Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Алексей Навални ще оцелее, но ще е "извън строя" в продължение на месеци

Активистът Яка Бизил - основател на германската фондация „Кино за мир“.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руският опозиционен лидер Алексей Навални ще оцелее след предполагаемото отравяне, но ще е „извън строя“ в продължение на месеци. Това заяви активистът Яка Бизил - основател на фондацията „Кино за мир“, предаде Ройтерс.

Като "атака с отрова" определи в интервю за таблоида „Билд“ случилото се с Навални активистът, чиято фондация транспортира със специален самолет руският опозиционер: от Омск в Берлин. Там той беше настанен в  болницата „Шарите“, откъдето обаче не са коментирали още състоянието му.

„Не познавам лично Навални - нямам общо с него. „Кино за мир“ също няма общо с руската политика! Това беше молба от хуманитарен характер, на която откликнахме. Организирахме полета и за щастие, след някои пречки, нещата се получиха и пациентът пристигна безопасно в Берлин“, каза пред Франс прес в събота активистът. А пред „Билд“ потвърди, че Навални е понесъл въпросния полет добре.

Но това не променя, „тревожната като цяло ситуация“, добави Яка Бизил. Според него, ако опозиционерът се възстанови, „той ще е извън политическата сцена най-малко два месеца“.

От Ройтерс припомнят, че здравето на 44-годишния Алексей Навални се влоши рязко в четвъртък по време на полет от западносибирския град Томск за руската столицата Москва.

Затова и самолетът с него кацна принудително в Омск, където опозиционерът беше настанен в болница, изпаднал в кома. Заради отрова, твърдят негови съюзници. 

На Навални са направени пълни изследвания, включително за наличие на отрова в организма му. Такава не е открита -  посочва главният лекар на болницата за спешна помощ в сибирския град Омск Александър Мураховски.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Алексей Навални

Главният лекар на болницата в Омск: В организма на Навални няма отрова

Главният лекар на болницата за спешна помощ в сибирския град Омск Александър Мураховски е написал писмо на германските си колеги, които в момента лекуват опозиционера Алексей Навални, с предложение за помощ, предаде агенция "Новости". Мураховски..

публикувано на 23.08.20 в 22:12
Самолетът с Навални излетя от Омск рано тази сутрин.

Навални е приет в клиника в Берлин

Руският опозиционер и основател на Фонда за борба с корупцията Алексей Навални беше приет в престижната берлинска клиника „Шарите“, където ще продължи лечението му. Опозиционерът и критик на Кремъл е  в кома на фона на съмнения за отравяне . Тази..

обновено на 22.08.20 в 12:47
Алексей Навални

Алексей Навални е в кома след предполагаемо отравяне

Лекарите се борят за живота на руския опозиционер, критик на Кремъл и основател на Фонда за борба с корупцията Алексей Навални. Това съобщи Анатолий Калиниченко, заместник главен лекар на болницата за спешна медицинска помощ в град Омск, където..

обновено на 20.08.20 в 16:04
ВИЖТЕ ОЩЕ

Почина пианистката Марта Деянова

На 77-годишна възраст в Лондон почина голямата българска пианистка Марта Деянова, съобщи нейният син Мартин в социалната мрежа Facebook. Тя е възпитаничка на Българската държавна консерватория в класа на проф. Богомил Стършинов, усъвършенства..

публикувано на 27.09.24 в 04:27

Световните лидери ще опитат да намалят смъртните случаи, причинени от резистентни бактерии

Световните лидери се ангажираха с намаляване на смъртните случаи, причинени от микроби, които са устойчиви на лекарства, по време на заседанието по темата на 79-ото Общо събрание на ООН в Ню Йорк. Според изчисления антимикробната резистентност..

публикувано на 27.09.24 в 00:13

След четири часа опити депутатите събраха кворум, заседанието отново беше прекъснато

Напрежение в пленарна зала, където днес трябваше да бъдат разгледани предложения за предоговаряне на Плана за възстановяване и устойчивост и придобиване от държавата на активи на "Мини Марица-изток". Въпреки че след четири часа опити ГЕРБ-СДС, ДПС и ПП-ДБ..

публикувано на 26.09.24 в 22:49

Тежка катастрофа в Пловдив, загинал е 34-годишен мъж

Тежка катастрофа е станала тази вечер в Пловдив - на булевард "Княгиня Мария Луиза".  Загинал е мъж на 34 години.  Шофираният от него автомобил се е блъснал в електрически стълб и се е усукал около него.  По първоначални данни колата се е движила с..

публикувано на 26.09.24 в 21:39

Над 3 500 излъчвания на клипа от кампанията на СЕМ за повишаване на медийната грамотност

Над 3 500 пъти е бил излъчен клипът от кампанията на Съвета за електронни медии за повишаване на медийната грамотност в радио- и телевизионен ефир. Така посланието му "Провери, преди да се довериш" вече е разпознаваемо сред хората и кампанията..

публикувано на 26.09.24 в 21:08
Антъни Блинкън

Блинкън определи като безотговорно изявлението на Путин за евентуално използване на ядрено оръжие

Държавният секретар на Съединените щати Антъни Блинкън определи като "безотговорно" вчерашното изявление на руския президент Владимир Путин за евентуално използване на ядрено оръжие от Русия. В интервю за MSNBC Блинкън заяви, че всички мислят така,..

публикувано на 26.09.24 в 20:22

Руслан Микула: Превземането от руснаците на Вугледар в Донецка област е въпрос на дни или седмици

Окончателното превземане от руснаците на град Вугледар в Донецка област е въпрос на няколко дни или няколко седмици. Това заяви в интервю за радио "Свобода" Руслан Микула - съосновател на украинския блог Deep State, който следи хода на бойните действия...

публикувано на 26.09.24 в 20:04