Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Кръстева: България си осигури магистрала към сърцето на президента на САЩ

Снимка: Стопкадър, Bloomberg TV Bulgaria

"България си осигури златна магистрала към сърцето на който и да стане президент на САЩ". Това каза пред БНР политологът и преподавател в НБУ проф. Анна Кръстева и уточни, че "нашият път, който беше трасиран през последните години, се нарича Ф-16".

"Биха се разместили доста геополитическите отношения на САЩ, в зависимост от визиите на Доналд Тръмп и Джо Байдън", посочи тя в коментар на президентските избори в САЩ. Според нея Русия би подкрепила Тръмп, а Европейският съюз - Байдън.

"Тръмп ще продължи да размества пешките на международната дъска. Той преобърна света, който самите Съединени щати бяха изграждали с десетилетия. Този свят беше основан на мултилатерализма, където САЩ бяха първи сред равни в международните организации и споразумения", обясни проф. Кръстева и припомни, че Тръмп извади Америка от споразумението за климата.

По думите ѝ мултилатерализмът, в който политическите отношения са водещи, е заменен с двустранни отношения, които много повече се основават на търговска логика.

Кой да бъде основният враг на САЩ също зависи от предпочетения кандидат за президент:

"За Тръмп това ще е Китай, за Байдън ще е Русия", посочи преподавателката по политология.

Интервюто на Людмила Железова с проф. Анна Кръстева в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Мъж е пострадал при взрив на газова бутилка в радомирското село Дрен

56-годишен мъж е пострадал при взрив на газова бутилка в дома си в радомирското село Дрен, съобщиха от пресцентъра на ОДМВР-Перник.  Инцидентът е станал вчера, около 18, 00 ч., когато мъжът се опитал да запали газова бутилка за отопление. Получил се взрив. Мъжът е откаран първоначално в пернишката болница, където било установено, че..

публикувано на 07.10.24 в 12:18

Между 100 и 150 лева струва един глас в различните райони на столицата

Между 100 и 150 лева варира цената на един глас в различните райони на столицата. Това сочат данните на полицията. А тази сутрин 10 души бяха задържани при акция на МВР срещу купуването на гласове в столичния квартал "Христо Ботев". Акцията започна рано тази сутрин. Проверени са различни адреси в столичния квартал "Христо Ботев"...

публикувано на 07.10.24 в 12:08

Трябва ли да се разшири приемът по математика в пети клас?

" Държавният прием в математическа гимназия в момента се извършва основно в пети клас и е от 1300 деца. Провежда се на базата на четири състезания". Това обясни пред БНР д-р Тодор Тодоров, математик и консултант към най-голямата борсова група в Европа. Той е сред инициаторите на дебат, свързан с възможностите за разширяване на приема по математика..

публикувано на 07.10.24 в 11:43

Гърция: По-високи глоби за пренасяне на забранени предмети в колите

Гръцките полицаи масово проверяват и глобяват за транспортиране с автомобил на забранени вещи. Органите на реда съобщават, че са се увеличили глобите от 700 евро за пренасянето на забранени вещи в багажника на колата. В Гърция е забранено да се пренасят туби с бензин, тежки извънгабаритни предмети, както и вещи, които стърчат извън..

публикувано на 07.10.24 в 11:37
Българската база на остров Ливингстън

Гръцки учени благодарят на България, че ги включва в експедиция до Антарктида

Гръцки учени благодарят на България, че ги включва в експедиция в Антарктида. Централните медии в Гърция съобщават, че за първи път двама гръцки учени ще посетят Антарктида като част от следващата българска експедиция. Ще пътуват на борда на българския изследователски кораб. Подготовката за 33-ата антарктическа експедиция е в последен..

публикувано на 07.10.24 в 11:30
Андон Батуров

"Планината ме промени коренно": Бизнесмен зарязва охолния живот и открива щастието в простите неща

"Постигнах това, което мислех, че ще ме радва, но се оказа, че не ми носи щастие. Загубих си съня. Нямах време за близките. Винаги бях изнервен". Така започва историята на бизнесмена Андон Батуров, който решава да изостави доходоносното си поприще и "да хване гората". "Планината ме промени коренно ", отчита той с днешна дата, след като е заживял..

публикувано на 07.10.24 в 11:30
Британският министър на отбраната Джон Хийли.

Лондон не подкрепя френската идея за оръжейно ембарго над Израел

Не можем да си позволим още една година като миналата в Близкия изток, каза британският министър на отбраната Джон Хийли в интервю за Скай нюз. Навършва се 1 г. от атаката на "Хамас" срещу Израел, отприщила вълна от насилие По повод на годишнината от събитията на 7 октомври Джон Хийли призова международната общност да "осигури..

публикувано на 07.10.24 в 11:06