Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Емил Димитров: Задава се сериозна водна криза

Министрите Танева и Аврамова опровергаха казаното

| обновено на 27.11.20 в 17:38
Емил Димитров дойде изненадващо в парламента, за да предупреди за надвисналата криза.
Снимка: БГНЕС

Екоминистърът Емил Димитров дойде изненадващо в парламента, за да предупреди депутатите за лошото състояние на язовирите у нас. Той заяви, че Бургас е пред сериозна водна криза, която до 6 месеца ще е факт и в морския град предстои да се случи „Перник 2“.

Подобна е ситуацията и с други язовири в страната. Димитров изрази притеснение, че политиката по отношение на язовирите е сериозно изостанала.

„Защо съм дошъл при вас? Да ви се помоля, да поискам съдействие, не да носите моята отговорност, аз ще си нося кръста, но да вземем едно изключително важно решение. Не с временна комисия, не с анкетна комисия, не с разговори тук-там, където и да било. Да ви поканя да дойдете по двама представители от партия в Министерството на околната среда и водите. Ще ви покажа всички карти. Ще ви покажа и черните карти, които се крият. Догодина, уважаеми дами и господа, ще има водна криза в земеделието. Ще имате трети път избори - един път редовни, един път президентски и един път водни бунтове“.

„Кражбите на вода от язовирите продължават“, каза още министърът и допълни, че няма да има вода нито за гражданите, нито за земеделците.

Министърът обяви още, че язовирите са обезпечени на 40-45% към днешна дата.

 „Телефон с дядо Боже нямам, не знам дали ще вали. Тази година дадохме вода на всички, никой не го призна, никой не го каза. Догодина имаме 45 (процента), ако ние го направим на 70-75 ще спасим цял един отрасъл“.

След изказването му опозицията призова за оставката на правителството. 

Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че управлението на Бойко Борисов е хаос, безхаберие и частни интереси и поиска оставката му.

„Чухте най-вярната и безкомпромисна оценка на управлението на Бойко Борисов, чухте я от министър на Борисов, отвътре, от човек, който е преживял всички тези проблеми, които описа. В областта на ВиК сектора стои огромният въпрос обаче за заплахите, които министърът очерта – от суша, от наводнение, от водна криза в земеделието, от водни бунтове. След това, което ние чухме, смятаме, че изходът е оставка на цялото правителство“.

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ настоя премиерът да дойде в Народното събрание или да опровергае казаното от Емил Димитров или да подаде оставка.

„Следва да поканите министър-председателя и той от своя страна или да опровергае казаното от министъра и да предложи неговото освобождаване, или да дойде тук да потвърди казаното и да подаде оставка на целия Министерски съвет. За да се сложи край на 10-годишното политическо безвремие, в което ГЕРБ пребивава във властта“, каза Карадайъ. 

От „Воля“ упрекнаха екоминистъра, че изнася проблемите след 8-месечно управление, но все пак се съгласиха с казаното от Емил Димитров.

Кръстина Таскова заяви, че състоянието на сектора се влошава от години и парламентарната група на „Воля“ ще се отзове на призива на министъра:

„Единствени като прагматици, като хора, които търсим бързи решения и искаме да се запознаем с проблема, явно единствени ще се отзовем на призива на министъра и още днес ще отидем в министерството, за да разгледаме всички тези стресиращи факти, с които той искаше да запознае народните представители“. 

Вместо премиера в парламента дойдоха министрите на земеделието Десислава Танева и на регионалното развитие Петя Аврамова. И двете опровергаха заплахите на Емил Димитров:

„Искам да кажа, че всички тези обвинения, които бяха отправени, са абсолютно безпочвени. И дума не може да става за някакви заплахи, това са просто нереални неща. Да, ние сме в тежко време, пандемията, всеки преминава през някакви изпитания, чувства, може би, недостатъчна грижа за себе си.

