Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фонд Земеделие: Всички земеделски заявления за Covid-помощта са валидни

Държавен фонд земеделие
Снимка: Ани Петрова

Всички земеделски стопани, които са подали заявления за подпомагане  по извънредната мярка Covid-19, са легитимни и няма да се налага отново да подават заявленията си. Това съобщават от Държавния фопнд "Земеделие" по повод медийни публикации.

До момента по подмярка Covid-19 са кандидатствали над 31 000 стопани, като всички заявления са легитимни, посочват от Фонд Земеделия. Приемът по подмярката започна на 19 август и продължава до 21 септември 2020 г. До момента за финансова подкрепа са кандидатствали общо над 31 000 стопани, от които близо 15 000 са в сектор „Растениевъдство“.

В резултат на лоши метеорологични събития през 2020 г. са налице издадени констативни протоколи за напълно пропаднали площи. В някои случаи, тези площи не са заявени през Кампания 2020 по схемите по обвързано подпомагане. Те са заявени за подпомагане по СЕПП през Кампания 2020 и следва да се поддържат в добро земеделско и екологично състояние, отбелязват от Фонд Земеделие.

Предвид получени жалби от засегнати земеделски производители и искане от браншова асоциация в министерство на земеделието, храните и горите, с наредба са направени изменения в Наредба № 2 от 2020 г. за прилагане на мярка 21 „Извънредно временно подпомагане за земеделските стопани и малки и средни предприятия, които са особено засегнати от кризата, предизвикана от COVID-19“ от ПРСР 2014 - 2020 г.

Чрез направените изменения се предоставя възможност на близо 200 земеделски стопани, на които са издадени констативни протоколи за пропаднали площи през 2020 г., също да подадат заявления по мярката и проверката за допустимите площи през 2020 г. да се извършва въз основа на заявените по СЕПП площи, заети със земеделски култури от приложение № 1 на Наредбата.

ФЗ подчертава, че направеното допълнение в чл. 10, т. 1, буква „а“ от Наредба № 2 от 2020 г. категорично не означава, че „ВСИЧКИ ЗАЯВЛЕНИЯ НА ПРОИЗВОДИТЕЛИ НА ПЛОДОВЕ И ЗЕЛЕНЧУЦИ, ПОДАДЕНИ ПРЕДИ 3 СЕПТЕМВРИ, когато са обнародвани поправките, СТАВАТ НЕВАЛИДНИ“.

Във връзка с гореизложеното, кандидатите, подали своите заявления по подмярка 21.1 "Извънредно временно подпомагане за земеделските стопани COVID 1" НЕ Е НЕОБХОДИМО да подават наново заявления за участие по подмярката. Уточненията се правят във връзка с неверни публикации в агромедиите.

Припомняме, че подмярка COVID 1 е с бюджет 93,5 млн. лева и обхваща секторите - „Плодове и зеленчуци", „Маслодайна роза" „Винени лозя", „Декоративни растения", „Животновъдство" (говеда, биволи, овце и кози) и „Пчеларство".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Галаконцерт в София на майсторския клас на Райна Кабаиванска

Заключителният галаконцерт на 24-ия международен майсторски клас на Райна Кабаиванска ще е тази вечер в Голямата зала на Софийската опера и балет. Тази година оперната прима избра 14 млади оперни певци от пет държави - България, Грузия, Италия, Румъния и Южна Корея. На заключителния концерт тази вечер на лауреатите, показали особено високи..

публикувано на 02.10.24 в 07:44

Продължават битките в украинската Донецка област

В Донецка област продължават усилията на украинските въоръжени сили да отблъснат настъплението на руската армия. Ръководителят на украинската Донецката военна областна администрация Вадим Филашкин призна, че руснаците са стигнали почти до центъра на град Вугледар. Защитниците на града са обкръжени от запад, юг и изток, а пътят за отстъпление на..

публикувано на 02.10.24 в 07:41

Кандидатите за вицепрезидент на САЩ проведоха телевизионен дебат

Кандидатите за вицепрезидент на САЩ – сенаторът -републиканец Джей Ди Венс и губернаторът на Минесота – демократът Тим Уолц проведоха единствения планиран преди изборите телевизионен дебат помежду си. Въпросите на водещите от NBC News засегнаха множество теми – от ескалиращата ситуация в Близкия Изток до икономическата политика, климатичните..

публикувано на 02.10.24 в 07:39

Летищата на Кипър - в състояние на повишена готовност

Летищата на Кипър бяха поставени в състояние на повишена готовност след атаката на Иран с балистични ракети срещу Израел снощи. Полети за Тел Авив кацат извънредно на острова. Президентът Никос Христодулидис свика спешно заседание на Съвета за национална сигурност тази сутрин. Общо 11 полета от различни европейски страни по маршрут за Тел Авив..

публикувано на 02.10.24 в 07:36

Последни данни: Изстреляните срещу Израел ракети са били 180

На среща на израелския кабинет по сигурността премиерът Бенямин Нетаняху заяви, че който атакува страната му, може да очаква отговор, след като за втори път за последните шест месеца Иран извърши масирано ракетно нападение над Израел, което предизвика множество международни реакции.  "Иран допусна голяма грешка и ще си плати", заяви Нетаняху...

публикувано на 02.10.24 в 07:29

Национален празник на поезията в Смолян

В Смолян официално беше открит Националния празник на поезията. Празникът се организира от Община Смолян, Съюза на българските писатели и Клуба на дейците на културата.  Пред скулптурната композиция "Орфей и Родопа" в града бе запален символичния огън на поезията. По традиция огънят се запалва от видни творци. Това е поредния празник и за..

публикувано на 02.10.24 в 06:32

Планова техническа профилактика на предаватели

На 2 октомври от 9 до 17 часа ще бъде извършена планова техническа профилактика на предавателите на ултракъси  вълни: СОКОЛАРЦИ 4 на честота  88.2  MHz, ХАСКОВО 4 на честота 105.8 MHz, излъчващи програма „Хоризонт“. Възможни са прекъсвания на сигнала. Може да слушате програмата на БНР през интернет сайта binar.bg .

публикувано на 02.10.24 в 06:00