Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Баристът Йордан Дъбов: Кафето е феноменален инструмент за общуване

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Кафето като феноменален инструмент за комуникация без аналог – това е най-популярната ободряваща напитка за бариста Йордан Дъбов.

Роден в Пазарджик, той е емигрирал още в младежките си години в Прага, учил тромпет в Пражката консерватория и се превърнал в един от търсените джаз тромпетисти. Записвал музика, свирил на концерти, а междувременно работел и като управител на бар във верига италиански хотели в чешката столица.

Преди 13 години Йордан Дъбов се записал на курс за баристи, който променил изцяло не само представите му за кафето, а и живота му.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Кафето вече традиционно е част от нашето ежедневие. „Какво означава кафе култура? Традиционно е да пием кафе от поне 30-тина години. Преди това нямаше кафе, беше много скъпо, много рядко или беше смес от нещо - леблебия, ръж", казва Дъбов за предаването "Чуй лятото". 

Има ли рецепта за добро кафе? Йордан Дъбов дава някои основни насоки: спазвайте пропорции, спазвайте време на приготвяне.

„Както се отнасяте, когато варите яйца или правите паста. Кафето е малко по-фриволно и променя вкуса си, ако избягаме от някои параметри. Така че времето е ключово, пропорциите, съотношението вода – количество кафе, начинът, по който кафето е смляно.“

Дъбов оборва някои твърдения колко може да бъде вредно кафето.

Качествено кафе, приготвено по взискателен начин, е изключително полезна напитка. Доказано отвсякъде. Некачествено кафе, приготвено по неправилен начин – вредно, доказано. Много от старите изследвания, които казват, че част от кафето (напитка, за която е използвано смляно, вече изпечено кафе), е вредно, са правени с много нискокачествени кафета, приготвени по неправилен начин – от самия продукт сме разтворили вещества, които в определена концентрация и количество могат да бъдат вредни.“

Снимка ЕПА/БГНЕС

Доколко точно добре отгледаното и добре приготвено кафе ще бъде полезно за един или друг организъм, е много различно. Тук значение имат включително детайли като какво сме похапнали, колко сме се наспали и как се чувстваме, допълва Йордан Дъбов.

В България най-много кафе в домашни условия се приготвя в джезве, посочва баристът. „Стар метод, доказан във времето, феноменален.“

Традиционно ние не запарваме, ние варим – за разлика от други държави и нации, от които идват начини за приготвяне, при които варенето не е вариант, а запарването е вариант.“

Двете коренно различни концепции – на американското и на италианското кафе могат да съжителстват чудесно на едно място и трябва да бъдат част от ежедневието на най-щастливите хора по света, убеден е баристът. „Това не е сблъсък, а възможност. Зависи от гледната точка.“

Последните 20-тина години поръчвайки кафе, ние очакваме да ни сервират еспресо. След години обаче може да се получи разместване, прогнозира Йордан Дъбов. Когато публиката стане по-шарена, младата генерация баристи, например след 15 години, ще обслужва по-стара генерация консуматори, която, поръчвайки кафе, няма да получи по презумпция точно еспресо.

Африка или Латинска Америка? „Африка“, еднозначно отсича баристът, който обаче е фен и на централно-американските кафета.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Защо лагерът "Белене" все още не е мемориал, поддържан от държавата?

В момента има повече енергия за превръщането на лагера "Белене" в мемориал . "Белене" става все по-популярно място в последните години. Над 200 000 са посещенията в дигиталната платформа със свидетелства на оцелели, а когато общественият интерес е по-висок, институциите усещат друг тип обществен натиск . Това коментира пред БНР Луиза..

публикувано на 15.07.25 в 09:46
Радост и Марая Пееви

Цветни гривни за четириноги приятели

В свят, в който добрината понякога се крие зад високите огради на ежедневието, две деветгодишни близначки от Силистра напомнят, че човечността няма възраст. Историята на Радост и Марая Пееви е истински лъч светлина – и пример, че децата умеят не само да мечтаят, но и да действат. В следващия репортаж ще ви срещнем с тяхната малка, но..

публикувано на 13.07.25 в 07:30
Божанка и Петър Ганеви

Божанка и Петър Ганеви за божествената музика на Дънов на неговия рожден ден

Инспектор на Симфоничния оркестър в Бостън, преди години, е оценил музиката на Петър Дънов като цитирам - "Божествена" .   "Имаме много такива случаи на усещане на окултната музика на Учителя като нещо изключително още първия път, когато я чуят. ", казва цигуларката Божанка Ганева, второ поколение последовател на Учението на Бялото братство ,..

публикувано на 12.07.25 в 06:00
Димитър Асенов

Димитър Асенов за живота през призмата на множествената склероза

Ще ви разкажем една лична история, в която има голяма емоционална болка и много сила, вяра и упоритост , за да продължи радостта от живота, да се укрепи волята и да се върне енергията.  Всеки един от нас преминава през периоди на големи изпитания в живота. За всеки това е различно време, а трудностите са от различен характер. Разбира се,..

публикувано на 10.07.25 в 10:07

Когато Саранда заблести като Лас Вегас: Кой е албанският Елвис Пресли?

Влиянието на Елвис Пресли е неизмеримо. Кралят на рокендрола е една от най-значимите не само музикални, но и културни икони на ХХ в. Всичко в неговата личност е култово. Толкова култово, че запалва мощната искра на обожанието в сърцето на един младеж от албанския крайбрежен град Саранда. Името му е Орести. Любовта му към Елвис Пресли продължава..

публикувано на 09.07.25 в 18:04

Лимонада с кауза - лавина от добрина

Глътка лимонада, усмивка и кауза, която стопля душата. Така може да се опише инициативата "Лимонада с кауза", зад която стоят не бизнесмени, а деца с големи сърца. На малка пъстра сергия, разположена на уличка в столичния квартал "Витоша", трима малки ентусиасти – Ерика, Гого и Александрина – продават домашно приготвена лимонада и ръчно..

публикувано на 09.07.25 в 09:42

10-годишната Десислава Костадинова изработва гривнички в помощ на болни деца

Десислава Костадинова и Зара Маринова през новата учебна година ще бъдат в пети клас. Те живеят в район "Аспарухово". По инициатива на Десислава бе създадена благотворителна кампания за събиране на средства за нейната съученичка Димана, която трябваше да бъде изследвана за предишното си заболяване в Турция. Десислава изработва гривнички..

публикувано на 06.07.25 в 07:00