Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Туристическият бранш настоява за подкрепа от държавата, за да оцелее

Снимка: Министерство на туризма

Новите рестриктивни противоепидемични мерки, които прие днес Министерският съвет, предизвикаха вълна от писма, позиции и предложения от страна на туристическия сектор, който е сред най-засегнатите от кризата. От Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация в писмо до премиера Бойко Борисов заявяват, че разбират нуждата от тях, въпреки че са пагубни за туризма. За да оцелее секторът и заетите в него обаче, от организацията настояват работниците и бизнесът да бъдат подкрепени от държавата. 

 „Общественият договор изисква баланс и паритет между страните, за да продължава да работи двигателят на икономиката, в частност на туризма“, подчертават в писмото от организацията. 

Многобройните браншови организации в туризма се консолидираха за необходимостта от държавна подкрепа. Освен предвидените здравни мерки, паралелно те искат и компенсации за работещите и за фирмите, които за втори път принудително трябва да спрат да работят. Полина Карастоянова от Националния борд по туризъм посочи най-голямото затруднение пред сектора:

"Отсъства каквато и да е предвидимост и прогнозируемост на развитие на икономическата ситуация. Кризата не е нова и не е факт само в България. Наблюдават се другите страни в света и могат да се правят планирани стъпки, макар и в условията на криза. За нас е много важно да имаме ясен план за дългосрочно или поне средносрочно управление на кризата. Модел на поведение с решения от днес за утре е неприемлив в сферата на туризма!".

Полина Карастоянова

Георги Дучев от Българската асоциация на професионалистите в мениджмънта каза, че туризмът проявява разбиране, че трябва да се предприемат мерки, за да се гарантира здравето на хората. Спирането на работата на хотелите и мерките, които са предложени са бърза писта към фалита на много хотели, затова са нужни бързи мерки, подчерта Дучев:

"Ние предлагаме 5 основни мерки. Една от тях е с период на действие на новите рестриктивни мерки. Тя е държавата да поеме издръжката на персонала на затворените със заповед бизнеси - ресторанти и СПА центрове, както беше пролетта. Предлагаме и мярката 60 на 40 да бъде удължена поне до април 2021-ва, с опция за ново удължаване до 1-ви юли. Друга мярка е да отпаднат таксите за категоризацията и прекатегоризация на хотелите, предвид факта, че се очертава нулев период за тях. Да отпаднат за периода на новите рестриктивни мерки такса смет и данък сгради, които са съществено перо в разходите на хотела. Нормално е, когато той не работи, да не се трупат тези разходи, без да има някакви приходи насреща. Петата мярка е да се наложи мораториум върху вноските за главници и лихви по кредитите на юридически и физически лица, които работят в сферата на туризма - туроператори, екскурзоводи и ред други бизнеси, свързани с туризма".

За още една група, останала без финансова подкрепа, напомни Любомир Попйорданов от Асоциация “Планини и хора”:

"Екскурзоводите не са предприятия и дори не могат да кандидатстват за помощите от държавата, които до момента се изпълняват, както и грантовите схеми". 

Любомир Попйорданов

Нужно е правителството да подкрепи онези сектори, които допринасят за най-много приходи в бюджета и имат най-много заети лица. Румяна Любенова от „Обединение „Бъдеще за туризма“ обясни смисъла на исканията от гледна точка на туроператорите:

"В момента има 16 хиляди работещи хора в нашите фирми - това не са просто хора, това са съдби. Като работодатели, няма как тези хора, работещи до днес в офиса, от утре да ги оставим на улицата. Ние търсим да спасим не само нашите фирми, но и нашите служители. В момента се борим да успеем да се разплатим с всичките си доставчици и клиенти, което за нас е огромен финансов товар". 

Всяка от дейностите в туризма има своята специфика. Исканията на туроператорите обобщи Любенова:

"Искаме 10% грантова схема за финансиране на туроператорите. Въвеждане на мярка 80 на нула, защото ние задържахме нашите служители, а сега не можем да ги освободим, защото мярката е с тежести. Тези хора в момента отнякъде трябва да продължават да получават тези заплати, а дори останалата част, с която ние трябва да ги дофинансираме към заплатите, тя вече става абсолютно имагинерна като сума. Отникъде не може да се очаква никакъв приход. Настояваме и за разработване на специален нисколихвен кредитен продукт, който да е само за нас. И не на последно място, искаме застраховката на туроператора, която всеки един от нас е направил за тази година, да бъде удължена със срока на действие за периода, в който ние оставаме неработещи".  

