Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Клуб „Перото“ и НДК връчват годишните литературни награди

Снимка: Георги Нейков, БНР

За шеста поредна година клуб „Перото“ и НДК ще връчат годишни литературни награди.
Във всяка от петте категории - „Проза”, „Поезия”, „Детска литература”, „Дебют” и „Превод от български на чужд език” има по три номинации.

Селектираните заглавия са публикувани в периода 1 юли 2019 г. - 30 юни 2020 година.

В една от най-оспорваните категории - „Проза“, се състезават романите „Времеубежище“ от Георги Господинов, Поразените“ от Теодора Димова и „Чекмо“ от Момчил Николов.

Церемонията ще бъде само с номинираните в четирите категории, без преводачите в чужбина, и носителят на Голямата награда за цялостен принос“, каза в „Преди всички“ Светлозар Желев, директор на Националния център за книгата и Литературен клуб „Перото“ към НДК за връчването литературните награди , които заради извънредната ситуация церемонията ще се излъчва и онлайн.

„Решенията ще се вземат точно преди церемонията. Но тази година беше много силна, имаше много добри романи и за мен това е важно – тенденцията, че излизат все по-добри книги!“

Журито ще трябва да прецени за крайното си решение как се съчетават високо литературно произведение и значението му за българския литературен контекст“. Това посочи още Желев.

На церемонията тази вечер ще бъде връчена и Награда за цялостен принос към българската литература.

Отличията са статуетка, изработена от скулптора Емил Попов.

Още по темата в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Обявиха окончателните номинации за наградата "Перото" 2020

Националният център за книгата, НДК, обявява окончателната селекция заглавия, включени в краткия списък с произведения, номинирани за литературни награди „Перото” за принос към българския литературен контекст през 2020 г. След първоначален..

публикувано на 03.11.20 в 14:35
ВИЖТЕ ОЩЕ
Божидар Чеков

Божидар Чеков: В чужбина разбрах какво е България

В чужбина разбрах какво е България. Това сподели пред БНР Божидар Чеков, журналист и писател, който живее във Франция. Той представи книгата си  с разкази "Билет за връщане". "Това е резултат от срещи и от актуалността в България и Франция,..

публикувано на 25.06.24 в 19:26

"Каста дива" - едно предаване, което прави живота по-хубав

В третото издание от летния сезон на предаването на програма “Хоризонт“ за музикално-сценични изкуства “Каста дива“:  20.05-21.00 ч.: Отправяме поглед към музикалните събития в Бургас: - Трупата на Националния музикален театър..

обновено на 24.06.24 в 18:23

Спомен за проф. Реса Колева

В рубриката за българското музикално минало "Помните ли..." в предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" отбелязваме 90-годишнината от рождението на изтъкнатата камерна певица и вокална педагожка проф. Реса Колева, подготвила и възпитала плеяда наши..

публикувано на 24.06.24 в 14:49

На "Парад на модата" канят в Драматично-кукления театър в Плевен

В Плевен тази вечер е поредният шоу спектакъл „Парад на модата“. Негов създател е Георги Ангелов - един от любимите актьори в трупата на Драматично - кукления театър „Иван Радоев“. С това издание отбелязва 35 години от създаването на модното събитие,..

публикувано на 23.06.24 в 06:56
Бойко Беленски

Бойко Беленски събра в книга неизвестни факти от живота на Алеко Константинов

Дай на Бойко Беленски предизвикателство. Кажи му, че не може да напише книга за Щастливеца и гледай какво става. Това дръзнала да каже наша колежка по перо и Бойко Беленски  започва да издирва документи за живота на този наш знаменит писател...

публикувано на 23.06.24 в 05:23

Четвърто издание на Софийския фестивал на Музикалния театър в парк "Военна академия"

Четвъртото издание на Софийския фестивал на Музикалния театър и тази година ще се проведе на откритата сцена в парк "Военна академия". Официалното откриване на Фестивала ще бъде на 23-ти юни от 20:00 часа със спектакъла “Кармина Бурана” на..

публикувано на 21.06.24 в 16:26

Започва музикалното "Варненско лято" 2024

На 22 юни с концерт на Симфоничния оркестър на Държавна опера Варна под диригентството на Константин Илиевски ще бъде открит официално Международният музикален фестивал "Варненско лято". Две години преди честването на своя 100-годишен юбилей „Варненско..

публикувано на 21.06.24 в 09:21