Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Десислава Атанасова: Няма политическа криза, няма забавяне на бюджетната процедура

Най-малко ГЕРБ може да бъде обвинявана, че харчи безразборно, предизборно или необмислено

Десислава Атанасова
Снимка: БГНЕС

Временната парламентарна комисия за нова Конституция е поискала становища от съсловни и експертни организации за проекта, който бе предложен от управляващите. Това обясни пред БНР депутатът Десислава Атанасова, председател на комисията. Становищата се чакат до вторник. Срокът за работа на комисията е 2 декември.

„Така или иначе последният срок, в който следва да се разгледа предложението и да се вземе решение дали ще събере то 160 гласа или не, все още не мога да знам. През февруари, на 2 февруари изтича окончателният срок за вземане на такова решение“, уточни Атанасова.

Десислава Атанасова припомни, че искането за рестарт и за ВНС са били отправяни и в началото на протестите през лятото.  

Очевидно няма политическа воля да се разпусне това Народно събрание. Въпреки че 100 дни чуваме исканията за оставка, за разпускане на парламента, включително и от президента, то сега, при обективно възможност това да стане и да се вземе решение да се проведат избори за Велико народно събрание, никой вече не желае тази тема да бъде на дневен ред“, коментира Атанасова в предаването „Неделя 150".

Изискванията са до 30 октомври бюджетът да бъде предложен. Няма забавяне в бюджетната процедура, ще се спазят сроковете, увери още Десислава Атанасова.  

Запитана има ли опасност и риск да се обещаят повече пари в ситуация на неизвестни около пандемията, Атанасова заяви, че „след всички управления най-малко ГЕРБ може да бъде обвинявана, че харчи безразборно, че харчи предизборно или необмислено“.

В последните седмици тест за мнозинството са и сутрешните кворуми в Народното събрание, когато са необходими над 121 гласа за начало на работата на парламента, отбеляза Десислава Атанасова. Това се получава въпреки липсата на желание за регистрация от страна на БСП и ДПС, посочи Атанасова, която вижда в наличието на кворум „знак, че политическа криза в страната няма“.

Атанасова определи нивото на дебатите по оставката на парламентарния председател Цвета Караянчева като „ужасно, ужасно ниско“.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Огромни щети за гръцкия туризъм след фалита на FTI

Фалитът на третия по мащаб туроператор в Европа Еф Те И Груп (FTI) нанася огромни щети на гръцкия туризъм. Агенцията има неизплатени задължения за услуги от миналата година, казаха хотелиери. Два милиона евро дължи фалиралият туроператор на гръцките хотелиери за миналата година. Другите задължения са изплатени, но непокрити остават..

публикувано на 04.06.24 в 11:33
Офисът на Standard Chartered  в Лондон

Британска банка е заподозряна в обслужване на терористични групировки

Британската банка Standard Chartered, която през 2012 година се измъкна от наказателно преследване за пране на пари, е извършила трансакции за милиарди долари за финансиране на терористични групи, се твърди в нови съдебни документи на САЩ, съобщи Би Би Си.  Документите свидетелстват, че са извършени хиляди трансакции на стойност над 100..

публикувано на 04.06.24 в 11:22

57-годишен от Хлябово е задържан за убийството на съпругата си

57-годишен мъж от тополовградското село Хлябово е убил съпругата си, след което е направил опит за самоубийство, съобщават от полицията. Вчера сутринта, в полицията е получен сигнал за инцидент в имот, намиращ се в землището на село Хлябово. На място пристигнали екипи на полицията и Спешна медицинска помощ, които са открили мъж, който бил..

публикувано на 04.06.24 в 10:53
Мартин Божанов - Нотариуса

Липса на кворум провали заседанието на Съдийската колегия, посветено на доклад за Нотариуса

Заради липса на кворум пропадна заседанието на Съдийската колегия, на което трябваше да бъде приет доклад за работата на специалната комисия за проверка на факти и обстоятелства, свързани с участието на съдии в дейността на групата около разстреляния в края на януари Мартин Божанов, по прякор Нотариуса. Съдийската колегия ще обсъди утре..

публикувано на 04.06.24 в 10:52

Управляващите в Гърция водят в проучванията преди евровота

В Гърция се очаква управляващите консерватори да спечелят евровота с голяма преднина пред опозицията, сочат прогнозите за нагласата на избирателите. Дни преди евровота в Гърция победителят е ясен - управляващата консервативна партия "Нова демокрация" на премиера Кириакос Мицотакис се очаква да получи около 33% от гласовете в неделя. Това..

публикувано на 04.06.24 в 10:37
Вени Марковски

Вени Марковски за делата срещу Тръмп и Хънтър Байдън: Защо в САЩ може, а у нас - не?

Делата срещу Тръмп и срещу сина на Джо Байдън – Хънтър, показват, че американската правосъдна система не прави разлика. Би трябвало да се замислим защо в Америка може да има такива дела, а в България не само не може, а и няма. Това мнение изрази пред БНР Вени Марковски, който живее в САЩ. Марковски е съосновател на "Интернет общество"...

публикувано на 04.06.24 в 10:31

Barclays: 87% от британците са притеснени от ръста на битовите сметки

Във Великобритания ръстът на потребителските разходи е най-слабият от повече от три години, тъй като по-високите общински данъци и нарастващите цени за броудбанд и мобилни телефони изяждат бюджетите на домакинствата, се казва в доклад на водеща банка.  Последният месечен преглед на дейността по кредитни и дебитни карти от банката Barclays..

публикувано на 04.06.24 в 10:30