Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как ще празнуват студентите

В столичния квартал „Студентски град” голяма част от студентите отсъстват от общежитията.
Снимка: БГНЕС

Студентите ще празнуват 8 декември по три модела – едната група ще се насочи към къщите за гости, където могат да се събират до 15 души според ограничителните мерки, другата ще отбележи празника в общежитията в още по-малки групи, третото предпочитание ще е към родните места и семейството. Това обясни пред БНР Даниел Парушев, председател на Националното представителство на студентските съвети. 

Общежитията са празни, студентите ги няма, разказа Парушев в предаването „Преди всички“. „Тези, които бяха тук, заминаха към курортите, към планините.“

Много голяма част от студентите няма да празнуват, защото имат опасения, отбеляза Даниел Парушев. „Студентската общност трябва да бъде отговорна и да си дадем сметка, че след десет дни всички ще се приберем по родните места и ще бъдем с нашите родители“, допълни той.

Дали наистина студентите са се отправили към планините и курортите? 

В Смолянска област големите хотели са затворени. В Пампорово има резервации само във вилното селище, където в една вила се настаняват по няколко души и има възможност за поръчване на храна от ресторанта на селището.

Малките семейни хотели с до 15 легла запазват добра ангажираност. Празникът там ще протече във формат малки групи и малки партита.

Председателят на Съюза на хотелиерите и ресторантьорите в Чепеларе Съби Маданков определя положението с резервациите в курорта като трагично.  

Близо 700 са местата за настаняване в Триград, но студенти за празника няма. Отменят се резервации и за Нова година.

Чрез излъчване на живо във Фейсбук от 18.30 ч. тази вечер от Националния студентски дом откриват първия у нас музей на студентското движение. Той ще включва информация и артефакти, свързани с каузи на студентите от 1903-1904 година насам, поясни Христиан Даскалов, директор на Националния студентски дом.

Възстановява се и стара инициатива от 60-те и 70-те години – да се издават клубни карти за безплатни посещения на събития в Студентския дом. Първите такива карти ще бъдат издадени за студентите доброволци, които помагат на медиците в болниците и в училищата.

Още за студентския празник чуйте в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Университетската болница „Д-р Георги Странски“ в Плевен

Студенти „празнуват“ като доброволци в клиники в Плевен

Над 50 студенти в Плевен ще посрещнат студентския празник по необичаен за тях начин. Възпитаниците на Медицинския университет са доброволци в различни клиники на Университетската болница „Д-р Георги Странски“, както и в лабораторията за PCR тестове...

публикувано на 08.12.20 в 08:55

Студентите искат присъствено или хибридно обучение през втория семестър

От националното представителство на студентските съвети настояват в позиция, изпратена до медиите, вторият семестър на учебната година да започне присъствено или в хибридна форма. В писмото с няколко искания се откроява това за провеждане..

публикувано на 08.12.20 в 09:20
ВИЖТЕ ОЩЕ

БАН отбеляза Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура

Ден преди 24 май, Българската академия на науките отбеляза Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност с тържествено събрание, което се проведе в зала "Проф. Марин Дринов" в сградата на..

публикувано на 23.05.24 в 16:00
Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху

Под натиска на протести Израел се връща на масата за преговори за примирие

Под натиска на протести Израел се връща на масата за преговори за примирие в Ивицата Газа и освобождаване на заложниците. Това става ясно от съобщение на кабинета на израелския министър-председател Бенямин Нетаняху. Съобщението от кабинета на израелския..

публикувано на 23.05.24 в 15:56

Вторият транш пари за университетите вече е по сметките на висшите училища

Одобреният от правителството втори транш пари за университетите вече е по сметките на висшите училища, съобщиха от КНСБ. Около 6 милиона лева са за увеличение на заплатите на преподавателите с 50 лева със задна дата от 1 януари. Близо 26 милиона лева..

публикувано на 23.05.24 в 15:55

61-годишна жена от Кочериново е починала в зъболекарски кабинет

Полицията и прокуратурата изясняват подробности около инцидент, при който жена от град Кочериново е починала в зъболекарски кабинет.  При рутинно лечение на 61-годишната пациентка е била поставена упойка по нейно изрично желание. 20 минути след това..

публикувано на 23.05.24 в 15:53
Риши Сунак

Великобритания влиза в предизборна кампания, Сунак заяви: Аз съм верният човек

След като  насрочи за 4 юли общите избори в страната,   б ританският премиер Риши Сунак  заяви, че той и неговата Консервативна партия са правилният избор за осъществяване на промени и че разполагат с правилния план за гарантиране на сигурността на..

публикувано на 23.05.24 в 15:44

ЕК с предупредително писмо до България и още 5 страни за енергийната ефективност на сградите

Европейската комисия изпрати официално предупредително писмо до България и още 5 страни членки, в което настоява те да изпълняват задълженията си по отношение на енергийната ефективност на сградите.  Държавите трябва да определят минимум изисквания в това..

публикувано на 23.05.24 в 15:10
Д-р Николай Болтаджиев

Д-р Болтаджиев: Да се смени цялата система на заплащане на онколекарствата

Актуалният проблем пред Надзора на Касата е въпросът с премахването на лимитите на болниците . Това каза пред БНР д-р Николай Болтаджиев, който вече е част от Надзорния съвет на НЗОК. Д-р Николай Болтаджиев е новият член на Надзорния съвет на..

публикувано на 23.05.24 в 14:57