Липсата на подкрепа за туризма ще доведе до колапс на икономиката на цели региони в страната, които са зависими само от дейността на хотели, ресторанти и атракции. Ще доведе до загуба на поминъка на цели общини и до обезлюдяване, масово обедняване и липса на перспектива за населението им, предупреждават от хотелиерската асоциация. 

 

„Пред бранша в момента не стои въпроса за зимен и летен сезон. Ясно е, че кризата ще продължи до края на 2021 година и са нужни спешни мерки с хоризонт на действие краят на 2021 година, подчерта Полина Карастоянова. Тя подчерта, че може да бъде ползван примера на редица европейски държави:

"През цялото време трябва да държим фокус и върху факта, че една криза има своя естествен процес на развитие - на пик, на спад и отминава. Трябва да държим вниманието си и върху конкурентоспособността на България след излизане от кризата как ще се завърне на международния пазар. Да направим всичко възможно имиджът на България да бъде съхранен и да се презентираме с едно ново, модерно, ребрандирано излъчване, защото всичко, което можеше да е предмет на стратегии преди Covid-19, вече не е актуално".

Репортаж на Мила Младенова в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Велизар Шаламанов: Решението в Близкия изток преминава през победата над Русия

" Русия има интерес да се разраства конфликтът в Близкия изток , защото това отвлича политическото внимание от агресията на Русия в Украйна. Това отвлича и ресурси в помощ на Израел, които могат да бъдат използвани в помощ на Украйна. От един момент нататък  това работи и против Русия". Това коментира пред БНР бившият министър на отбраната..

публикувано на 02.10.24 в 08:04

Програма на МОН за подпомагане на деца със СОП и с изявени дарби

Детските градини и училищата с предучилищни групи ще получават финансиране за подпомагане на деца със специални образователни потребности и с изявени дарби. Това ще стане със старта на програмата "Силен старт" на образователното ведомство. Финансиране ще има и за квалификация на педагогически и непедагогически специалисти, за интензивната..

публикувано на 02.10.24 в 07:57

Националната банка на Румъния: Целта за влизане в еврозоната е неосъществима в момента

Националната банка на Румъния не смята целта за влизане в еврозоната за осъществима в момента, заяви управителят ѝ Мугур Исъреску, цитиран от "Аджерпрес". Според него страна като Румъния не може да изпълни целите си, магистрали, инвестиции и други, с бюджетни приходи под 30 процента от брутния вътрешен продукт, а увеличението на приходите може..

публикувано на 02.10.24 в 07:55

Над 50 наши огнеборци отпътуват за Гърция, за да помогнат за борбата с пожарите там

Български огнеборци ще отпътуват днес за Гърция в помощ на колегите си в борбата с пожарите, съобщиха от МВР. Ще се включат 51 пожарникари и 11 единици техника в борбата с огнената стихия. Помощта е в рамките на Механизма за гражданска защита на Европейския съюз (ЕС), който Гърция задейства. Във вторник Асошиейтед прес предаде, че вече трети..

публикувано на 02.10.24 в 07:53
Президентите на Китай Си Цзинпин и на Русия Владимир Путин

Си Цзинпин заяви на Путин, че е готов да развива сътрудничеството между Москва и Пекин

Китайският президент Си Цзинпин заяви днес в поздравително послание до руския си колега Владимир Путин, че е готов да развива сътрудничеството между Москва и Пекин. Двамата си размениха поздравления по повод 75-ата годишнина от установяването на дипломатически отношения между двете страни, предаде БТА като се позова на агенция Франс прес.. Той..

публикувано на 02.10.24 в 07:50
Президентът на Полша Анджей Дуда

Президентът на Полша: Рюте трябва да постави като приоритет укрепването на източния фланг на НАТО

Президентът на Полша Анджей Дуда заяви, че новоназначеният генерален секретар на НАТО Марк Рюте трябва да постави като приоритетна цел укрепването на източния фланг на Алианса, засилвайки военното присъствие и разширявайки инфраструктурата, предаде полската новинарска агенция ПАП.  В изказване пред Варшавския форум за сигурност президентът..

публикувано на 02.10.24 в 07:46

Галаконцерт в София на майсторския клас на Райна Кабаиванска

Заключителният галаконцерт на 24-ия международен майсторски клас на Райна Кабаиванска ще е тази вечер в Голямата зала на Софийската опера и балет. Тази година оперната прима избра 14 млади оперни певци от пет държави - България, Грузия, Италия, Румъния и Южна Корея. На заключителния концерт тази вечер на лауреатите, показали особено високи..

публикувано на 02.10.24 в 07:44