Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Томас Линденбергер пред БНР:

Ислямофобията и ксенофобията вървят ръка за ръка под общия знаменател на омразата

Снимка: БГНЕС

Ако нощта на 9-и срещу 10-и ноември 1989 година сбъдна романтичната мечта за края на комунизма и предизвести обединението на Германия, то същата нощ, 51 години по-рано, открехва вратата към най-жестокия период в човешката история. В нощта на погрома срещу евреите през 1938 година националсоциалистите подпалват хиляди синагоги, изгарят на кладата книгите им, вандалстват в магазините и дюкяните им. Преди това, на 9-и ноември 1923 година, младият тогава Адолф Хитлер прави неуспешен опит за преврат. Той е арестуван, партията му - забранена, но десет години по-късно Хитлер идва напълно легално на власт. Още по-рано, на 9-и ноември 1918 година, от един от балконите на Райхстага в Берлин е прокламирана първата германска република, позната ни като Ваймарска. А нейният провал хвърли по-късно цялата власт в ръцете на Хитлер, който зачеркна идеалите на революцията от 1848 година за конституционни права и свободи в монархична Европа. Кървавият край на революцията е отбелязан в учебниците по история също с дата 9-и ноември

За уроците на историята разговорът в предаването „Събота 150“ е с проф. Томас Линденбергер, политолог и историк в университета в Дрезден, ръководител на института „Хана Аренд“ за изследване на тоталитаризма. Той обяснява защо в Германия отново има нападения срещу евреи.

„От части причината се крие в отприщената омраза и падащите задръжки, облагодетелствани от социалните мрежи. В интернет се случва и радикаризирането на много млади и неориентирани хора. Именно там ксенофобията избуява сред хора, които таят омраза към евреите - такива хора винаги е имало. В анонимността на мрежата падат задръжките и речта на омразата прераства в действие. Към всичко това, разбира се, трябва да добавим обществените конфликти, които предизвикват все по-остър тон и все по-непримиримо поведение. Искам да спомена още един аспект, политическият. Махалото в политиката сякаш се измести надясно, нещо което преди 90-те години трудно можехме да си представим, че е възможно. Днес в дясно от консервативните демократични партии има силно политическо представителство. Това е партията „Алтернатива за Германия“. С тази партия онези, които винаги са носели в себе си расистката омраза, се почувстваха окуражени, защото имат политическо представителство. Те са окуражени включително и за извършването на атентати“

Безпросветността се оказва в основата на войнстващия ислямистки терор. Но и популизмът се осланя на невежеството. Колко тясно са свързани ислямисткия тероризъм и популизмът на крайната десница?

Ислямизмът, това предизвикателство на съвременния свят, без съмнение е един от аспектите на растящата ксенофобия. Естествено, между различните държави има съществени разлики - Франция има дълга история на колониална сила, а в Германия и Австрия ислямизмът се свързва преди всичко с миграционната вълна от преди няколко години. Политическият ислям обаче не е първата причина за възродилата се ксенофобия. Нека дам за пример един парадокс в Германия - колкото по-малко мюсюлмани живеят в един район, толкова по-ясно изразена ислямофобия има там. Очевидно крайната десница определя мюсюлманите като грешниците, виновни за всички социални беди, просто защото те са най-лесната мишена. Много е интересно да се наблюдава как ислямофобията и ксенофобията вървят ръка за ръка. На пръв поглед те нямат нищо общо, но според мен общият знаменател е омразата.

Защо обаче крайнодесните екстремисти са много повече в Източна Германия в сравнение със Западна?

