Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Валя Гигова: Без контрол от държавата никоя мярка няма да бъде успешна

Адвокат Валя Гигова
Снимка: БГНЕС

"Ако изпълнението на правилата не се контролира от изпълнителната власт, те са абсолютно безпредметни. Очевидно е, че без контрол от държавата никоя мярка няма да бъде успешна". Това каза пред БНР адвокат Валя Гигова, която взе активно участие в приемането на Закона за извънредното положение и промените в Закона за здравето, свързани с епидемичната обстановка в страната. 

По думите ѝ фактът, че ще бъде засилен контролът показва, че досега той не е действал.

"Не ми се струва разумно носенето на маски навън, защото не е все едно дали си на Витоша, или на "Витошка". Във всяко правило трябва да има здрав разум, който в случая ми се струва, че отсъства, а същевременно няма ограничение по отношение на онези места, където се събират хора на едно място и в относително ограничени пространства, където контактът между хората е по-близък", коментира тя решението да бъде въведено задължително носене на маски на открито от 22-ри октомври, но дискотеките и нощни клубове да не бъдат затваряни.

Адвокат Гигова коментира дали се налагат законодателни промени във връзка с пандемията и с противоепидемичните мерки в съдилищата:

"Когато един адвокат е заразен с Covid-19 и не може да ангажира друг колега или пък гражданинът не може да организира защитата си по друг начин, това трябва да бъде абсолютно основание за отлагане на делото. Защото това не е обикновено заболяване, че да можеш да поканиш колегата си и да му предадеш книжата, че той да организира нататък защитата на клиента. ... Вторият проблем, който е много съществен в съдилищата - има ограничение и по време, и по място за правене на справки по дела. В СГС не можеш да правиш справка в деловодството повече от 5 минути. Мястото е тясно и много колеги чакат". 

Тя беше категорична, че се нарушава нормалното осъществяване на работата на адвокатите, а така се нарушават правата на гражданите, които са техни клиенти.

"Трябва да се направи изменение и да има временно действащи правила в процесуалните закони, които да гарантират правото на защита. Защото и една от критиките на Европейския парламент е, че в България няма достатъчно гаранции за защита на процесуалните права на гражданите", подчерта адвокат Гигова.

Интервюто на Силвия Великова с Валя Гигова в предаването "Преди всички" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Промяна на противоепидемичните мерки в съдилищата засега няма да има

Cъдийcĸaтa ĸoлeгия на Висшия съдебен съвет възложи на бюджeтнaтa ĸoмиcия към колегията да провери финaнcoвитe възмoжнocти зa пoeмaнe нa РСR тecтoвeтe нa магистрати и cлyжитeли oт cъдeбния бюджeт. Темата влезе в дневния ред на заседанието на съдебните..

публикувано на 20.10.20 в 11:15
ВИЖТЕ ОЩЕ
Киър Стармър, нов британски премиер

Киър Стармър е новият британски премиер

Новият британски премиер Киър Стармър беше радушно посрещнат пред "Даунинг стрийт" 10 след аудиенция при крал Чарлз Трети. В първата си реч пред събралите се негови привърженици той заяви, че е приел поканата от монарха да състави следващото..

публикувано на 05.07.24 в 16:16
Магистър-фармацевт Димитър Маринов, председател на Българския фармацевтичен съюз.

Димитър Маринов: Някой се опитва да саботира договарянето между аптеките и НЗОК

Председателят на Българския фармацевтичен съюз Димитър Маринов предупреди, че някой се опитва да саботира договарянето между аптеките и Националната здравноосигурителна каса. Въпреки това, днес представители на Съюза са имали конструктивен диалог с екипа..

публикувано на 05.07.24 в 16:11

Стартира т.нар "хазартно дело" срещу Васил Божков, жена му и негови бизнес партньори

Т.нар "хазартно дело" срещу Васил Божков, жена му Елена Динева, негови бизнес партньори и бивши служители от закритата Държавна комисия по хазарта тръгва по същество.     След като не откри съществени процесуални нарушения в обвинителния акт, съдия Иван..

публикувано на 05.07.24 в 16:01
Проф. Димитър Иванов

Проф. Димитър Иванов: България да излезе от цикъла на избори, разумният ход е конституционни промени

Бих искал да се получи обединение в българския парламент за създаване на национално експертно правителство с голям политически консенсус, но трябва да сме реалисти - отиваме на избори. Не може този цикъл да продължава непрекъснато. Това..

публикувано на 05.07.24 в 15:40

Ново предаване за туризъм стартира на 7 юли в ефира на програма "Хоризонт"

Лято е и програма "Хоризонт" на Българското национално радио кани своите слушатели на вълнуващо пътешествие. От 7 юли започва ново туристическо предаване, което ще се излъчва всяка неделя веднага след обедния осведомителен бюлетин...

публикувано на 05.07.24 в 15:31
Виктор Орбан и Валдимир Путин

Унгарският премиер Орбан пристигна в Москва за преговори с руския президент Путин

Унгарският премиер Виктор Орбан пристигна в Москва за преговори с руския президент Владимир Путин. Според Будапеща посещението е "мисия за мир", докато според Брюксел Орбан не представлява Европейския съюз по никакъв начин, въпреки че Унгария е..

публикувано на 05.07.24 в 14:58
Ерик Мамер, говорител на ЕК

ЕК: Пътуването на Орбан в Москва не е координирано нито с Комисията, нито с някой друг

Визитата на унгарския премиер Виктор Орбан в Москва поставя под сериозен въпрос традиционната визита на Комисията в страната, ротационен председател на Европейския съюз, заяви говорителят на Еврокомисията Ерик Мамер. Принцип тя се прави през..

публикувано на 05.07.24 в 14:43