Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новата власт в Румъния няма да е твърде либерална във фискалната политика

Снимка: ЕПА/БГНЕС

"От една страна в Румъния спечели Социалдемократическата партия, но от друга, групата дясноцентристки партии, които се наредиха след социалдемократите. Важен момент е и влизането в парламента на крайнодясна партия - AUR, подкрепяна от различни слоеве на румънската политическа система и култура“.Това казва румънският политолог Корнел Бан, преподавател по международна политическа икономия в Копенхагенското бизнес училище пред журналиста Владимир Митев, създател на сайта „Мостът на приятелството“ във връзка с проведените парламентарни избори.

Корнел Бан посочва още, че Румъния има слабо финансирана медицинска система, която се е сринала под натиска на пандемията, а въведената строга карантина е създала недоволство, което е отекнало в резултата от изборите на крайнодясната партия AUR.

Той обръща внимание на това, че Румъния, както и България преживяват крах, причинен от втората вълна на коронавируса.

Относно това каква политика трябва да се очаква от бъдещото правителство с дясно мнозинство Корнел Бан казва:

Едната е голямото вливане на средства чрез програмата за растеж и устойчивост на ЕС, в която за Румъния са заделени значителни суми.

Другата е данъчна реформа, която да облага повече печалба, дивидентите и недвижимите имоти. Единственият реален вариант е високоефективното усвояване на средства от програмата за устойчивост. Познавайки административния капацитет на румънската държава, много се съмнявам, че това ще се случи.

Така че управляващата коалиция ще бъде принудена да не бъде твърде либерална по отношение на фискалната политика.

Данъкът “алчност” върху банките и финансовите институции бе източник на бюджетни приходи, но бе отменен от Национал-либералната партия. Ще видим с какво ще заменят тези липсващи бюджетни ресурси“, казва още Корнел Бан.

Още в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Екипът на експедицията до Северния ледовит океан

Екстремните спортове 16 - 23 юни 2024

Българска гребна експедиция се отправя към Северния ледовит океан . По-рано тази седмица Стефан Иванов и Владимир Табутов потеглиха от София с лодката “НЕВЕРЕСТ” - на ремарке до Хаугесунд, Норвегия, откъдето ще отплават. Експедицията е наречена FAR (Full Arctic Row) или “С гребане през целiя Северен океан”. Целите на двамата са: • да осъществят..

публикувано на 23.06.24 в 12:16
Законите на Мърфи

23.06.24 Законите на Мърфи

Рубриката от 23 юни 2024 г.

публикувано на 23.06.24 в 08:15
Победителите в

Екстремните спортове 9 - 15 юни 2024

Най-добрият български състезател в ски-алпинизма Никола Калистрин победи в състезанието по вертикален километър "Парангалица", част от Световните серии в тази дисциплина на скайрънинга. Стартът беше при долна лифтова станция на Ски парк Картала, а финалът - на връх Исмаилица. Калистрин измина трасето, дълго 4,7 км с 960 м D+, за 43 минути и 39..

публикувано на 16.06.24 в 13:04

16 юни 2024 Законите на Мърфи

Рубриката от 16 юни 2024 година.

публикувано на 16.06.24 в 08:15

Неуредиците в столичния район "Възраждане" са от десетилетия

Безхаберието на кметовете в столичния район „Възраждане“ от падането на Тодор Живков досега може да се види в незавършените площадски, стълби и терени около блоковете. Кал, локви, незаконно паркирана каравана. Средата е недостъпна за майките с колички и хората с увреждания, които се придвижват с инвалидни колички. Има незаконно..

публикувано на 16.06.24 в 06:45
Михаил Лалов,Хари Хараламбиев  и Христо Йотов

Адв. Хараламбиев има неповторим стил и изказ във всичко, което пише

Адвокат Хари Хараламбиев е известно име в адвокатурата, защитник на нашите медицински сестри в Либия, добър адвокат и добър писател. "Неопитомени думи" представлява сбор от факти, обстоятелства, интересни разсъждения и мисли за събития и за наши бележити личности. Адв. Хараламбиев има неповторим стил и изказ във всичко, което пише. Тази..

публикувано на 16.06.24 в 06:21

Кирил Кирилов - Киро Брейка: Помогнах им преди да станат "Величие", от сега нататък не им трябвам

Не сме се събрали с "Величие", аз ги каних доста отдавна, преди да станат партия, но от сега нататък не им трябвам. Това каза пред БНР Кирил Кирилов - Киро Брейка, автор на видеосъдържание в YouTube. Откъде дойде пробивът на "Величие"? Диана Сивинова: Социалните мрежи успяват да създадат идолите на новото време "След като видях как..

публикувано на 14.06.24 в 19:15