Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Археолози настояват Могилата Малтепе от I-II век след Христа да се превърне в музей

Доц. Костадин Кисьов
Снимка: личен архив

Завърши археологическото проучване на Могилата Малтепе от I-II век след Христа край село Маноле. Припомням, че разкритата през 2019 година внушителна кула от римско време, висока повече от 20 метра, се превърна в истинска сензация, като очакванията бяха при последващи разкопки да бъде намерено и гробно съоръжение. Това, което в крайна сметка стана ясно след няколко месеца работа на обекта през лятото е, че гробница няма и че най-голямата могила на Балканския полуостров – Малтепе е изкуствено изграден насип, като на върха се е извисявал  култов храм. Междувременно преди старта на проучванията тази година трябваше да се извърши и укрепване на разрушените от дъждовете участъци от кулата, чиято конструкция е била компрометирана още през XVI век от набезите на иманяри. Сега градежът е вече засипан и тепърва ще се обсъжда как да бъде възстановен и експониран храмовият комплекс.

"Това съоръжение представлява един подземен фундамент, чиято цел е била да държи, да изведе на голяма височина една постройка, изградена с колонада, така наречената храмова постройка и поради тази причина в края на годината започнахме да засипваме южната стена, но тъй като в края на годината нямахме време  и средства, оставихме за тази година засипването, но преждевременно през февруари се срути част от фасадния слой и по-голямо разрушение имаше в югоизточния ъгъл на най-горната част на структурата поради факта, че вътре е издълбана от иманяри. Тази година възстановихме градежа на 5 метра от върха", каза директорът на Регионалния археологически музей в Пловдив доц. Костадин Кисьов. 

И още от категорично установеното при разкопките:

"Цялата периферия в кръг е проучена. Ние открихме 5 капитела, 2 фрагмента от барабанните колони и 30 квадрови блока. Всичко това е било горе, те са били част от 5 стъпален мраморен постамент, който е стоял на фундамента и над него е била изградена храмова постройка, чиято височина, като изчисляваме диаметъра на колоните и капителите, е била около 4 метра", допълни Кисьов.

Могилата да се превърне в музей на открито – за такова бъдеще на обекта ще настояват археолозите. След края на техните проучвания е ред на инженерите и архитектите да преценят как това да се случи. Според доц. Кисьов единият вариант е да бъде свален насипът от северната страна на Малтепе, така че да се види фундаментът, върху който е стоял и храмът. Туристическа атракция може да бъде според него и 40-метровият иманярски тунел в основата, който е запазен напълно. На ход са администрацията на Община Марица, която стана инициатор на начинанието преди 3 години и Министерството на културата. 

Целия репортаж можете да чуете в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Людмила Кирилова

Людмила Кирилова за усещането да посетиш вулкан

В света има любители на нетрадиционни туристически дестинации, а също и такива които съчетават традиционните – културно-исторически и кулинарен туризъм с нетрадиционните. Какво имам предвид – това са туристи, които искат да станат свидетели на грандиозни зрелища, като изкачвания в близост до активни вулкани.  "Вече има и българи, които се интересуват..

публикувано на 25.06.24 в 11:51
Радослав Илиев

Радослав Илиев: Започнахме с древни текстове, които никога не са поставяни на театралната сцена

"В началото сформирахме творчески екип, който да подбере млади хора, които да възстановят дейността на трупата за античен театър с патрон Огнян Радев, както и да подготвим първия спектакъл", разказа в "Нощен Хоризонт" историкът и преподавател  Радослав Илиев, председател на фондация античен театър "Огнян Радев" .  Това е  единственият античен..

публикувано на 24.06.24 в 11:57
Емил Златев

Емил Златев: 8 минути гимнастика сутрин и вечер и лека храна през лятото за неспортуващите

Лятото не е просто сезон – то е усещане за волност, свобода и полет. Лятото ни дарява с енергия и вдъхновение да се чувстваме свободни и да живеем пълноценно . Слънцето грее ярко, дните са дълги и това е перфектното време да се погрижим за нашето лятно здраве и форма.  Всеки слънчев лъч, всяка топла вечер ни напомнят за онова обещание, което сме..

публикувано на 24.06.24 в 10:04

Първият в София Дневен център за лица с тежки увреждания отвори врати

"За първи път в столицата беше открит Дневен център за пълнолетни лица с тежки множествени увреждания, предоставящ уникалната услуга на заместваща грижа." Това съобщи Надежда Бачева, заместник-кмет по направление "Социални дейности и интеграция на хора с увреждания" по време на церемонията по..

публикувано на 23.06.24 в 07:14
Българска Патриаршия

На 30 юни се очаква България да има нов патриарх

Тази седмица Светият Синод избра тримата кандидати за патриарх. Това са врачанският митрополит Григорий, видинският Даниил и ловчанският Гаврийл. Един от тях следващата неделя на 30 юни ще стане новият български патриарх. Още на първи тур, с най-много гласове и над необходимият минимум от 9 гласа, е избран Врачанският митрополит Григорий...

публикувано на 23.06.24 в 06:11

Нужна е национална стратегия срещу затлъстяването

Около 40% от българите са с Индекс на телесната маса над здравословния, а 36 % страдат от затлъстяване. 25% от хората в България са със затлъстяване I-ва степен, 9% с II-а степен и 2% са с III-та степен, сочат данните от социологическо проучване на Агенция „Тренд“, което бе представено съвместно с експерти от Алиансa срещу затлъстяването...

публикувано на 23.06.24 в 05:36

120 млн. души са напуснали домовете си принудително

Докато в Швейцария течеше мирната конференция за Украйна, а Израел и Хамас продължват да преговарят за прекратяване на огъня в ивицата Газа, Агенцията за бежанците на ООН излезе с доклад, който показва, че към днешна дата има безпрецедентно висок брой разселени хора заради конфликти. Рекордните 120 милиона души са били принудени да напуснат домовете си..

публикувано на 22.06.24 в 15:30