Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Болницата в Свищов стана нагледен пример за кризата в лечебните заведения

Снимка: Здравка Маслянкова

Общинската болница в Свищов тези дни стана нагледен пример за кризата, в която изпаднаха лечебните заведения в малките градове. Болните с коронавирусна инфекция се лекуваха от кмет доброволец, който се зарази. Разболя се единствената медицинска сестра, която близо месец сама са грижеше за пациентите в препълненото Covid отделение. В обгрижването на болните се включиха управителят на болницата, чието здравословно състояние също се влоши. Намериха се сестри, на които влязоха да помагат рехабилитатор и кинезитерапевт. Инфекционист от Сливен консултира по телефона. Снощи на визитация в Covid отделението мина самият здравен министър професор Костадин Ангелов и обеща вариант за излизане от кризата с липсата на лекари. Днес следобед в лечението на пациентите в Свищов се включват лекарите депутати от БСП професор Георги Михайлов и колегата му д-р Илиян Тимчев.  

За недостига на лекари и медицински персонал в свищовската болница „Д-р Димитър Павлович“ алармира в ефира на БНР кметът Генчо Генчев, който влезе като доброволец в Covid отделението: 

„Положението е изключително тежко. Това мога да обобщя вътре от отделението. Нека, колкото може, повече медицински персонал да се включи в грижите, защото изключително трудно една сестра на много хора да успеем да реагираме. Имаме всяка вечер тежък и спешен случай“. 

Това заяви на 11 ноември кметът на Свищов Генчо Генчев, който на следващия ден даде положителен PCR тест и в момента е на домашно лечение. Разболя се и медицинската сестра, на която близо седмица кметът помагаше. Лидия Македонска влезе като пациент в Covid отделението, където 25 дена сама се грижеше за пациентите. В отделението влезе друга сестра, която също се разболя. Стигна се до командироването на медицински сестри от другите отделения, включиха се рехабилитатор и кинезитерапевт от свищовската болница, но лекари не се намериха. Лечебното заведение сключи договор за консултант с инфекционист от Сливен, който лекува от разстояние, посочи болничният управител икономистът Илиян Венков, който също започна да влиза да помага: 

„Посещава ни веднъж в седмицата и ни консултира по телефона. Проблемът не е в инфекциониста, проблемът ни е с лекарите, вътрешни, които са на щат, които трябва постоянно да са до пациентите. Мотивът на нашите лекари, които са над 64-65 години – двете лекарки и другият лекар, е, че те имат редица заболявания и това би им навредило на здравето“.  

Болничният управител също вдигна температура и днес чака резултатите от PCR теста си. В родния си град в неделя се върна павликенската кардиоложка д-р Красимира Петрова. Нейните дежурства са временно решение, посочи управителят на свищовската болница Илиян Венков: 

„За съжаление, тя е само когато има свободно време да ни посещава. Надявам се тя да даде добър пример за хора, които са всеотдайни и които биха могли да помогнат. За да се осъществи и окомплектова напълно, ни трябват трима лекари. Няма как да върнем нито един пациент, който е със случай на Covid-19. Основният ни, крещящият проблем е с лекарите“. 

В неделя привечер в Свищовската болница дойде здравният министър професор Костадин Ангелов, проведе дистанционно видеоразговори с кмета и с болничния управител, мина на визитация в единия от Covid секторите и обеща вариант за излизане от кризата с лекарите: 

„Притеснението и на средния медицински персонал е, че няма лекар. Проведох няколко разговори с кмета, няколко разговори с директора на лечебното заведение. Кметството ще осигурят апартаменти и жилища за лекари. Стажант лекари или млади специализанти, които да дойдат тук. Ще бъдат назначени на трудов договор. Ще могат да получават и допълнителните 1000 лева за работа на първа линия. И считам, че това, ако можем да го направим през тази седмица, ще дам всичко от себе си, имаме готови хора, които изразяват желание да започнат работа. Надявам се тези стажант лекари да дойдат в Свищов и да могат да помогнат на колегите, които са тук, разбира се под надзора на лекарите, които са със специалност и ще осъществяват на практика лекарската отговорност“.  

Министър Ангелов обеща да проведе разговори с ректорите на медицинските университети работата на стажант лекарите в Свищовската болница, която не е университетска, да се зачете за стаж на младите медици.  

