Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ига Швьонтек триумфира с титлата на "Ролан Гарос"

Ига Швьонтек
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ига Швьонтек стана първата полякиня, която печели титлата на Откритото първенство на Франция по тенис и в турнирите от Големия шлем. 19-годишната Швьонтек победи на финала поставената под номер 4 шампионка от Откритото първенство на Австралия София Кенин (САЩ) с 6:4, 6:1 след 84 минути игра. Така тя стана най-младата шампионка на "Ролан Гарос" от 1992 година, когато хърватката Моника Селеш спечели третия си трофей в Париж на 18-годишна възраст.

Полякинята стартира силно мача и поведе с 3:0, но Кенин успя да изравни за 3:3. При 4:4 полякинята реализира нов брейк, след което затвори първия сет при собствен сервис. Кенин започна с пробив втората част, но Швьонтек обърна до 2:1 гейма. Тогава американката поиска медицински таймаут и се появи на корта след няколко минути със сериозна превръзка на лявото бедро. До края полякинята тотално доминираше и не даде особени шансове на видимо затруднената от физическия проблем си съперничка.
С победата тя ще се изкачи до рекордното в кариерата си 17-о място в световната ранглиста, след като започна "Ролан Гарос" от 54-ото място в света.

"Толкова съм щастлива. Радвам се, че семейството ми най-накрая е тук на трибуните. Просто не знам какво да кажа, изумително е. Преди две години спечелих "ролан Гарос" за девойки, а сега съм тук (с титлата при жените). Това изглежда толкова кратко време, нямам думи", коментира Швьонтек, която стана едва втората непоставена тенисистка, която триумфира в Париж в Откритата ера на тениса от 1968 година.

"Може би и тя имаше някаква контузия, определено имах повече шанс от нея. Сигурно и това ми позволи да играя по-добре. Опитах се да концентрирана, да бъда агресивна, както и в предишните ми мачове, въпреки че обстановката беше по-стресираща за мен и беше доста по-трудно", допълни тя.   

Швьонтек завърши мача с 25 печеливши удара срещу едва 10 на Кенин.


Финал при жените на Откритото първенство на Франция по тенис:
Ига Швьонтек (Полша) - 4-София Кенин (САЩ) - 6:4, 6:1.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Линой Ашрам

Олимпийската шампионка Линой Ашрам в ново амплоа – влезе в танцовото шоу "Танци със звездите"

Любителите на телевизионните реалити формати и танцуващите почти само "по телевизора" израелци вече имат нов кумир. Олимпийската шампионка по художествена гимнастика Линой Ашрам, която сега е и една от треньорките на израелския олимпийски отбор, влезе в ново амплоа – на танцьорка. Партньор на студентката в спортната академия на Израел е Рафаел..

публикувано на 05.06.24 в 11:45
Карлос Алкарас

Алкарас си осигури полуфинал срещу Синер на "Ролан Гарос"

Испанецът Карлос Алкарас се класира за полуфиналите на Откритото първенство на Франция по тенис в Париж и си осигури двубой с новия лидер в световната ранглиста Яник Синер (Италия), който по-рано отстрани Григор Димитров с 6:2, 6:4 и 7:6. Поставеният под номер 3 в схемата Алкарас спечели четвъртфинала си срещу гърка Стефанос Циципас в три сета - 6:3,..

публикувано на 05.06.24 в 07:45
Илиан Илиев

Илиан Илиев: Бяхме дисциплинирани в дефанзивен план

Селекционерът на националния ни футболен отбор Илиан Илиев записа пети мач начело на тима. Резутатите от петте мача са една победа и четири равенства. Последното бе снощи - 0:0 при гостуването на Румъния в първата от двете юнски контроли.  "Първо, което искахме и го работихме на Бояна, е да сме изключително дисциплинирани в дефанзивен план...

публикувано на 05.06.24 в 07:20
Румъния - България - 0:0

Националният ни отбор записа нулево равенство срещу Румъния, вратарят Дюлгеров спаси дузпа

Националните отбори на Румъния и България завършиха 0:0 в контролна среща, която се игра на стадион "Стяуа" в Букурещ. Това беше пети мач на селекционера Илиан Илиев и четвърто равенство, като все още лъвовете не са претърпели поражение в този период. Вратарят Иван Дюлгеров има огромна заслуга за равенството, след като пет минути след началото на..

публикувано на 04.06.24 в 23:43

Националката Никол Тодорова и световната шампионка за девойки Ванеса Емилова с участие в МТ за приз „Мария Петрова“

Състезателката от националния ни отбор по художествена гимнастика за жени (индивидуално) Никол Тодорова, световната шампионка с ансамбъл (девойки) за 2023 година Ванеса Емилова, световната вицешампионка с ансамбъл (девойки) за  2021 година  Гергана Трендафилова и представителката на националния отбор (девойки) Мая Пенева са сред заявените..

публикувано на 04.06.24 в 23:08
Изабелла Шиникова

Изабелла Шиникова приключи участието си на тенис турнира в Бари

Националката на България за "Били Джийн Къп" Изабелла Шиникова отпадна от турнира по тенис от сериите УТА 125 на клей в Бари, Италия. В среща от първия кръг българката, която влезе в основната схема като "щастлива губеща", отстъпи срещу Ан Ли с 1:6, 4:6. В първия сет 32-годишната Шиникова допусна два пробива и изостана в резултата.  Във втората част..

публикувано на 04.06.24 в 20:09
Българският отбор на сабя в състав Йоана Илиева, Белослава Иванова, Калина Атанасова и Емма Нейкова стана европейски шампион на сабя

Българският отбор на сабя е европейски шампион за жени до 23 години

Българският отбор на сабя в състав Йоана Илиева, Белослава Иванова, Калина Атанасова и Емма Нейкова стана европейски шампион за жени до 23 години на първенството на Стария континент в Анталия (Турция).  Състезателките, водени от националния треньор Ивайло Воденов, показаха завидна психика и увереност, играха със самочувствие и не оставиха съмнение, че..

публикувано на 04.06.24 в 20:08