Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Аглика Генова и Любен Димитров - 25 години сред звездите на клавирното изкуство

2
Аглика Генова и Любен Димитров
Снимка: Виктор Викторов

Двамата са клавирно дуо само от девет месеца, когато печелят най-високата награда в своята категория на един от най-трудните конкурси в света на музиката - ARD в Мюнхен. Всичко започва почти на шега - като закачка между влюбени, седнали заедно на пианото. Те са студенти в Хановер, а един от професорите "провижда" бъдеще за харизмата, която излъчват, когато са един до друг пред любимия си инструмент. Мечтите им в онзи момент са за солистична кариера по световните сцени - и те се сбъдват, само че като една обща.

Аглика Генова и Любен Димитров вече 25 години доказват ден след ден, концерт след концерт, албум след албум, че общата им цел са върховете в музиката - "върхът, който може и никога да не достигнат", по техните думи. Но винаги с поглед в бъдещето!

25 години след началото е повече от ясно, че няма нищо случайно - всеки, който е имал шанса да присъства на техен концерт, знае, че получава най-доброто от тези артисти, на най-високо световно ниво. Носители на наградите ECHO Klassik в Германия, "Музикант на годината" в България и на още много други отличия, Аглика Генова и Любен Димитров имат високи критерии и сега, когато преподават - в това също са неразделни. След победите във всички най-важни конкурси по света, сега самите те готвят победители и техните студенти от класа в Хановерската академия и в редица майсторски класове не ги разочароват. Приемат ги като техни ментори, но и като приятели - звънят, търсят ги, съветват се, споделят, особено сега, в тези толкова странни и трудни времена за музикантите.

2020-а, макар и с много отложени и отпаднали участия и проекти, все пак беше успешна за пианистите - годината, когато на музикалния пазар излезе първият им двоен компактдиск, в който са събрани всички произведения за клавирно дуо от Сергей Рахманинов. А те вече се готвят за записите на следващия - никога не спират, не се отказват, не се уморяват.

На 8 декември в предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" разговаряхме с Аглика Генова и Любен Димитров за студентските години, за важните учители в техния живот, за техните студенти и за това какво е нужно на младите хора сега, за да избегнат хаоса и безпътицата във време на пандемия. Чуйте в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

Свързани новини

Аглика Генова и Любен Димитров с интегрален албум, посветен на Рахманинов

На световния музикален пазар се появи новият компактдиск на световноизвестното клавирно дуо Аглика Генова и Любен Димитров. Той е двоен и представлява интеграл на всички произведения за клавирно дуо, композирани от Сергей Рахманинов.  "Ние с..

публикувано на 09.03.20 в 21:04
ВИЖТЕ ОЩЕ

15 години "Дни на музиката в Балабановата къща" в Пловдив

За 15-и пореден път в Пловдив ще се проведе Международният фестивал "Дни на музиката в Балабановата къща", който по традиция има пролетно и есенно издание.  Тази пролет форумът ще събере елитни солисти и ансамбли - началото на 12 май от 18.30 ч. ще..

публикувано на 10.05.24 в 17:48
Национален музей „Борис Христов“

Фестивалът "Борис Христов" чества две важни годишнини

През 2024-тa честваме 110 години от рождението на незабравимия български бас Борис Христов, а фестивалът, който носи неговото име, закръгля своите две десетилетия. Организатор и домакин на събитието е Националният музей "Борис Христов" - софийският..

публикувано на 10.05.24 в 17:01
Яйце от крава, мляко от кокошка - изложба

В Художествена галерия - Добрич откриха изложбата "Яйце от крава, мляко от кокошка"

Трима художници откриха изложба в Художествената галерия в Добрич с оригиналното заглавие "Яйце от крава, мляко от кокошка". Творбите на Желко Терзиев, Калина Димитрова и Красимир Терзиев са в различни направления на визуалното изкуство и..

публикувано на 10.05.24 в 16:19
Стоян Радев

Стоян Радев: Да обичаш е умение, което придобива се с търпение

Тази вечер – 10.05, от 19 часа в Столичния куклен театър е премиерата на "И ние играем Ромео и Жулиета". Режисьор на спектакъла е Стоян Радев. "Идеята на Камен Асенов, който е актьор в Кукления театър, беше да тръгнем от там, че има вражда между..

публикувано на 10.05.24 в 15:48
Димитър Карамфилов и Константин Костов (от ляво на дясно)

"Джаз концерт по Мусоргски" на Константин Костов и Димитър Карамфилов на 12 май

В края на 19 век в изкуството се заражда ново направление - така нареченият реализъм . Постепенно Европа започва да излиза от романтичните украси в произведенията на изкуството и в него път си проправят обективизмът и истинската картина на..

публикувано на 10.05.24 в 14:52
Тони Дуковски

Тони Дуковски - "Детето на Враца", издаде първата си книга

Любимият фотограф на врачани Тони Дуковски, наричан от местната общественост "Детето на Враца", издаде първата си книга. Заглавието ѝ е популярният врачански израз - "И те така, те". Представянето на книгата събра много хора в градското..

публикувано на 10.05.24 в 14:30
проф. Петър Луканов

Почина доайенът на българския балет проф. Петър Луканов

Почина доайенът на българския балет проф. Петър Луканов. Дългогодишен солист, хореограф и педагог, той е създател е на повече от 80 балетни постановки и автор на балетните фрагменти за някои от най-впечатляващите оперни продукции на сцените на..

публикувано на 10.05.24 в 13:50