Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ в очакване на изборния резултат

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В очакване на резултати от изборите за президент в САЩ хора се събират в различни точки на страната на т.нар. watch party, където на големи екрани наблюдават хода на събитията около вота и различни изявления. На такова място - на площада близо до Белия дом, който бе наречен на името на движението "Животът на чернокожите има значение", са и наши сънародници, които очакват развръзката на президентската битка.

Моника Евстатиева работи за американското обществено радио. Отразявала е избори в САЩ от 2008 година насам.

„Със сигурност тази година е една от най-поляризираните. По принцип изборите в Америка се провеждат много спокойно. Тази година това не е така. Хората са много разделени, както никога преди в модерната история на тази държава. Има два огромни контингента. В момента виждаме как Тръмп печели или води в много от щатите, в които проучвания казваха, че той няма да се представи толкова добре. В момента всички със затаен дъх чакат да видят крайните резултати, които няма да получим може би чак до четвъртък или може би петък“, коментира тя в предаването „Преди всички“.

Митко Димитров работи за Световната банка. Като журналист във Fox News също е отразявал избори в САЩ.

„Във всички избори от 1992-ра, на Клинтън изборите, икономиката е била най-важният аспект. Този път отговорът е „зависи“. Зависи дали гледате в червената зона на републиканците или в синята зона на демократите. В по-голяма част е по-важна за републиканците икономиката, отколкото страхът от коронавируса и пандемията, но и двете играят важна роля. Те до голяма степен са свързани. Ефектът от пандемията има особено голям ефект върху икономиката“, отбеляза Димитров пред БНР.  

Целия репортаж на Младен Петков чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Американските избори в огледалото на борсите

Как изборите за американски президент се отразяват на борсите по света? Реакцията на финансовите пазари е една от най-бързите и сигурни прогнози на последиците от изборните резултати. Докато индексите в Съединените щати затвориха с позитивен..

публикувано на 04.11.20 в 09:07
Доналд Тръмп и Джо Байдън

Първи резултати след изборите за президент на САЩ

Наличието на над 100 млн. гласували предварително и недоверието в предварителното гласуване по пощата от лагера на Тръмп карат избирателните секции да са изрядни и това създава условия за по-дълго чакане. Мнозинството американци заявяват, че..

обновено на 04.11.20 в 15:34
ВИЖТЕ ОЩЕ

Заседания на ръководните органи на ПП и ДСБ

Две от формациите в коалицията ПП-ДБ провеждат заседания на ръководните си органи. Националният съвет на "Продължаваме промяната" се събира днес, за да обсъди изборните резултати, предстоящите си приоритети и работата в коалиционния формат. От вчера..

публикувано на 07.07.24 в 07:50
Мъж преминава покрай предизборни плакати с лика на лидерите на крайната десница Марин льо Пен и Жордан Бардела край Париж, 29 юни 2024 г.

Французите гласуват на втори тур за Национално събрание

Франция прави исторически избор с гласуването на днешния балотаж на предсрочните избори за Национално събрание, които могат да доведат на власт крайната десница. Националистите поведоха решително на първия тур миналата неделя. Французите се..

публикувано на 07.07.24 в 07:42
Участници във вчерашната среща разпространиха след разговора снимка с почетния председател на ДПС Ахмед Доган.

Неофициално: Предстои среща между Доган и Пеевски

По неофициална информация днес предстои среща между почетния председател на ДПС Ахмед Доган и съпредседателя Делян Пеевски и депутатите, подкрепили проектокабинета "Желязков". Вчера на среща на депутати от партията с Ахмед Доган в лятната му..

публикувано на 07.07.24 в 07:28

Таксите за автомагистралите в Сърбия се повишават от 10 юли

Таксите за автомагистралите в Сърбия се повишават от 10 юли, съобщава БТА.  Правителство даде зелена светлина на новия ценоразпис на държавната компания "Путеви Сърбие".  Цената за ползване на магистралата от Белград до Цариброд вече ще бъде 1670 динара..

публикувано на 06.07.24 в 20:47

Интензивен трафик на част от граничните пунктове

Интензивен е трафикът на част от граничните пунктове на границите ни с Гърция, Турция, Румъния и Сърбия, съобщават от "Гранична полиция".  На "Кулата" трафикът е интензивен в посока България. През пунктовете "Маказа", "Златоград" и "Ивайловград" могат да..

публикувано на 06.07.24 в 20:40

Национален протест на мигранти - работници в италианския град Латина

В италианския град Латина се проведе национален протест на мигрантите – работници, в голямата си част работещи на черно. Той бе организиран от най-големия синдикат "Италианска генерална конфедерация на труда" ( CGIL). Присъстваха и представители на..

публикувано на 06.07.24 в 20:36

13 загинали при израелски удар срещу училище в Газа

Най-малко 13 души са загинали при израелски удар срещу училище в Газа, в което са приютени разселени палестинци в Ал Нусейрат в централната част на Газа, съобщава Ройтерс, позовавайки се на официална местна информационна агенция. Израелските военни..

публикувано на 06.07.24 в 20:22