсиите.

България може да приеме еврото най-рано през януари 2024 година, прогнозира международната рейтингова агенция Фич, която потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на страната ни в чуждестранна и местна валута - три пъти "В" със стабилна перспектива.

Агенцията определя приемането на България в механизма ERM II и Банковия съюз през юли 2020 година като важно постижение, което обхваща двугодишен процес на успешно прилагане на реформи и подобряване на устойчивостта на банковия сектор.

Премиерът Бойко Борисов разчете отчета на международните експерти като издръжливост на натиска върху българската икономика. Той написа във Фейсбук:

"Тези данни ни показват, че сме на верния път. И ни мотивират да работим още по-усилено, за да се справим заедно с предизвикателствата".

Жителите на Малко Търново и родолюбци от цялата Бургаска област се събраха в историческата местност Петрова нива, където поднесоха венци и цветя пред мемориалния паметник на загиналите в Илинденско - Преображенското въстание.

С поклонението беше отбелязана 117-ата годишнина от обявяването му. Честванията преминаха под патронажа на президента Румен Радев.

България отбеляза и 143 години от Шипченската епопея. Стотици граждани, както всяка година, изкачиха стъпалата към Паметника на свободата на връх Шипка, за да отдадат почит към загиналите в борбата за националното освобождение. Заведоха и децата си.


Президентът Румен Радев също изкачи стъпалата към Паметника на свободата на връх Шипка и отдаде почит пред подвига на българските опълченци и руските воини.

Православните християни отдадоха молитвена почит на небесния покровител на българския народ - свети Иван Рилски - Чудотворец в деня на неговото успение. Отидоха с вяра в Рилския манастир.

"Завещавам ви да пазите светата вяра непорочна и незасегната от всякакво зломислие.Не бойте се, защото Божията сила в немощ се показва съвършена", това са думи от посланието на Светеца, който закриля българите.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Властите в Газа съобщават за растящ брой на жертвите след израелския удар в Бейт Лахия

Броят на убитите или изчезнали под развалините след вчерашното израелско нападение в град Бейт Лахия в северната част на Ивицата Газа достигна 87, съобщиха здравните власти в палестинския анклав. Ранените са над 40. Били са поразени многоетажна жилищна сграда и няколко къщи. Много хора остават затиснати под отломките и се очаква броят на жертвите да се..

публикувано на 20.10.24 в 14:51
Дим след израелски удари в Южен Бейрут, 16 октомври 2024 г.

Израелски удари по щаба на разузнаването на "Хизбула"

Израелската авиация нанесе удари по щаба на разузнаването на "Хизбула" и по подземен цех за производство на оръжие на ливанското шиитско движение в Бейрут, съобщи армейската пресслужба, цитирана от БТА. "Преди удара бяха взети многобройни мерки за понижаване риска от причиняване на вреди на гражданското население, включително предварително..

публикувано на 20.10.24 в 13:38

По-интензивна размяна на военнопленници след офанзивата на Киев в Курска област

Украинската операция в руската Курска област е довелa до по-интензивна размяна на военнопленници между Киев и Москва, коментира базираният в Съединените щати Институт за изследване на войната (ISW), цитиран от "Украинска правда". Преди два дни стана четвъртата размяна от началото на операцията на украинските сили на руска територия. Преди..

публикувано на 20.10.24 в 13:33

От понеделник пускат парното в София

От утре  ( 21.10.2024 г., понеделник)  поетапно ще започне пускането на парното в София, съобщиха от столичната Топлофикация.  Първо ще бъдат топлозахранени училища, детски градини и здравни заведения, а след това и административните и жилищни сгради. От топлофикационното дружеството припомнят на своите клиенти да отворят на максимална степен..

публикувано на 20.10.24 в 13:06
Църквата

Патриарх Даниил освети 180-годишната църква "Свети Никола", реставрирана с дарения

Патриарх Даниил освети най-старата църква в Дупница - "Свети Никола", издигната преди 180 години и реставрирана наскоро с дарения. Литургията в препълнения храм продължи близо три часа. Общинският мъжки хор изпълни църковни песнопения. "Това е най-старата черква. Тя беше запусната, но сега я оправиха. Вътре е много хубаво. Патриархът е..

публикувано на 20.10.24 в 12:41
Юлия Навалная

Юлия Навалная пред "Сънди таймс": Искам Путин да лежи в руски затвор

"Искам Путин да лежи в руски затвор", казва Юлия Навалная в интервю за "Сънди таймс". Вдовицата на Алексей Навални разказва за опасния семеен живот на двойката и мнението ѝ за руския президент. Запитана дали споделя широко разпространеното убеждение, че Путин е убил Навални, за да осуети настояването на Запада за включването му в размяна на..

публикувано на 20.10.24 в 12:39