Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Референдумът на венецуелската опозиция приключи при слаба активност

Хуан Гуайдо
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Символичният референдум на венецуелската опозиция срещу режима на президента Николас Мадуро приключи без масивна обществена мобилизация, подобна на тази през 2019 г., предаде АФП.

В последния ден на референдума бюрата за гласуване изглеждаха наполовина празни, въпреки че опозицията определи референдума като исторически успех, като се позова на масово гласуване по интернет. Според съобщенията активното участие е „натоварило до краен предел“ каналите за гласуване.

Гласуването по интернет започна в понеделник, а вчера беше възможно лично гласуване в 3000 избирателни секции в страната. В столицата Каракас избирателната активност беше слаба, отбелязва БТА.

„Участието в консултацията надхвърли с много измамата, която те организираха“ на 6 декември, заяви опозиционният лидер Хуан Гуайдо, като визираше бойкотираните от по-голямата част от опозицията парламентарни избори. На тях Единната социалистическа партия на Венецуела и нейните съюзници спечелиха над 91 на сто от 277-те депутатски места.

Гуайдо залага всичко на този референдум, като призова поддръжниците си да бойкотират изборите, отбелязва АФП. Опозиционният лидер ще остане председател на парламента до 5 януари догодина, когато мандатът му изтича.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Президентът на Венецуела Николас Мадуро

Коалицията зад Мадуро печели изборите за парламент на Венецуела

Във Венецуела коалицията, подкрепяща президента Николас Мадуро, печели близо 68% гласовете на вчерашните парламентарни избори. Опозицията, участвала в изборите, събра 18 на сто от гласовете. Лидерът ѝ Хуан Гуайдо, който се обяви за изпълняващ..

публикувано на 07.12.20 в 12:04
ВИЖТЕ ОЩЕ
Карин Жан-Пиер

Белият дом критикува популяризирането на нацистко съдържание от акаунта на Доналд Тръмп

Белият дом разкритикува "отвратителното" популяризиране на нацистко съдържание, след като във видеоклип, публикуван от акаунта на Доналд Тръмп в социалната му мрежа Truth Social, се споменава за "обединен райх", ако той спечели президентските избори през..

публикувано на 21.05.24 в 21:57
Доналд Туск

Доналд Туск обвини Русия в опити да вкара хиляди мигранти от Африка в Европа

Полският премиер Доналд Туск обвини "руската държава" в опити да вкара хиляди мигранти от Африка в Европа, докато Полша планира да укрепи източната си граница, съобщава Франс прес.  "Именно руската държава, а не някакъв мрачен бизнес, стои зад..

публикувано на 21.05.24 в 21:49

Трети неуспешен опит парламентът да започне второто си извънредно заседание

Опитът за второ извънредно заседание на парламента тази вечер се провали.  И при третия опит депутатите не успяха да съберат необходимия кворум от 121 гласа. Само 3 гласа не достигнаха, за да бъде открито заседанието.  При третия опит за..

публикувано на 21.05.24 в 21:06

Парламентът отново не успя да започне второто си извънредно заседание

И вторият опит за започване на свиканото за тази вечер извънредно заседание се оказа неуспешен. Парламентът не успя да събере кворум, след като се регистрираха само 117 депутати. За да бъде открито заседанието, са необходими 121 гласа. Последният..

публикувано на 21.05.24 в 20:36
Разселени палестинци живеят в разрушено училище на UNRWA, след като са се евакуирали от град Рафах, Хан Юнис, Ивицата Газа, 19 май 2024 г.

Раздаването на храна в Рафах е спряно заради липсата на доставки и общата несигурност

Раздаването на храна в палестинския град Рафах е спряно заради липсата на доставки и общата несигурност, обявиха от Агенцията на ООН за палестинските бежанци (UNRWA). . Доставката на медикаменти е спряла още преди 10 дни, поради прекъсването на трафика..

публикувано на 21.05.24 в 20:15

Разрушен е последният руски боен кораб, въоръжен с крилати ракети

От украинската армия съобщиха, че при операция през почивните дни са разрушили последния руски боен кораб, въоръжен с крилати ракети, предаде Ройтерс.  По последна информация на генералния щаб на украинската армия става дума за ракетния кораб "Циклон" от..

публикувано на 21.05.24 в 20:09

Парламентът не събра кворум за второто за деня извънредно заседание

Народното събрание не успя да събере кворум, за да даде старт на второто за деня извънредно заседание. Регистрираха се 111 народни представители. Народното събрание ще заседава извънредно за втори път днес Председателстващата заседанието Росица..

публикувано на 21.05.24 в 19:59