Начинът, по който в бившата ГДР се разглеждаше националсоциализмът, не включваше изговаряне на факта, че обществото също носи вина за появяването и престъпленията на Третия райх. Комунистите предпочетоха наратива, че националсоциалистите са били представители на елита, който с идването си на власт антифашистите са елиминирали и от части изгонили от страната. И с това темата за бившата ГДР беше приключена. След войната в Източна Германия бе установена диктатура, просъществувала няколко десетилетия. Именно това е разликата със Западна Германия, където в първите години след края на Втората световна война престъпленията на Райха също бяха премълчавани, но не за дълго. В Западна Германия последваха дълги, трудни, дори мъчителни дискусии, свързани с признаването на вина и оневиняването на жертвите. В хода на тази дискусия дойде признанието, че обществото също носи вина за избуяването на националсоциализма. В Източна Германия този процес започна едва след обединението през 1990 година. Погледнато от днешния ден, просто има съществена разлика, дали едно общество живее от 1933 до 1990 година в диктатура, или само от 1933 до 1945 година. Нещо повече - това е причината, защо в днешната Източна Германия демократичните ценности и демокрацията като държавна форма не се възприемат безапелационно.

Интервюто с проф. Томас Линденбергер можете да чуете в звуковия файл. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Голямо количество контрабандни цигари са задържани на ГКПП "Кулата"

Голямо количество контрабандни цигари са задържани на Граничния пункт "Кулата".  От Агенция "Митници" съобщиха, че нелегалният внос от Гърция към България е бил предотвратен при съвместна акция с Граничната полиция, НАП и ГДБОП.  Задържани са 6,5 милиона цигари, укрити в метални шкафове за електрически табла. При влизане в страната шофьорът на..

публикувано на 18.05.24 в 13:22
Кириакос Мицотакис

Мицотакис: Гърция оттегля подкрепата за РСМ в ЕС, ако не спазва Преспанския договор

Гърция ще оттегли подкрепата си за асоцииране на Северна Македония към Европейския съюз, ако Скопие не спазва Преспанския договор, заяви гръцкият премиер Кириакос Мицотакис. Правителството в Скопие да спазва стриктно Преспанското споразумение и да използва само името Република Северна Македония, заяви днес категорично гръцкият премиер в..

публикувано на 18.05.24 в 13:15

Радев: Неприемливо е продължаването на войната в Украйна

Президентът Румен Радев смята, че не е възможно Русия да бъде победена във войната, която тя води срещу Украйна. Според държавния глава извършеното тази седмица покушение срещу словашкия премиер Роберт Фицо е плод на страсти, разпалвани покрай войната в Украйна. "Аз отдавна предупредих, че тази война ще се разраства, но е неприемливо в..

публикувано на 18.05.24 в 13:07

След иранското нападение над Израел: Първи разговори между представители на Иран и САЩ

За първи път след иранското нападение над Израел с дронове през април са водени разговори между представители на Иран и САЩ. За това съобщава американският новинарски портал "Аксиос", цитиран от Ройтерс. Експлозиите в Иран тази сутрин предизвикаха реакции по целия свят (обобщение) Двама висши представители на правителството на американския..

публикувано на 18.05.24 в 12:40
Снимката е илюстративна.

Рестартираха процедурата за нова частна болница в Казичене

Министерството на здравеопазването е задействало повторната процедура, по която да бъде разрешено на компанията "Търговска лига" да изгради болница с 550 легла в софийското село Казичене. Това става ясно от информация, изпратена до БНР от Изпълнителната агенция "Медицински надзор".  По-рано този месец същата частна компания получи от служебното..

публикувано на 18.05.24 в 12:16

Изложба живопис "Светът на операта в картини" откриват в Добрич

Изложбата живопис "Светът на операта в картини" ще бъде открита днес от 14.00 часа в Дом-паметник "Йордан Йовков". Поканата е от Регионалния исторически музей, Фондация за изкуство "Йордан Петков" и НЧ "Палитра". Куратор на изложбата е Нели Вълчева – директор на варненска Арт галерия.  Експозицията е създадена по проекта "Операта - музикалната..

публикувано на 18.05.24 в 11:38

И авиомузеят в Бургас се включва в Европейската нощ на музеите

Авиомузей - Бургас ще се включи в Европейската нощ на музеите с вход свободен. Разнообразие от прожекторни светлини ще създадат визуален ефект върху самолетите, сред които има представители на селскостопанската, гражданската и военната авиация, съобщиха от музея.  Сред десетте самолетни експоната са Ту-154 и Ан-12, които са единствените, останали в..

публикувано на 18.05.24 в 11:17