Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Герджиков и Милена Тодорова с място в преследването на СК по биатлон

Йоханес Дале постигна първа победа в кариерата си за Световната купа по биатлон, след като спечели спринта на 10 км в австрийския зимен център Хохфилцен. 23-годишният норвежец стреля без грешка и измина трасето за 23:32.5 минути.

Втори и трети завършиха съответно представителите на Франция Кентен Фийон-Майе на 17.1 секунди с десет от десет повалени мишени и Фабиен Клод с един пропуск и пасив от 29.0 секунди.

Носителят на Световната купа за последните два сезона Йоханес Тингес Бьо от Норвегия остана на четвърто място с една пропусната мишена и на 41.2 секунди след победителя.

От българите чудесно състезание направи Димитър Герджиков, който се нареди 39-и без грешка в стрелбата и с пасив от 1:59.2 минута. Така той се класира за утрешното преследване.

Антон Синапов се класира 87-и с три пропуснати мишени и изоставане от 3:16.2 минути, Владимир Илиев е 90-и с пет грешки и пасив от 3:26.4 минути, а Владимир Оряшков остана 105-и от 107 финиширали с два пропуска и на 4:55.5 минути.

В класирането за Световната купа след пет старта за сезона начело е Йоханес Тингес Бьо с 253 точки, пред Себастиан Самюелсон (Швеция) с 215 точки, Стурла Холм Лагрейд (Норвегия) със 177 точки. Владимир Илиев е 50-и с 12 точки, а Димитър Герджиков заема 61-о място с 2 точки.


Динара Алимбекова от Беларус също записа първа победа в кариерата си за, след успех в спринта на 7.5 км. Тя  повали всичките 10 мишени и измина трасето за 20:12.3 минути.

Втора на 8.5 секунди остана норвежката Тирил Екхоф с една грешка в стрелбата, в трета се нареди германката Франциска Пройс на 9.9 секунди също с една пропусната мишена в двете стрелби.

Преди този старт най-доброто представяне на Алимбекова в индивидуално състезание беше четвъртото място в преследването на миналия кръг от Световната купа в Контиолахти (Финландия). Тя е олимпийската шампионка от Пьончан 2018 с щафетата на Беларус.

"Много съм щастлива и доволна от днешното състезание. Благодаря на всички, които са съпричастни на моята победа", каза Алимбекова след финала.

От българките с най-предно класиране е Милена Тодорова, която финишира 52-а с три грешки в стрелбата и пасив от 1:55.2 минути. Тя влиза сред 60-те за преследването в неделя.

Даниела Кадева е 85-а с две пропуснати мишени и изоставане от 2:55.7 минути, а Десислава Стоянова се нареди 105-а от 108 завършили с три грешки и на 4:12.1 минути след победителката.

В генералното класиране за Световната купа след пет старта за сезона продължава да води шведката Хана Йоберг с 216 точки. Днес тя остана 29-а с две грешки и пасив от 1:15.1 минута. Втора се изкачи Алимбекова с 211 точки, а трета със същия актив е Марте Олсбу Рьойзеланд (Норвегия), която завърши четвърт в днешното състезание с една грешка в стрелбата и изоставане от 16.9 секунди.

Утре в Хохфилцен предстои щафета на 4 по 6 км за жени и преследване на 12.5 км за мъже.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Байер (Леверкузен)

Полуфинали в Европа: Леверкузен удължи серията си с победа в Рим

Новият германски шампион Байер (Леверкузен) удължи невероятната си серия от 47 поредни мача без загуба във всички турнири през този сезон. В първи полуфинален двубой в турнира Лига Европа "аспирините" спечелиха с 2:0 на Стадио "Олимпико" в Рим и взеха много сериозен аванс пред Рома за реванша след седмица в Германия. Леверкузен изковауспеха си  с голове..

публикувано на 03.05.24 в 00:01
Челси

Челси нанесе нова загуба на Тотнъм

Челси нанесе нова загуба на Тотнъм в поредно лондонско дерби, след като го победи с 2:0 в отложен двубой от 26-ия кръг на английската Висша лига.  Трево Чалоба вкара за 1:0 в 24-ата, а Николас Джаксън удвои в 72-ата минута. В миналия кръг "шпорите" паднаха и от големия си съперник Арсенал с 2:3, а Челси записа дубъл срещу Тотнъм този сезон, след като..

публикувано на 02.05.24 в 23:30
Валентина Георгиева

Валентина Георгиева се класира за финала на прескок на Европейското по спортна гимнастика

Най-добрата българска състезателка Валентина Георгиева се класира за финала на прескок на Европейското първенство по спортна гимнастика в италианския град Римини. Възпитаничката на Филип Янев, която спечели квота за олимпийските игри в Париж 2024, получи трета по сила оценка от 13.816 точки, след като има 14.100 за първия опит и 13.533 за втория...

публикувано на 02.05.24 в 22:04
Георги Дерменджиев

Лудогорец е финалист за Купата, отстрани Хебър с общ резултат 9:0

Лудогорец се класира с лекота за финала за Купата на България, след като победи за втори път Хебър, сега с 5:0 в Пазарджик, и с общ резултат 9:0 от двата мача стигна до решаващия мач за трофея. Там разградчани ще срещнат Ботев (Пловдив) на 15 май на Националния стадион "Васил Левски". Реваншът в Пазарджик бе до голяма степен протоколен, затова и Георги..

публикувано на 02.05.24 в 20:35

Черноморец (Балчик) изненада Спартак (Вн) във Втора лига

Черноморец (Балчик) поднесе изненадата на кръга във Втора лига, побеждавайки Спартак (Варна) с 4:1. С този успех в 31-ия кръг на първенството във второто ниво балчиклии имат 30 точки, но са на 7 от зоната на спасението. А варненци пропуснаха още днес да си осигурят официално завръщането в елита. Важен успех за оцеляване постигна и Черноморец (Бургас) в..

публикувано на 02.05.24 в 20:08
Хавиер Ибаниес

Хавиер Ибаниес ще се боксира в главния мач в "Нощта на шампионите" в Мадрид

Българският национал Хавиер Ибаниес ще оглави професионалната галавечер на Международната боксова асоциация (ИБА) "Нощта на шампионите" в Мадрид. На 4 май в испанската столица той ще се изправи срещу местната звезда в категория до 57 килограма Хосе Килес. Двамата ще боксират в осем рунда, а победителят ще грабне европейския пояс на ИБА. Срещата ще..

публикувано на 02.05.24 в 17:25
Георги Иванов (вляво) и Атанас Караиванов

Георги Иванов ще дискутира евентуални промени с професионалните клубове

Българската професионална футболна лига, съвместно с президента на БФС Георги Иванов, организират среща на своите членове (клубовете от Първа и Втора лига), която ще се състои на 8 май (сряда) от 11.00 часа в Амфитеатралната зала на Национална футболна база Бояна. На срещата ще бъдат дискутирани важни въпроси, свързани с развитието на българския..

публикувано на 02.05.24 в 16:21