Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Още петима задържани за убийството на учителя в Париж

| обновено на 18.10.20 в 18:02
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Хиляди хора се събраха в центъра на Париж, за да отдадат почит на убития преди два дни учител, след като показал карикатури на пророка Мохамед на учениците си. Демонстрантите носеха плакати с надписи "Не на тоталитаризма на мисълта" и "Аз съм учител" в памет на жертвата. 

Още петима души са арестувани във връзка с обезглавяването на учителя по история в парижко предградие. С това задържаните стават общо девет, предаде Франс прес.

Сред петимата нови задържани са двама родители на ученик в училището, в което е работил убитият преподавател, както и лица, които са познавали убиеца, но не са от семейството му.

Преди това бяха задържани 17-годишният брат, родителите и дядото на нападателя. Според съдебни източници, той е на 18 години и е от чеченски произход. Роден е в Москва и е живял във Франция. Атентаторът е извършвал престъпления от общ характер, но не е бил следен за радикален ислямизъм.

Той се е нахвърлил върху 47-годишния учител заради урока по свобода на словото и мисълта, при която показал на учениците карикатури на Мохамед, като предложил на мюсюлманите да излязат от стаята.

Това е предизвикало недоволството на някои родители в социалните мрежи.

Междувременно излезе информация, че се проучва съобщение, качено в социалната мрежа “Туитър“ от акаунт, който вече е затворен и в който е имало снимка на главата на жертвата.

Снимката е придружена и със заплашително послание, адресирано до президента Еманюел Макрон, в което той е бил наречен "лидер на неверниците".

Медиите съобщиха по-рано, че убитият учител е показвал на учениците си в клас карикатури на пророка Мохамед.

Разследването на инцидента се води от антитерористичната прокуратура в Париж, а президентът Еманюел Макрон определи случилото се като терористичен акт

Терористите няма да успеят да разединят френското общество, мракобесието няма да победи, заяви френският президент Еманюел Макрон по повод убийството. Цяла Франция застава зад учителите си, каза още Макрон:

“Един от нашите граждани беше убит, защото преподаваше, той учеше учениците за свободата на словото, свободата да вярваме или да не вярваме. Нашият сънародник беше грубо нападнат. Той стана жертва на терористична ислямистка атака“.

Франция ще реагира по най-решителен начин след извършеното вчера убийство на учител по история, заяви премиерът Жан Кастекс.

От солидарност с учителите си държавата ще реагира с най-голяма твърдост и никога няма да се предадем", заяви френският премиер.

Междувременно беше съобщено, че ще има национално възпоменание за убития учител, но точна дата засега не се споменава.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Проф. Милена Стефанова

Проф. Милена Стефанова: Необходим е дебат, за да се привлече вниманието на избирателите

С нетърпения очаквам последната седмица на предизборната кампания, защото ситуацията е една и съща, но не виждам до момента дебати между лидерите и дискусиите. Партиите не могат с нищо да спечелят вниманието на хората, каза  в интервю пред БНР политологът проф. Милена Стефанова, преподавател в СУ "Св. Климент Охридски". "Трябва да се намери..

публикувано на 07.10.24 в 13:08
Прехващане на изстрелян от Русия дрон над Киев.

ВВС на Украйна свалиха 32 дрона и две ракети, изстреляни от Русия

Военновъздушните сили на Украйна свалиха 32 дрона и две ракети "Кинжал", изстреляни от Русия, съобщиха украинските военни. Една от ракетите е ударила района на летище в Хмелницка област. Отломки от ракети паднаха в три района на украинската столица Киев по време на час пик тази сутрин, след като противовъздушната отбрана отблъсна руско..

публикувано на 07.10.24 в 13:06

Полицията във Великотърновско залавя все повече водачи да управляват след употреба на алкохол или наркотици

Увеличават се водачите, хванати да управляват след употребата на алкохол или наркотици, както и неправоспособните, отчетоха от Пътната полиция във Велико Търново. За миналата седмица в региона са станали 33 катастрофи със 7 пострадали. Във Великотърновска област пияни или дрогирани зад волана са били установени 7 водачи, а 12 са били без..

публикувано на 07.10.24 в 12:59

Виктор Амброс и Гари Равкън са тазгодишните носители на Нобеловата награда за медицина

Американците Виктор Амброс и Гари Равкън са тазгодишните носители на Нобеловата награда за медицина, обяви секретарят на Нобеловия комитет Томас Перлман: "Нобеловият комитет към Каролинския институт реши днес да връчи Нобеловата награда за 2024 година за физиология или медицина съвместно на Виктор Амброс и Гари Равкън за откриването на..

публикувано на 07.10.24 в 12:56
Теодора фон Ауерсперг и Надежда Цанова

Фондация "Теодора фон Ауерсперг" вече има свое представителство в София

Международна фондация "Теодора фон Ауерсперг", базирана във Виена, вече има свое представителство в София. Неправителствената организация е посветена на грижата за животните, помощта за децата, образованието и културните инициативи. Основана е от принцеса Теодора фон Ауерсперг, която посети столицата ни.  Принцесата и пианистката В..

публикувано на 07.10.24 в 12:47

Мъж е пострадал при взрив на газова бутилка в радомирското село Дрен

56-годишен мъж е пострадал при взрив на газова бутилка в дома си в радомирското село Дрен, съобщиха от пресцентъра на ОДМВР-Перник.  Инцидентът е станал вчера, около 18, 00 ч., когато мъжът се опитал да запали газова бутилка за отопление. Получил се взрив. Мъжът е откаран първоначално в пернишката болница, където било установено, че..

публикувано на 07.10.24 в 12:18

Между 100 и 150 лева струва един глас в различните райони на столицата

Между 100 и 150 лева варира цената на един глас в различните райони на столицата. Това сочат данните на полицията. А тази сутрин 10 души бяха задържани при акция на МВР срещу купуването на гласове в столичния квартал "Христо Ботев". Акцията започна рано тази сутрин. Проверени са различни адреси в столичния квартал "Христо Ботев"...

публикувано на 07.10.24 в 12:08