Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Увеличават се жертвите на пожарите в САЩ

Снимка: БТА

19 души загинаха в опустошителните пожари на Западното крайбрежие в САЩ. Властите предупредиха за масови смъртни случаи. Над 20 000 огнеборци от цялата страна продължават да се опитват да потушат горските пожари в щатите Калифорния, Орегон и Вашингтон.

4 милиона и половина акра - територия почти, колкото Уелс, беше опожарена в щатите Орегон, Калифорния и Вашингтон. В щата Орегон десетки хора остават в неизвестност. Над 40 000 жители на Орегон бяха принудени да напуснат дома си, с предупреждение за евакуация живеят половин милион. В щата Вашингтон 1-годишно момче загина, докато семейството му се опитвало да избяга от пламъците. Родителите на детето са в критично състояние. В Калифорния броят на жертвите продължава да расте. Губернаторът Гевин Нюсъм:

„В момента има 5 активни огнища, които са най-опустошителните в историята на щата. Август беше най-горещият месец в историята. 19 души загубиха живота си, очакваме броят им да се увеличи, след като се върнем в районите, които бяха опожарени и когато димът започне да се разсейва. Над 3 600 постройки бяха унищожени“.

16 души в Калифорния остават в неизвестност. Пожарите в най-гъсто населения американски щат бушуват от 15 август. Близо 15 хиляди огнеборци се опитват да потушат 28 големи огнища. Над 3 милиона акра са изгорели през последния месец - най-голямата територия, опустошена за една година. Десетки хиляди хора получиха предупреждение за евакуация. Според губернатора на Калифорния причината за разрушителните огнени стихии са климатичните промени.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Пожар в Орегон

Около половин милион жители на Орегон се евакуират заради пожарите

Около половин милион жители на Орегон получиха заповед за евакуация. В този и останалите щати по западното крайбрежие на САЩ бушуват десетки раздухвани от вятъра горски пожари, които отнеха живота на най-малко 16 души и унищожиха стотици жилища, предаде..

публикувано на 11.09.20 в 20:35
ВИЖТЕ ОЩЕ
Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху

Израелският премиер Нетаняху: Иран ще си плати

Над 50 души са били убити, а повече от 150 са били ранени при израелски атаки в Ливан през вчерашния ден, съобщиха от здравното министерство в Бейрут: На среща на израелския кабинет по сигурността премиерът Бенямин Нетаняху заяви, че който атакува..

публикувано на 02.10.24 в 02:26

Цената на петрола на международните пазари се повиши с 5 процента

Цената на петрола на международните пазари се повиши с 5 процента след ракетното нападение на Иран срещу Израел тази вечер. Инвеститорите бяха притеснени от вероятността за широкомащабна война в Близкия изток, в близост до основните находища на черното..

публикувано на 01.10.24 в 22:21
Рустем Умеров

Руската армия е окупирала град Вугледар в Донецка област

Руската армия е окупирала украинския град Вугледар в Донецка област, съобщи блогът Deep State, който следи хода на бойните действия.  Депутатът от Върховната рада Алексей Гончаренко потвърди информацията за превземането на града от руснаците и поиска..

публикувано на 01.10.24 в 22:11

Случайни минувачи са застреляли двамата нападатели, които извършиха терористично нападение в Тел Авив

Случайни минувачи са застреляли с личните си оръжия двамата нападатели, които извършиха тази вечер терористично нападение в Тел Авив, твърди агенция Ройтерс. Нападателите са стреляли и намушквали хората на трамвайна спирка, преди да бъдат неутрализирани...

публикувано на 01.10.24 в 22:04

Румен Радев: ЦЕРН е вдъхновение за нашите млади учени и модел за развитие на науката

България остава посветена на споделената мисия да развива потенциала на науката в подкрепа на мира в свят на ожесточена конкуренция и за позитивното развитие на нашите общества. Това заяви държавният глава Румен Радев на церемонията в Женева по случай..

публикувано на 01.10.24 в 21:50

Близо 200 ракети са били изстреляни по Израел, няма данни за поражения и жертви

За втори път за последните шест месеца Иран извърши масирано ракетно нападение над Израел. Въздушната тревога над Израел продължи по-малко от час.  Близо 200 ракети са били изстреляни по Израел, твърди армейското радио.  Част от тях, по непотвърдена..

публикувано на 01.10.24 в 21:15

Ожесточени престрелки в Бейрут

За ожесточени престрелки в Бейрут съобщават тази вечер очевидци, цитирани от Ройтерс. Израелската армия предприе сухопътна операция в южните покрайнини на Ливан като декларира, че иска да унищожи тунелите и други инфраструктурни обекти на групировката..

публикувано на 01.10.24 в 20:46