Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиерът на кипърските турци обеща да отвори част от града-призрак Вароша

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Част от крайбрежната зона и плажа на града-призрак Вароша в окупираните северни територии на Кипър се отваря отново за обществеността в четвъртък. Това съобщи т. нар. премиер на кипърските турци Ерсин Татар на съвместна пресконференция с турския президент Реджеп Тайип Ердоган днес в Анкара.

Обявеното днес решение за крайбрежната зона е „първата конкретна стъпка в реализацията на приетата пътна карта за Вароша”, подчерта днес Ерсин Татар.

Ходът се коментира и като част от предизборната битка и подкрепата на Турция за предстоящите в неделя избори за т. нар. президент на признатата само от Анкара Севернокипърска турска република.

Отварянето на мъртвото от 46 години кипърско-гръцко предградие на Фамагуста е една от най-конфликтните точки за решаването на Кипърския проблем.

Въпросът за намеренията на Турция във Фамагуста бе поставен от президента на Кипър Никос Анастасиадис пред Европейския съвет миналата седмица и бе част от аргументите на страната за исканото налагане на санкции срещу Турция.

В писмено изявление днес правителственият говорител Кириакос Кусиос посочи, че „провокативната и незаконна акция на Турция ще бъде докладвана на Съвета за сигурност на ООН, ЕС и всички международни форуми като акт, който нарушава международното право”.

Кипър е развил голяма дипломатическа активност, като за действията на Анкара са уведомени германският канцлер Ангела Меркел и други европейски и световни лидери.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Гореща телефонна линия за пострадали от насилие ще работи още година

Фондация "Асоциация Анимус" ще продължи да поддържа още година денонощната Националната гореща телефонна линия за пострадали от насилие, съобщават от правителствения пресцентър.  През миналата година над 2 800 души  са потърсили помощ на номер 0800 18 676. Повечето  са жени - жертви на агресия в дома.  От Министерския съвет допълват, че..

публикувано на 18.06.24 в 10:54

МОН: Няма разписани изпитни процедури за постъпване в първи клас

До 20 юни продължава второто класиране на първокласниците в общинските училища в София.  Неоснователни са опасенията на родители, че класираното им дете може да загуби мястото си в дадено училище заради провеждана допълнителна проверка на неговите знания, посочват от Министерството на образованието и науката. В нормативната уредба няма..

публикувано на 18.06.24 в 10:50

Гръцките власти: Туристите се пазят в жегите, 9 души са починали

За зачестили смъртни случаи на туристи съобщават гръцките власти. За десет дни изчезнаха на различни острови девет чуждестранни туристи, които след продължително издирване бяха намерени мъртви, съобщават от полицията.  На остров Сими жертва на топлото време стана известен британски журналист. На остров Самос починал беше намерен холандец...

публикувано на 18.06.24 в 10:20
Боряна Ангелова-Игова

Боряна Игова: Футболни фенове между 15 и 18 години нямат психическата устойчивост да изгледат цял мач

В България и особено в София е трудно децата да имат достъп до добри стадиони и да тренират без пари. Последният пример е от столичния стадион "Раковски" , където детско юношеските школи бяха изгонени , уж заради временен ремонт, продължил 2 години. И в момента, ако отидете на стадиона ще видите, че е разровен. Това коментира в интервю..

публикувано на 18.06.24 в 10:16
Петролни складове горят след атака с дронове в Русия.

Петролни складове горят след атака с украински дронове в Русия

Няколко петролни склада горят след атака с украински дронове в руския град Азов, в Ростовска област, съобщи губернаторът на областта в Телеграм. Аварийните служби са изпратили десетки пожарникари да овладеят огъня. Няма пострадали хора. Досега няма коментар от украинска страна. Столтенберг обвини Китай, че подклажда войната в Украйна

публикувано на 18.06.24 в 10:05

Канзас заведе дело срещу "Пфайзер" за ваксината срещу Covid-19

Главният прокурор на щата Канзас Крис Кобах заведе дело срещу фармацевтичната компания "Пфайзер" с твърдението, че са подвели  обществеността относно безопасността и ефективността на ваксината срещу Covid-19 и са нарушили Закона за защита на потребителите. Канзас е първият щат, който завежда подобно дело.Засега са потвърдили за подобни..

публикувано на 18.06.24 в 09:54

В Кюстендил: 5000 лв. глоба, ако измиeте колата си с питейна вода

Ползването на питейна вода за дейности, които не са свързани с питейно-битовите нужди на населението – като напояване, поливане на зелени площи, миене на улици, на моторни превозни средства и други, е забранено с нарочна заповед на кмета на Общината инж. Огнян Атанасов.   Глобата при нарушение е до 5000 лева, като при повторно нарушение ще..

публикувано на 18.06.24 в 09:46