Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българските медици и учители са носителите на "Достойните българи"

Министър Красимир Вълчев
Снимка: БГНЕС

Българските медици и българските учители са носителите на специалната и на голямата награда в 18-ото издание на  "Достойните българи", инициатива на вестник "24 часа".

Тази година отличията са под знака на Covid кризата и справянето с продължаващите предизвикателства.

Българските учители получиха специалното отличие на "24 часа" заради успешното и екстремно въвеждане на дистанционното обучение.

Министърът на образованието Красимир Вълчев отбеляза, че те са се организирали само за три дни - между 13-и и 16-и март. Благодари и отбеляза:

"Само те си знаят какво са дали от себе си, колко усилия са положили и през какво са минали. Със своята активност и професионализъм опровергаха скептиците. Резултатите от работата на учителя идват със закъснение. Те са неосезаеми. Ние, техните ученици, когато станем зрели, знаещи, можещи хора и успеем, често сме склонни да не се сетим, че това е благодарение на учителите".

Голямата награда е безспорната за медиците на първа линия. Част от тях загубиха живота си, за да спасят други човешки животи. Колегите им продължават напред.

Аятаха и Сезин Кабилов са първите доброволци-реаниматори, които влязоха в "Пирогов". 20 дни преди това те са станали семейство:

"Това, което се случи тогава, би го направил всеки един от нашите колеги. Това е духът на българския медик. Човещината и добротата са по-заразни от коронавируса", отбеляза Сезин Кабилов.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

61-годишна жена от Кочериново е починала в зъболекарски кабинет

Полицията и прокуратурата изясняват подробности около инцидент, при който жена от град Кочериново е починала в зъболекарски кабинет. При рутинно лечение на 61-годишната пациентка е била поставена упойка по нейно изрично желание. 20 минути след това жената започнала да се задушава, а лекарката извикала екип на спешна помощ, като междувременно правела..

публикувано на 23.05.24 в 15:53
Риши Сунак

Великобритания влиза в предизборна кампания, Сунак заяви: Аз съм верният човек

След като  насрочи за 4 юли общите избори в страната,   б ританският премиер Риши Сунак  заяви, че той и неговата Консервативна партия са правилният избор за осъществяване на промени и че разполагат с правилния план за гарантиране на сигурността на Обединеното кралство в днешния все по-несигурен свят.  Британският премиер Риши Сунак свика..

публикувано на 23.05.24 в 15:44

ЕК с предупредително писмо до България и още 5 страни за енергийната ефективност на сградите

Европейската комисия изпрати официално предупредително писмо до България и още 5 страни членки, в което настоява те да изпълняват задълженията си по отношение на енергийната ефективност на сградите.  Държавите трябва да определят минимум изисквания в това отношение, за да постигнат най-доброто съчетание между инвестиции и икономии, познати също като..

публикувано на 23.05.24 в 15:10
Д-р Николай Болтаджиев

Д-р Болтаджиев: Да се смени цялата система на заплащане на онколекарствата

Актуалният проблем пред Надзора на Касата е въпросът с премахването на лимитите на болниците . Това каза пред БНР д-р Николай Болтаджиев, който вече е част от Надзорния съвет на НЗОК. Д-р Николай Болтаджиев е новият член на Надзорния съвет на НЗОК " Проблемът трябва да се реши така, както изисква Конституционният съд . Той приема, че не..

публикувано на 23.05.24 в 14:57

Първите 19 модернизирани вагона, купени от "Дойче бан", вече са в България

Първите 19 модернизирани вагона, които страната ни закупи от "Дойче бан", вече са в България. Обновеният подвижен състав се очаква да влезе в експлоатация в средата на юни.  Модернизираните 19 вагона са част от договора за доставка на общо 79, които доскоро са били използвани:  "Може да звучи парадоксално, но това е най-модерната техника на жп вагона,..

публикувано на 23.05.24 в 14:54
Президентът Румен Радев дава брифинг пред медиите по актуални теми в Рим, където е на посещение -  23 май 2024 г.

Президентът Радев изрази готовност за скорошна среща с новоизбрания държавен глава на РСМ

На брифинг в Рим, където е на посещение, президентът Румен Радев определи като "положителен знак" стремежа на държавния глава на Република Северна Македония Гордана Силяновска – Давкова двамата да се срещнат. Днес делегациите и на двете държави са в италианската столица и имаха отделни срещи във Ватикана с папа Франциск. Румен Радев подари на..

публикувано на 23.05.24 в 14:29

Протестиращи срещу беззаконието по пътищата се срещнаха с общинари в София

Участници в шествията, организирани с настояване да спре беззаконието по пътищата, се срещнаха с общински съветници пред сградата на Столичната община. Шумно, със сирени, свирки и клаксони пешеходното и автомобилното шествие навлязоха пред сградата на Столична общи на улица "Московска". За среща с протестиращите от сградата на общината..

публикувано на 23.05.24 в 14:22