Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Липса на кворум провали пленарното заседание на парламента

| обновено на 04.11.20 в 11:03
Даниела Дариткова и Валери Симеонов дадоха изявление в сградата на Народното събрание.
Снимка: БГНЕС

Пленарно заседание на Народното събрание днес няма да има. То се провали поради липсата на кворум. При втория опит в залата се регистрираха 118 народни представители.

Председателят на парламента Цвета Караянчева обяви, че депутатите ще заседават утре. Тя призова въпросът с кворума да не се използва за политически цели и се обърна към депутатите от БСП, които не се регистрираха:

„Колеги от БСП не надничайте пред вратата. Когато имаме кворум, ще ви се обадим, за да влезете в залата. Ако ви е интересно, влезте да се регистрирате…Мисля, че работата на днешния парламент е въпрос на отговорност, не на политически страсти“.

Мнозинството в парламента обвини опозицията за проваленото парламентарно заседание.

От ГЕРБ и Обединени патриоти заявиха, че БСП и ДПС търсят евтини дивиденти.

Лидерът на парламентарната група на ГЕРБ - Даниела Дариткова апелира към отговорност:

“И в днешния ден, когато даже лидерът на опозицията е в болница, като всички други български граждани, които се намират на болнично лечение, ние разчитахме на повече отговорност и солидарност. Тази седмица трябваше да се гласуват данъчните закони, те са неотменна част от бюджета и прелюдия към него. Изключително важно е в този момент ние да гарантираме финансова стабилност на системите, които от една страна осигуряват здравното обслужване, от друга страна дават гаранции за социална сигурност, и на трето място посрещат последствията от икономическата криза“.

Даниела Дариткова и Валери Симеонов дадоха изявление в сградата на Народното събрание.

Искрен Веселинов от ВМРО заяви, че днес опозицията е демонстрирала политическа безотговорност, а по думите на лидера на НФСБ Валери Симеонов ДПС и БСП са показали лице на лицемерни политици:

“Ден, в който повече не би трябвало да има никакви заблуди по отношение на това коя политическа сила носи отговорността за държавата по силата на избора на своите избиратели, и коя не носи никаква отговорност, а съществува благодарение на ефектната бих казал повърхностна, да си го кажем направо, байганьовската политика“.

Кристиaн Вигенин от БСП отговори на нападките на управляващите с обяснението:

“Това, което се случи днес, е още едно доказателство за неспособността на това мнозинство да гарантират нормалната работа на парламента, да гарантират адекватно управление на страната. Не разбираме тона, който се държи към нас и обвиненията, които бяха отправени. Ние сме последователни, това е принципна позиция, която нямаме намерение да променим“.

Междувременно Валери Симеонов съобщи, че в групата на Обединени патриоти има 3-ма депутати с коронавирус, по думите му, един от тях е в тежко състояние. Има народен представител и от ГЕРБ, който е под карантина.

Парламентът трябваше да гласува промени в Закона за храните, с които се забранява продажбата на заблуждаващи търговски наименования за минералната вода.

Предложението е на депутатите от парламентарната група на ОП и са във връзка с новоприетия Закон за храните, както и официално писмо на Европейската комисия, в което се казва, че българското законодателство, което урежда взаимоотношенията, свързани с минерални и изворни води не съответства от приетия от ЕС правна рамка.

ЕК напомня, че целта на директивата е да елиминира различията в законодателствата и да предпази потребителите от въвеждането в заблуждение и да осигури честна търговия, като дава на България тримесечен срок да предприеме нужните мерки за привеждане на нашето законодателство в съответствие с европейската правна рамка.

Депутатите трябваше да гласуват и окончателните промени в Закона за закрила на детето, който вече добавя към регламентираната забрана в закона за продажба на алкохолни напитки и тютюневи изделия на деца, да се добави и забраната за употреба от деца на този тип продукти.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Рустем Умеров, министър на отбраната на Украйна

Рустем Умеров призова съюзниците да използват ПВО системите си за защита на западните части на Украйна

Във видеообръщение до парламентарната асамблея на НАТО в София украинският министър на отбраната Рустем Умеров призова съюзниците на Киев да използват противовъздушните си системи, за да затворят небето над западните части на Украйна. "Руските агресори многократно изстрелват ракети и дронове в опасна близост до нашата западна граница и..

публикувано на 27.05.24 в 13:06
Йенс Столтенберг и Димитър Главчев, София, 27 май 2024 г.

Главчев: Въпросът за изпращане на български военни в Украйна изобщо не стои на дневен ред

Въпросът за изпращане на български военни в Украйна изобщо не стои на дневен ред, увери отново служебният премиер Димитър Главчев, след срещата си с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг. "Темата за изпращане на български войници в Украйна – за мен това е типичен пример за хибридна атака и дезинформация. Никога не е обсъждана такава..

публикувано на 27.05.24 в 13:04
ОУ „Граф Игнатиев“ в София

Национално външно оценяване по БЕЛ за четвъртокласници в 1400 училища

Около 55 000 четвъртокласници се явиха на национално външно оценяване по български език и литература. Изпитът се проведе в близо 1400 училища в страната. Той започна в 10 ч. и продължи 60 минути, като за учениците със специални образователни потребности бяха предвидени 30 минути повече. Тестът съдържаше 21 задачи, разпределени в три..

публикувано на 27.05.24 в 12:33

Форумът на НАТО с декларация, позволяваща на Украйна да използва западна помощ за удари по военни цели в Русия

Парламентарната асамблея на НАТО прие декларация на Украйна да се позволи да използва изпратената ѝ военна помощ за удари по военни цели на руска територия. Декларацията беше приета на пленарното заседание на Асамблеята в София. Девет от делегатите в асамблеята гласуваха против поправката във финалната декларация, която позволява Украйна да..

публикувано на 27.05.24 в 12:24
Отец Иван Янков

Църквата на отец Иван Янков в Сливен отново е ограбена

Църквата на познатия от протестите срещу избора на нов Сливенски владика отец Иван Янков в квартал "Речица" бе осквернена и ограбена за пореден четвърти път. Крадците са влезли през прозореца на храма и са взели суми събирани от дарения. Той коментира, че може да се лансират много версии, но очаква полицията да достигне до крадеца и тогава ще..

публикувано на 27.05.24 в 12:13
Изложба на Художествена галерия

Изложба на плевенски деца в Сен Викторе

Във френския град Сен Викторе се откри гостуваща изложба на Художествена галерия "Илия Бешков" от Плевен. Изложбата е по проекта на галерията "Музеят е муза" и е посветена на 24 май. Френската публика се наслади на детски рисунки по творби на акад. Светлин Русев, Илия Бешков и Владимир Димитров-Майстора. Изложбата на плевенските деца е по..

публикувано на 27.05.24 в 12:10
Леа Коен

Леа Коен: Разговорът за миналото е важен, но е важно как се води

Разговорът за миналото е важен, но е важно как се води . Това каза пред БНР Леа Коен, бивш депутат във ВНС, бивш дипломат и писател. Като посочи, че пише в жанра документална фикция , Коен изтъкна, че се стреми в книгите си да пази баланса между мрака и светлината, които "спят в едно легло". Утре във Френския институт ще се..

публикувано на 27.05.24 в 11:54