Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рокади по върховете на властта в Русия

| обновено на 09.11.20 в 18:21
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Премиерът на Русия Михаил Мишустин обяви промени в персоналния състав и структурата на правителството. Очаква се промените да бъдат обсъдени на утрешното пленарно заседание на Държавната Дума, съобщи нейният председател Вячеслав Володин.

По предложение на премиера Мишустин президентът Путин освободи от длъжност министрите на строителството Владимир Якушев, на транспорта Евгений Дитрих и на екологията Дмитрий Кобилкин.

Мишустин вече внесе в Държавната Дума съответните кандидатури за овакантените постове. Той предлага за министър на строителството да бъде назначен заместникът на Якушев Ирек Файзулин, а за министър на транспорта – досегашният директор на „Аерофлот“ Виталий Савелиев.

Министърът за Далечния Изток и Арктика Александър Козлов трябва да оглави министерството на екологията.

Министърът на енергетиката Александър Новак е предложен за заместник на Мишустин. Така броят на вицепремиерите се увеличава от девет на десет. На негово място трябва да бъде назначен ръководителят на енергийния холдинг „РусХидро“ Николай Шулгинов.

За първи път новите министри ще бъдат утвърдени в съответствие с приетите на референдума през лятото конституционни промени.

Кандидатите първо трябва да бъдат одобрени от Държавната Дума и едва след това назначени от президента.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Преговорите за еврочленство на Украйна и Молдова да започнат до края на юни искат 12 страни от ЕС

12 страни членки на ЕС искат преговорите за членство с Украйна и Молдова да започнат до края на този месец, съобщава електронното издание "Юрактив". България не е сред тях. "Заедно призоваваме за приемането на преговорни рамки за Украйна и Молдова най-късно на Съвет "Общи въпроси" през юни, за да бъдат свикани междуправителствените..

публикувано на 06.06.24 в 09:36

Потушиха пожар в руска рафинерия, вероятно причинен от украински дрон

Потушен е пожар в петролната рафинерия Новошахтинск в руската Ростовска област, съобщи областният управител Василий Голубев. Според него рафинерията е била атакувана от украински дрон. В резултат на това в завода е избухнал пожар. По предварителни данни няма загинали и ранени. Рафинерията се свързва с Виктор Медведчук, украински бизнесмен и..

публикувано на 06.06.24 в 09:00
Соня Момчилова

Соня Момчилова: Узрява идеята рекламата на хазарт да се забрани с еврорегламент

"Вероятно ще има известни затруднения, дори сериозни затруднения с рекламните бюджети на медиите . Няма как в дълбочина да прогнозираме какво би се случило след подобна забрана." Това каза в интервю за БНР членът на Съвета за електронни медии и бивш председател на медийния регулатор Соня Момчилова. "Много е полезно, ако помолим нашите..

публикувано на 06.06.24 в 08:54

Между 15 000 и 20 000 германски туристи за България засегнати от фалита на туроператора FTI Group

Между 15 000 и 20 хиляди германски туристи за България са засегнати от фалита на третия по големина туроператор в Европа FTI Group, който в началото на седмицата подаде молба за несъстоятелност в регионалния съд в Мюнхен, сочат данните на Асоциацията на агенциите за входящ туризъм.  България не е сред най-сериозно засегнатите дестинации,..

публикувано на 06.06.24 в 08:36
проф. Миглена Темелкова

Проф. Миглена Темелкова: Държавата пести от висше образование. Последиците ще са тежки

Нормата на Закона за висшето образование не е спазена не само относно възнагражденията на преподавателите, но и по отношение на научно-изследователската дейност. Това заяви пред БНР проф. Миглена Темелкова, председател на УС на Съвета на ректорите и ректор на Висшето училище по телекомуникации и пощи. Всеки университет трябва да има..

публикувано на 06.06.24 в 08:30
Популистът Герт Вилдерс може да повтори успеха си от парламентарните избори миналата година.

Нидерландия гласува първа на евроизборите

Нидерландия гласува днес на изборите за Европарламент, първа сред всички страни от Европейския съюз, предаде БТА. Нидерландците ще избират измежду рекорден брой партии и кандидати - 20 партии и 497 кандидати от почти целия политически спектър. Прогнозите са, че шансове да спечелят имат между 9 и 11 партии. Те ще изпратят 31 депутати в новия..

публикувано на 06.06.24 в 08:28

В САЩ очакват сходна избирателна активност на сънародниците ни с тази от предходния вот

" Организаторите със сигурност не сме изморени от провеждането на избори ", казва сънародникът ни Даниел Дженев, който има опит като доброволец в организирането на изборния процес зад граница. Дженев е банков ръководител в Чикаго. Той очаква сходна избирателна активност с тази от предишни избори, защото " хората, които гласуват, са едни и същи..

публикувано на 06.06.24 в 08:15