Но все пак трябва да осъзнаваме отговорността на позициите, които заемаме и трябва да работим по начин, който води до резултат и подобрява средата за обществото“, каза министър Танева пред депутатите.

„Някои се упражняват в театрални постановки. Както сме реагирали в Перник, така реагираме и в Бургас, имаме своите идеи работим по тях, така че да обезпечим водата на хората“, посочи регионалният Петя Аврамова и обвини екоминистъра, че с изказването си е всял страх у жителите на Бургас.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Тошко Йорданов при Радев: Експертен кабинет при политическа криза е единственият възможен вариант

"Експертен кабинет в условията на политическа криза е единственият възможен вариант. Най-разумният практичен и верен ход е, ако дадете третия мандат на "Има такъв народ", да се пристъпи към разработване на програма".  Това заяви председателят на ПГ на "Има такъв народ" Тошко Йорданов на консултациите при президента Румен Радев,  "Ниската..

публикувано на 26.06.24 в 11:19
Поддръжници на Фреди Белери пред Апелативния съд в Тирана, 25 юни 2024 г.

Остра реакция в Гърция след присъдата над Фреди Белери в Албания

Гърция реагира остро, след като Апелативният съд в Албания потвърди присъдата от две години затвор на етническия грък Фреди Белери, който спечели място в Европарламента от квотата на Гърция. Гръцкото министерство на външните работи изрази безпокойство и съмнение за независимостта на правосъдието в Албания. Фреди Белери беше арестуван дни преди..

публикувано на 26.06.24 в 11:17
Румен Радев на форумът за зелена трансформация

Радев: Дата за първия мандат след края на консултациите

Президентът Румен Радев съобщи, че ще вземе решение кога да връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство след консултациите с всички парламентарно представени политически партии. Радев говори пред медиите след участието си във форум за зелената трансформация: "Много е важно как ще се развие първият мандат… така че аз ще обявя..

публикувано на 26.06.24 в 10:52
Ал-Макуаси в съда, 2 ноември 2023 г.

Ливански гражданин отива на съд за пропаганда за война

Ливанският гражданин Бахжат Ал-Макуаси отива на съд за пропаганда за война. Според внесения в съда обвинителен акт 51-годишният се е заснел с поставена на главата традиционна арабска кърпа и на арабски език призовал мюсюлманите по света към разрушения и убийства на хора с американски и еврейски произход. Предстои Софийският градски съд..

публикувано на 26.06.24 в 10:50
Бойко Борисов

Борисов получил сигнал за най-висока степен на заплаха вероятно заради подкрепата за Украйна

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е информиран, че преди седмица е получен много сериозен сигнал от една от най-влиятелните служби в света за най-висока степен на заплаха.  Според Борисов една от възможностите за заплахата срещу него може да идва заради твърдата позиция за военната помощ за Украйна: "И е от, както си го обяснявам аз, заради..

публикувано на 26.06.24 в 10:40

Главчев обеща: До Нова година ще бъде пуснато движението в едната лента от Ботевград до Мездра

"Старото съоръжение ще бъде ремонтирано, санирано, и две нови предстои да се изградят. И всичко това се стане до края на годината. Както и ще бъде пуснато, поне в едната лента, движението от Ботевград до Мездра. Призовавам всички да стиснат зъби и да потърпим, за да може да се случи нещо хубаво, което е и чакано от доста време". Това заяви..

публикувано на 26.06.24 в 10:28
Тошко Йорданов

Тошко Йорданов към Мицкоски: Докато говориш за български диктат, РСМ няма да влезе в ЕС

Поредното изявление срещу България, идващо от представител на властта в Република Северна Македония, отново покачва градуса на напрежението в дипломатическите отношения между двете страни. Това заяви в декларация от парламентарната трибуна председателят на парламентарната група на "Има такъв народ" Тошко Йорданов по повод заявеното от премиера на..

публикувано на 26.06.24 в 10:14