Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Милен Керемедчиев: България не спира Северна Македония за ЕС, такива преговори няма

България допуска две основни грешки - лоша комуникация с ЕС и тонът на Каракачанов към РСМ

Милен Керемедчиев в студио на програма „Хоризонт“
Снимка: Иван Русланов

"България не спира Република Северна Македония за членство в Европейския съюз, защото такива преговори изобщо няма". Това каза Милен Керемедчиев, бивш заместник-министър на външните работи и дипломат, във връзка с факта, че България не подкрепя преговорната рамка на Северна Македония за присъединяване към ЕС. Той уточни, че в момента в ЕС се водят разговори да се вземе решение "за почване на разговори за преговори за еврочленство на РСМ и Албания:

"Тяхното бъдеще като европейски членове е много далеч във времето. Ще има още много препятствия, които те трябва да минат. Тази позиция на България се истеризира по политически причини в Северна Македония".

Според него ВМРО-ДПМНЕ оказват огромен натиск на правителството на РСМ и премиерът Зоран Заев започва да се поддава на този натиск и използва риторика, която е по-близка до общото настроение в страната му.

По думите на Керемедчиев е обясним натискът над България от Германия, която е председател на Съвета на ЕС до края на 2020-а година:

"Германия, а и г-жа Ангела Меркел изживяват своята лебедова песен. Само след 9 месеца ще има нов председател на християндемократите - на мястото на Меркел, и нов канцлер. Всички кандидати за нейния пост са много по-крайни и не толкова дипломатични в своете отношение към разширяването на ЕС. Явно Германия и Меркел искат това председателство да бъде запомнено с пробив в много политически отношения - дали отпушването на решението за Спасителния фонд и за бюджета на ЕС, дали за разширяването на ЕС към Балканите. Натискът идва и по вътрешнополитическа линия по отношение на германската политика".

Керемедчиев подчерта, че България допуска две основни грешки:

"Трудно и неясно артикулираме нашите причини за вземането на това решение за непродължаване на преговорите, защото вето няма. Комуникацията с европейските институции върви много трудно, македонските власти много по-умело и ярко изказват своята позиция, отколкото ние. Втората грешка е, че ВМРО и Красимир Каракачанов е оставен да се изказва доста своеволно в медиите и той не допринася за смекчаване на тона, поне от страна на България. Неговите изказвания са високомерни и пренебрежителни към РСМ и нагнетяват напрежението".

Дипломатът беше категоричен, че, за да има България диалог с РСМ, трябва да се отстранят тези две грешки.

Интервюто на Снежана Иванова с Милен Керемедчиев в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Велизар Енчев

Велизар Енчев: Ако Вашингтон ни притискаше за Северна Македония, щяхме да отстъпим

" Няма да има резултат от мисията на Владо Бучковски в София, а и той едва ли има такива амбиции, тъй като тази глава за преговори с ЕС за тази година е затворена ". Така журналистът, политик и дипломат Велизар Енчев коментира посещението на..

публикувано на 09.12.20 в 12:45
Екатерина Захариева се срещна с Владо Бучковски, който е на посещение в София.

Владо Бучковски: Убеден съм, че договорът с България ще бъде изпълнен

София призова Скопие да се откаже от манипулациите, че България оспорва правото на самоопределение и идентичността на гражданите на Република Северна Македония, и правото им да наричат езика си както пожелаят. Това се казва в специална позиция на..

обновено на 09.12.20 в 21:25
ВИЖТЕ ОЩЕ
Володимир Зеленски и Доналд Тръмп

Зеленски определи като "много продуктивна" срещата си Тръмп

Украинският президент Володимир Зеленски посочи, че е имал "много продуктивна" среща в Ню Йорк с републиканския кандидат за президент на САЩ Доналд Тръмп, като и двамата са се съгласили, че продължаващата вече две и половина години война на Русия в..

публикувано на 27.09.24 в 20:46

САЩ не са били информирани предварително за последния израелски удар по Бейрут

Съединените щати заявиха, че не са били предварително предупредени за последния израелски удар в Бейрут, като министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин е разговарял с израелския си колега Йова Галант, докато операцията е била в ход, посочи..

публикувано на 27.09.24 в 20:39

ООН наблюдава последните въздушни удари на Израел по Бейрут с "голяма тревога"

Организацията на обединените нации заяви, че е разтревожена от последните израелски въздушни удари срещу "гъсто населен" район в южните предградия на ливанската столица Бейрут, предаде Франс прес. "ООН наблюдава с голяма тревога" ударите срещу..

публикувано на 27.09.24 в 20:32

Осветяват сградата на Художествена галерия в Плевен в златисто за един час

В Плевен точно в 20.00 часа за 60 минути емблематична сграда ще бъде осветена в златисто. Така плевенчани се присъединяват към световната кампания Light it up Gold в знак на подкрепа на децата с рак. В златист цвят ще бъде осветена..

публикувано на 27.09.24 в 20:16
Снимката е илюстративна

Румъния ще бъде в плен на лошото време през почивните дни

Румъния ще бъде в плен на лошото време през почивните дни. Жълт и оранжев код за порои и бури ще са в сила през уикенда. Румънските синоптици очакват наводнения и до 100 литра дъжд на квадратен метър. Температурите ще паднат значително - от 30 на..

публикувано на 27.09.24 в 20:09
Иван Кондов

Министър Кондов се срещна с ливанския си колега Абдула Бухабиб в кулоарите на Общото събрание на ООН

В кулоарите на Общото събрание на ООН служебният министър на външните работи Иван Кондов се е срещнал за кратко с ливанския си колега Абдула Бухабиб, съобщават от пресцентър на МВнР. Двамата са обсъдили тревожните развития в обстановката в..

публикувано на 27.09.24 в 19:50

В Кюстендилско р. Струма е чиста, правят се постоянни замервания и лабораторни изследвания

До 120 литра в секунда вода от река Струма се подават по ВиК мрежата в Кюстендил, което е половината от необходимия дебит за града. Реката в Кюстендилско е чиста, правят се постоянни замервания и лабораторни изследвания, коментират експерти по..

публикувано на 27.09.24 в 19:38