Днес следобед работа в Covid отделението в Свищов започват депутатите лекари от БСП проф. Георги Михайлов и д-р Илиян Тимчев. В двата сектора са 18 пациенти. Проф. Михайлов, който е със специализации по хематология, онкология и педиатрия, обясни защо отива в Свищов: 

„Има нужда държавата от лекари, това е изключително сериозен въпрос. Да ви кажа откровено, не е в момента за коментар по медиците, нека лекарите да си свършат работата, нека всичко да приключи, дай боже, да приключи скоро, да можем да овладеем ситуацията. С д-р Тимчев отиваме. Това не е пиар акция, наистина липсват лекари, нашето място е там. Предложихме го официално, прие се от министерството. Всеки, който може, нека да помогне“. 

Все още не е ясно лекарите депутати колко време ще работят в Свищов, както и кога ще дойде подкреплението от лекарите специализанти. 

Репортажа на Здравка Маслянкова в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Микробиологично замърсяване на водата в 3 села в община Берковица

Замърсена с колиформи и еширихия коли вода е установено в три села в община Берковица. Регионалната здравна инспекция в Монтана е наложила глоби на отговарящите за подаване на вода в тези населени места. В селата Бистрилица, Лесковец и Котеновци водните проби отчели наднормено съдържание на колиформи и еширихия коли, което е показател за скорошно..

публикувано на 01.07.24 в 20:22

Очакваният дефицит в държавната хазна към края на юни - 600 млн. лева

600 милиона лева дефицит се очакват в държавната хазна към края на юни, сочат прогнозните данни на Министерството на финансите. През май имаше излишък от под 147 милиона лева. За полугодието се очаква да бъдат събрани около 45,8% от заложените в бюджета приходи, но да бъдат направени 43 на сто от предвидените разходи.

публикувано на 01.07.24 в 20:07

Започнала е да действа противоминната военноморска група в Черно море

Започнала е да действа противоминната военноморска група в Черно море, съобщи Министерството на отбраната.  Командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов е участвал днес в Истанбул в заседание с колегите си от Турция и Румъния, на което са подписани оперативни документи. С тържествена церемония противоминната военноморска група е..

публикувано на 01.07.24 в 19:59
Служебният министър на туризма Евтим Милошев (вдясно) и генералният директор на БНР Милен Митев

"Пътувай с Хоризонт" - ново предаване на БНР

Българското национално радио и Министерството на туризма ще реализират партньорство за привличането на повече туристи от българската диаспора по света и чужденци към утвърдени дестинации у нас и по-малко популярни туристически обекти. Така официално беше обявено най-новото предаване на обществената медия "Пътувай с Хоризонт". Освен за традиционния..

публикувано на 01.07.24 в 19:51
Президентът Румен Радев (в средата) и съпругата му Десислава Радева (вдясно) пристигат на летище

Президентът е основен лектор на форума "Спирала през конфликтите в търсене на възможности" на "The Economist"

Президентът Румен Радев пристигна на работно посещение в Гърция. В Атина държавният глава ще участва в откриващата се утре 28-ма годишна кръгла маса на "The Economist", озаглавена "Спирала през конфликтите в търсене на възможности. Геополитика. Околна среда. Технологии".  Президентът Радев е на работно посещение в Гърция Като отправна точка за..

публикувано на 01.07.24 в 19:26

Върховният съд на САЩ се произнесе за имунитета на Тръмп

Върховният съд на Съединените щати постанови, че бившият президент Доналд Тръмп има имунитет срещу съдебно преследване само в рамките на изпълнение на служебните си задължения, извършени по време на мандата му. Според върховните съдии обаче имунитетът не се отнася до действия, извършени от Тръмп в неформална роля. Така магистратите, които се..

публикувано на 01.07.24 в 19:20
Андрей Гюров

Андрей Гюров с жалба срещу решението на КПК, според което не може да е подуправител на БНБ

Андрей Гюров е подал жалба срещу решението на Комисията за противодействие на корупцията, според което той не може да е подуправител на БНБ. От Централната банка съобщиха, че са уведомени за жалбата на Гюров, който е в неплатен отпуск до решаването на казуса. "Българската народна банка ще предприеме съответните законосъобразни действия след..

публикувано на 01.07.24 в 19:16