Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изпълнителните директори на университетските болници ще могат и да преподават

С кворум от 121 депутати започна пленарното заседание на НС

| обновено на 18.09.20 в 10:01
Снимка: БГНЕС

С кворум от 121 депутати, малко преди 9,30 ч. започна пленарното заседание. Депутатите от парламентарната група на БСП не се регистрираха. Депутатите разгледаха на първо четене промени в Закона за лечебните заведения, внесени от лидера на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова. Поправките са свързани с изискванията какъв да е съставът на контролните органи на държавните и общински лечебни заведения. 

Изпълнителните директори на университетските болници ще могат да преподават в съответните медицински университети, решиха народните представители. Работещите на трудов договор или по служебно правоотношение и са управители на управителни съвети и съвети на директорите ще могат да преподават. Вносителят на предложението д-р Даниела Дариткова поясни:

"Тревогата идва от сигнали от управителите на големи лечебни заведения, университетски болници, заради това, че на тях, съгласно действащите разпоредби на Закона за публичните предприятия, им е забранено да работят по друг трудов договор и те няма да могат да упражняват преподавателска дейност. Именно затова аз привеждам в съответствие Закона за лечебната дейност, като си позволявам да дам възможност на управителите и директорите на големи университетски болници да работят и по трудово правоотношение - т.е. да могат да сключат договор със съответното висше училище и да осъществяват преподавателска дейност, защото в противен случай, ние дискриминационно ограничаваме възможностите, тези лечебни заведения да се управляват от директори, които са придобили някаква научна степен, съгласно Закона за развитие на академичния състав".

БСП не подкрепи предложенията. Депутатът д-р Георги Михайлов поясни, че се ограничава възможността работещите в лечебните заведения да бъдат членове на управителните съвети.

"За работата в лечебното заведение става дума, за специалисти, които са от това лечебно заведение, и които по този начин няма да могат да участват в бордовете за управление. Другото отдавна е съвместено, дали е било съобразено с новия закон, или не, то си е вървяло винаги. Винаги, хората, които са преподаватели, си имат втори преподавателски договор. Въобще не става дума за това. Става дума за професионални ангажименти в лечебното заведение, тъй като управленският договор ви лишава от това право. Ако не го знаете това нещо, аз ви го казвам".

В парламентарния контрол участва вицепремиерът Томислав Дончев, който отговаря за средствата, отпуснати от ЕС  за справяне с последиците от Covid-19. Въпроси има и към петима министри, сред които са Кирил Ананиев и Теменужка Петкова.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

88-годишна иска да е депутат от Кюстендил

88-годишна жена е кандидат за депутат в 10 МИР-Кюстендил. Жената е регистрирана от коалицията "Русофили за България". 125 са кандидат-депутатите от Кюстендилска област срещу 157 за вота на 9 юни - с 32-ма по-малко. За предстоящия вот има регистрирани 26 кандидатски листи. От тях 17 са партийни, а 9 са коалиционни. Те ще се борят за 4..

публикувано на 25.09.24 в 15:03

На пазара "Краснодар" в Бургас няма да има етажен паркинг

Одобрена от Общинския съвет на Бургас бе промяна в ПУП за терена в комплекс "Възраждане" на улиците "Дебелт", "Любен Каравелов", "Цар Калоян" и "Васил Левски", където Община Бургас планира да бъде изграден паркинг. Близо час продължи дебатът в Общинския съвет трябва или не да има многоетажни паркинги в комплекс "Възраждане". Акцентът - имало ли е..

публикувано на 25.09.24 в 14:39

Акция по линия на Европрокуратурата в Симитли

Акция се провежда в Симитли, научи БНР. Според източници от службите операцията е по линия на Европрокуратурата. В нея участват екипи на ГДБОП. В рамките на акцията се претърсват различни адреси в града. Акцията е свързана с европроект. Няма информация дали има задържани. Подробности се очакват на по-късен етап. 

публикувано на 25.09.24 в 14:21

Автоинструктори протестират срещу новите правила за придобиване на шофьорски книжки

Автоинструктори протестират в София срещу предлагани от транспортното министерство нови правила за придобиване на шофьорски книжки и дигитализирането на системата. Протестиращите не са съгласни с възможността за четири явявания на изпит в рамките на шест месеца, ако кандидатът не успее от първия път, както с пълната дигитализация на документите за..

публикувано на 25.09.24 в 14:18

Пеевски: Доган и хората около него вече не са част от ДПС

Ахмед Доган и хората около него вече не са част от ДПС. Това заяви председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски по повод внесеното в Софийския градски съд искане за отписването му като председател на партията на база на решение на Централното оперативно бюро на партията от 27 август: "Няма никакво значение какво внасят тези отцепници! Те вече не..

публикувано на 25.09.24 в 14:05
Община Благоевград

221 от Благоевградско се борят за 11 места в 51-вия парламент

221 са кандидатите за народни представители от Благоевградски многомандатен избирателен район, който изпраща 11 депутати в Народното събрание.  До крайния срок вчера Районната избирателна комисия регистрира общо 17 партии и 9 коалиции.  Най-много кандидати за 51-вото НС - девет, има от малката община Якоруда.  Четири партии са регистрирали..

публикувано на 25.09.24 в 13:47
Божидар Божанов

Божидар Божанов: Водещото не е мястото в листата, а какво си свършил

Водещото не е мястото в листата, а това какво си свършил , заяви пред БНР Божидар Божанов от ПП-ДБ. " Дали някой е водач на листа или не, не е от чак толкова голямо значение . Нашите кандидати са силни в своите райони. В софийските листи – много от знаковите лица са именно там, макар и не водачи", коментира той. От ПП-ДБ обявиха..

публикувано на 25.09.24 в 13:42