Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хижа „Явор“ кани на сладко от гъби

Снимка: Фейсбук - Катя Стоилова-Недялкова

„Планинар значи да излезе, да се освободи човек, да махне всички зависимости и да се отдаде на радостта от допира до планината, скалата, пещерата. Чувството е уникално – да се освободиш, да се отвориш, да забравиш проблемите си.“ Това  каза пред БНР хижарят Пламен Петков, който стопанисва хижа „Явор“ в Чипровския Балкан.

„Тук имаме страхотна букова гора, която преди е кипяла от живот, имало е много пътеки. Сега нямаме достатъчно пътеки, които да са „етикетирани“, пояснява хижарят, който не пести сили и лично води групи на разходки из близките гори.

Районът не е толкова популярен сред туристите, но тази година има по-голям интерес „заради зажаднелите хора да стигнат до планината заради вируса, или може би заради насищането от останалите ни красиви планини“, отбелязва Пламен Петков. „Аз лично съм много доволен - много хора имаше и юли, и август.“

Чипровският водопад е най-популярната атракция в района.  

Хижата е сравнително нова – от 70-те години, но я бяха разрушили, разказва пред БНР Пламен Петков, който много съжалява, „когато нещо се руши в тази страна, защото много по-трудно се създава нещо, отколкото се руши“.

Така били премахнати покривът, дограмата, инсталацията на хижата. „И реших да й направя реконструкция и модернизация.“ Не получил еврофинансиране, но вече седма година се е отдал на битието си на хижар и продължава работата по хижата. „Все още и плочки лепя.“

Имам амбицията да стане най-добрата на Балканите“, не крие Пламен Петков.

Снимка: Фейсбук - Катя Стоилова-Недялкова

Той бере гъби, гледа домати, краставици, тиквички, картофи. „Защото не знаем държавният апарат няма ли да ни каже– да не влизате примерно в Чипровци, или да ходите еди къде си, затова се подготвяме.“

„Винаги се обаждам на жена ми, за да ми каже каква беше рецептата за нейния боб и затова е изключително вкусен“, споделя още хижарят в предаването „Чуй лятото“.

Една от емблемите на хижата е сладкото от гъби, което Пламен приготвя. „Мисля, че никъде не го правят и няколко години вече с това изпращам гостите“.

Друга отличителна черта на „Явор“ е, че пушенето в района на хижата е забранено. „Това е голямо препятствие за повечето хора. Това е една от причините да има недоволни“, уточнява хижарът, който от малък е заклет непушач.

Хижата разполага с басейн и обширна детска площадка.
 
Повече за този район и работата на Пламен Петков слушайте в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Татяна Викторова

Кампанията "Родители с тийнейджъри" на Асоциацията на козметиците в България започва на 28 октомври

От 28.10. до 03.11.24 г. (включително) ще се проведе поредното издание на кампанията " Родители с тийнейджъри"  по инициатива на Асоциация на козметиците в България . В рамките на една седмица членове на организацията – козметици ще организират ден на отворени врати в салоните си за красота и ще проведат безплатни..

публикувано на 20.10.24 в 08:32

Община Плевен започна разяснителна кампания в училищата за управлението на електрически тротинетки

Община Плевен започна разяснителна кампания в училищата за управлението на електрически тротинетки. Целта е децата да получат повече информация за правилата за движение и управление на електрически превозни средства, посочени в общинската Наредба № 3. Знаят ли децата ни къде и как да се движат с тротинетки, така че да не застрашават другите, а..

публикувано на 20.10.24 в 07:34

С обичая Пануда се въвежда бебето в общността

Обичаят Пануда е предложението от област Добрич за попълването на Националната система „Живи човешки съкровища - България“ за 2024 година. Кандидатурата е подготвена от Народното читалище „Свобода - 1897“ в село Гурково, община Балчик. Предложението е в категорията „Социални обичаи, обреди и празнични събития“.  През месец ноември..

публикувано на 20.10.24 в 07:23

Община Русе не пуска представителен ансамбъл на престижен форум

Покана за участие в концерт по повод Деня на народните будители разбуни духовете в Русе и се стигна до протест на родители срещу ръководството на Общинския детски център за култура и изкуство . България ще бъде домакин на 53-тия Световен конгрес на организаторите на фестивали за фолклор и традиционни изкуства . Това събитие е от..

публикувано на 18.10.24 в 06:32

За войната като "лейкопласт върху отворена рана"

Йосефа Орел е екскурзоводка, която показва графити из яфенските и телавивски улици. Тя не ги нарича изкуство, а визуален език за комуникация.  Може да се видят графити с вградени в него лицата на отвлечените на 7.10.2023 израелски и чужди граждани , много приличащ на популярния постер, станал символ на войната, която сега се води...

публикувано на 14.10.24 в 11:33

Хранителни добавки - не на всяка цена!

Хранителни добавки – не на всяка цена ! Такъв е съветът на  д-р Михаела Нисторова, специалист "Клинична лаборатория и диететика" в Университетската болница "Св. Марина" в Плевен. "Хранителни добавки не бива да се вземат хаотично. Не бива да се самоназначават", казва тя пред БНР. По-голямата част от витамините могат да бъдат изследвани..

публикувано на 14.10.24 в 10:44

Как да достигнем до забележителностите в и около София с градски транспорт?

Как можем да достигнем до забележителностите в София с градския транспорт и кои са туристическите линии в града? Адриана Борисова – началник експлоатация към Централно управление на Столичен автотранспорт разказва: "Бих искала да започна с най-новите попълнения в редиците на Столичен автотранспорт към направление "Двуетажни линии,..

публикувано на 14.10.24 в 09:52