Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жертвите на Covid-19 вече са над 1 215 000

Илюстрация: Георги Цветков

Covid-19 е отнел живота на над 1 215 000 души, откакто се появи в Китай в края на миналата година, гласят статистическите данни от днес. Най-много са жертвите в Съединените щати - над 230 000.

Повече от 47 милиона случая на заразяване са регистрирани вече в света.

Европа въвежда все по-строги ограничения в опит да ограничи втората вълна на пандемията.

В Италия от утре действа вечерен час. След 22 ще се излиза от домовете само с уважителна причина. Търговските центрове няма да работят в почивните дни, ще затворят музеите. През последните седмици Италия отчита нов ръст на заразените, които вече са общо 760 хиляди, над 39 хиляди са починалите. В Милано, където ситуацията отново е сложна, луксозен хотел беше превърнат в място за карантина на нуждаещи се. 

“Това са хора с позитивен тест за Ковид-19, но без симптоми, нямат нужда от медицинска помощ Изпращат ги при нас, ако успеят да докажат, че не са в състояние да се изолират у дома, тъй като имат големи семейства и малки жилища”.

обяснява директорът на хотела. Нощувка там по принцип струва 100 евро, в случая - за сметка на здравното осигуряване.

Икономическите и здравните проблеми съществуват паралелно и в Испания, където безработицата се покачи през октомври с нови 50 000  души до 3 800 000. Страната наложи строга карантина от март до юни, сега е принудена да налага нови мерки. Повече от половината от работните места, загубени по време на пика на пандемията са възстановени, но мнозина се оплакват, че са извън системата. Като 28-годишния Роберто Мендес от Мадрид.

“Още в началото на епидемията останах без работа. Готвач съм. През всички тези месеци се опитвам да получа някакво обезщетение, но без резултат”.

1 260 000 са заразените в 47-милионна Испания.

Русия регистрира антирекорд с близо 20 000 нови случая за денонощие.

Общият брой на инфекциите наближава 1 700 000. 



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Русия осъдиха на 14 години затвор 77-годишния физик Анатолий Маслов

В Русия на 14 години затвор по обвинение в държавна измяна беше осъден 77-годишният физик от Новосибирск Анатолий Маслов.  Прокуратурата поиска 17 години лишаване от свобода.  Съдебното заседание протече при закрити врата.  Маслов работеше в Института по теоретична и приложна механика в Сибирския клон на Руската академия на науките.  През 2022 г. той..

публикувано на 21.05.24 в 22:55

"Сиела Норма" ще осигурява машинното гласуване на новите и частичните местни избори на 23 юни

Фирмата "Сиела Норма" е избрана за изпълнител по обществената поръчка за осигуряване на машинното гласуване на новите и частичните местни избори, насрочени за 23 юни.  ЦИК сключва рамково споразумение с фирмата, която единствена подаде оферта.  Частичен вот ще се проведе за избор на 16 кметове на кметства. Новите избори са за кмет на община Панагюрище,..

публикувано на 21.05.24 в 22:47

Предстои изграждането на преносен газопровод от Дупница до Перник

Предстои изграждането на преносен газопровод от Дупница до Перник с дължина около 53 километра, съобщават от "Булгартрансгаз".  Ще се реализира вертикален газов коридор чрез изграждане и въвеждане в експлоатация на нови обекти за разширение на газопреносната инфраструктура, като проектът цели да се повиши капацитетът за пренос на природен газ в..

публикувано на 21.05.24 в 22:17

Камион с боеприпаси е катастрофирал на магистрала "Струма" край Мало Бучино

Камион с боеприпаси е катастрофирал около 19 ч. на магистрала "Струма" край Мало Бучино, което е наложило пренасочване на движението през Владая, съобщи БНТ. Товарният автомобил с боеприпаси е на частна фирма, съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната за БТА.  Боеприпасите не са засегнати при инцидента.  Фирмата, която ги превозва,..

публикувано на 21.05.24 в 22:03
Карин Жан-Пиер

Белият дом критикува популяризирането на нацистко съдържание от акаунта на Доналд Тръмп

Белият дом разкритикува "отвратителното" популяризиране на нацистко съдържание, след като във видеоклип, публикуван от акаунта на Доналд Тръмп в социалната му мрежа Truth Social, се споменава за "обединен райх", ако той спечели президентските избори през 2024 г., съобщава Франс прес. "Отвратително и позорно е някой да промотира съдържание, свързано с..

публикувано на 21.05.24 в 21:57
Доналд Туск

Доналд Туск обвини Русия в опити да вкара хиляди мигранти от Африка в Европа

Полският премиер Доналд Туск обвини "руската държава" в опити да вкара хиляди мигранти от Африка в Европа, докато Полша планира да укрепи източната си граница, съобщава Франс прес.  "Именно руската държава, а не някакъв мрачен бизнес, стои зад организирането на набирането, транспортирането и опитите за нелегално вкарване на хиляди хора в Европа", каза..

публикувано на 21.05.24 в 21:49

Трети неуспешен опит парламентът да започне второто си извънредно заседание

Опитът за второ извънредно заседание на парламента тази вечер се провали.  И при третия опит депутатите не успяха да съберат необходимия кворум от 121 гласа. Само 3 гласа не достигнаха, за да бъде открито заседанието.  При третия опит за събиране на кворум се регистрираха само 118 народни представители. Час и половина отнеха усилията..

публикувано на 21.05.24 в 21:06