Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петър Витанов: Европа ни показа това, което всички знаем

Снимка: БГНЕС

Влошаване на принципите на правовата държава, демокрацията и основните права в България - това е записано в проекторезолюция, която беше одобрена от Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешен ред в Европарламента.

Очаква се в понеделник текстът да бъде обсъден в пленарната зала от евродепутатите.

Българският представител Петър Витанов от Партията на европейските социалисти заяви, че текстът на проекторезолюцията  е безпрецедентно критичен към България.

Той заяви, че управляващите в София трябва да подадат оставка, тъй като са изгубили доверието на европейските институции.

"Какво направи Европа - всъщност тя ни показа това, което всички знаем. Чрез този позорен списък показа отвратителната среда, в която живеем. По този начин Комисията по граждански права, която между другото е избрана да защитава основните ценности на Европейския парламент, върховенството на закона като демокрацията, като гражданските и основните свободи, недвусмислено сваля доверие от управлението на Борисов, и бих казал, ги изпраща в международна изолация". 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Алберта Алкалай: Младите хора откриват ключа за мирно съществуване в емпатията и липса на предразсъдъци

За 11-и път в Бургас бяха връчени наградите в Международния филмов и литературен ученически конкурс "Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена" . Конкурсът е част от програмата на Младежкия фестивал "Приятелството - смисъл и спасение".   Над 300 ученици от 12 държави писаха за стойността на човешкия живот 81 години след..

публикувано на 04.06.24 в 19:28

На Капитан Андреево задържаха контрабандни спортни стоки

Дни преди европейското първенство по футбол в Германия митническите служители на ГКПП „Капитан Андреево“ задържаха тениски и спортни комплекти, брандирани с емблемите на футболни отбори, които ще участват в шампионата, съобщават от Агенция „Митници“.  Тирът с хърватска регистрация е пристигнал на пункта на 30 май, като е превозвал стока от Турция за..

публикувано на 04.06.24 в 19:26

"Дейли телеграф": НАТО разработва множество "сухопътни коридори" в случай на конфликт с Русия

НАТО разработва множество "сухопътни коридори", за да изпрати американски войски и бронирана техника към фронтовите линии в случай на голяма европейска сухопътна война с Русия, пише вестник "Дейли телеграф". Един от тези коридори минава и през България.  Американски войници ще кацнат на едно от пет избрани пристанища в Северна Европа,..

публикувано на 04.06.24 в 19:05

Завърши най-голямото учение на Сухопътни войски "Тракийски воин - 24"

Завърши най-голямото учение на Сухопътни войски "Тракийски воин - 24", което се проведе едновременно на полигоните "Корен" и "Ново село". Силите на Българската армия, Многонационалната бойна група и американски военни от Националната гвардия на Тенеси разиграха отбранителна операция в национален и съюзен формат. Над 2000 военни и около 700..

публикувано на 04.06.24 в 19:03
Изпълнителният директор на Broadcom Хок Тан, който е първи според проучването на AП за заплащането на изпълнителните директори с около 162 милиона долара през 2023 г.

Колко са получили през 2023-та изпълнителните директори на водещите 500 компании в света

Изпълнителните директори на водещите 500 компании в света са получили 196 пъти повече спрямо работниците в същите компании, пише Асошиейтед прес, като се позовава на данни, предоставени от компания за информационни услуги. Миналата година разликата е била 185 пъти.  С 13 процента са се покачил компенсациите за изпълнителните директори през миналата..

публикувано на 04.06.24 в 18:57

Градушка удари Габрово, Севлиево и околните села

Градушка удари Габрово, Севлиево и селата в района. Както в късния следобед вчера, така и днес се изля силен дъжд, придружен с гръмотевици. На места ледените късове са големи колкото череши, свидетелстват жители на севлиевски села. 

публикувано на 04.06.24 в 18:55
Министърът на труда и социалната политика Ивайло Иванов (вдясно) се срещна с генералния директор на Международната организация на труда (МОТ) Жилбер Хоунгбо

Социалният министър очаква безработицата да спадне до 4%

През тази година се очаква нивото на безработица в България да намалее до 4 процента, а заетостта във възрастовата група 20-64 години да достигне 77 на сто. Това е посочил служебният социален министър Ивайло Иванов при разговора си с директора на Международната организация на труда Жилбер Хоунгбо в рамките на 112-ата сесия на Международната конференция на..

публикувано на 04.06.24 в 18:51