Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В София, Пловдив и Бургас започна Covid ваксинацията у нас

| обновено на 27.12.20 в 10:41
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В 10 ч. едновременно в София, Пловдив и Бургас започна кампанията по имунизация срещу Covid-19 у нас. Ваксината е препоръчителна, безплатна и се поставя по желание. Първият имунизиран срещу коронавируса у е министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов

Ваксинацията ще се извършва от лекари в лечебни заведения за извънболнична и болнична медицинска помощ, Регионални здравни инспекции, от лекари в специализирани структури на Министерството на вътрешните работи и Министерството на отбраната, както и от мобилни имунизационни екипи.

Здравният министър стана първият ваксиниран, като целта му е да покаже, че ваксината е безопасна: 

"Искаме да покажем, че Европа в един ден, всички държави членки ще направят ваксинация на различни категории от населението. Аз ще бъда първият ваксиниран българин", каза министър Ангелов.

Той беше ваксиниран в столичната болница "Св. Анна", а веднага след него срещу коронавирус се ваксинират медици от лечебното заведение, които са на първа линия в борбата със заразата. Председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров също е сред първите ваксинирани. Имунизацията ще му беше направена в Пловдив.

Ваксинацията на гражданите ще се извършва след подписано информирано съгласие, а след едновременното начало в София, Пловдив и Бургас днес, имунизацията в останалите райони ще започне на 28 и 29 декември.

В Пловдив днес ще бъдат ваксинирани 163 - ма медици от болниците в града и областта. В началото, което беше дадено в 10:00 часа в Университетската болница „Свети Георги“, беше имунизиран председателят на БЛС д-р Иван Маджаров, а след него - медицинската сестра с 48 години стаж- Райна Тодовичина и д-р Венцислав Филипов - и двамата  работещи в отделението по Спешна  медицина.

В Университетската болница „Свети Георги“ са най-много желаещите да бъдат имунизирани – сред тях са 200 лекари, сестри и санитари, като там ваксинацията ще продължи и в следващите 4 дни.

Общо за 5-те дни на кампанията ваксини ще бъдат поставени на 603-ма медици в града и областта.

Другите лечебни заведения, където днес започва имунизирането са Университетската болница „Пловдив“, двете общински болници - „Свети Мина“ и „Свети Пантелеймон“ и болниците в Раковски и Асеновград.

От първите ваксини ще се възползват и медици от 6-те частни болници в Пловдив. Паралелно с това през 5-дневния период в имунизационния кабинет в РЗИ ще бъдат ваксинирани медици от Спешната помощ, доболничната помощ и лекари от инспекцията. 

В 10 имунизационни кабинета в общински и частни болници и в Регионалната здравна инспекция, също в 10:00 часа, започна кампанията по ваксиниране и в Бургаска област.

Първата имунизация е на медицинската сестра с 40 годишен стаж от Университетската многопрофилна болница за активно лечение Златина Парушева.

120 лекари и медицински лица се очаква да бъдат ваксинирани още днес. Д-р Величка Григорова от Регионалната здравна инспекция съобщи:

„Всичко е готово - направени са графиците, кабинетите са подготвени“.

Поставянето на ваксината ще става в лечебните заведения, единствено работещите в Центъра за спешна медицинска помощ ще бъдат ваксинирани от Регионалната здравна инспекция в сграда, оборудване като манипулационна.

Директорът на инспекцията д-р Георги Паздеров посочи:

„Целият алгоритъм, който сме получили от производителя, ще бъде спазен, както предварителният преглед, анамнезата от лекар, така и тези 10-15 минути след поставяне на ваксина да бъде колегата в манипулационната, евентуално за някакви нежелани реакции“.

250 дози от ваксината получи Бургаска област, по 100 дози са разпределени в областите Ямбол и Сливен.

Директорът на здравната инспекция в Сливен д-р Петя Балулова, съобщи, че е създадена организация по транспортирането на ваксините до болниците в областта. 

Поставянето на първите 100 ваксини първоначално ще обхване медиците от първа линия, коментира д-р Балулова. Тя съобщи, че ще бъдат разкрити имунизационни кабинети в областната болница МБАЛ „Д-р Иван Селимински“, частните „МБАЛ Хаджи Димитър“ и „Амброаз Паре,“ както и в Нова Загора.

Ваксинации ще се правят и от мобилен пункт.

„В областната болница ваксинациите ще започнат на 28 или на 29 декември,“ съобщи директорът на здравното заведение д-р Васислав Петров.

В болницата на ваксинация подлежат 210 медици, но първите ваксини ще бъдат поставени само на персонала от първа линия, които не са преболедували Covid-19. Във военна болница - Сливен ще бъдат имунизирани около 50 медици, а поставянето на ваксината ще започне след 6 януари, каза управителят на лечебното заведения полк. д-р Илиян Комитов.

Имунизацията в останалите региони на страната ще започне на 28 и 29 декември, Враца и Велико Търново ще  получат ваксините от София утре.

Във Варна пристигнаха първите дози за 975 медици на първа линия за шестте области в Североизточна България.

От утре започва раздаването за Добрич, Шумен, Търговище, Разград и Силистра, съобщи областният управител на Варна Стоян Пасев. Първият медик в морския град  ще бъде имунизиран утре, а до 30 декември всички ваксини трябва да бъдат използвани.

Заедно с ваксините у нас са пристигнали и информационни материали, насочени както към българските лекари, така и към пациентите. Очаква се, през януари, да получим допълнителни пратки.

Желаният резултат е 70 % от всички българи да бъдат ваксинирани, обясни вчера здравният министър проф. Ангелов.


  

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Президентът на Иран Ебрахим Раиси

Инцидент при пътуване с хеликоптер на иранския президент

Ирански медии, цитирани от "Ройтерс", съобщават за инцидент по време на пътуване на иранския президент Ебрахим Раиси в хеликоптерна група.  По първоначални данни един от хеликоптерите е извършил твърдо кацане при инцидент в провинция Източен Азербайджан.  Иранският министър на вътрешните работи Ахмад Вахиди потвърди информацията, като посочи, че..

обновено на 19.05.24 в 21:06

Украински губернатор: Руското настъпление към Харков е спряно

Руското настъпление към град Харков в североизточна Украйна е било спряно днес, съобщи областният управител Олег Синегубов, цитиран от АФП. Той съобщи и за отразяване на руски атаки към разположения на изток град Купянск. Ракетни удари в двата района по-рано днес причиниха гибелта на 11 мирни жители. Украинският генерален щаб съобщава за боеве и в..

публикувано на 19.05.24 в 20:19

Турска делегация разгледа новия затвор в Самораново

Турска делегация, предвождана от Юмер Ербиз, съдия докладчик в Главна дирекция на затворите и пробацията към Министерство на правосъдието в Република Турция, e посетила  новоизграждащия се затворнически комплекс край дупнишкото с. Самораново. Това съобщава на сайта си Министерството на правосъдието, където са имали среща с турската група...

публикувано на 19.05.24 в 19:30

Бдение със свещи на кюстендилския пл."Велбъжд" за жертвите на ХИВ/СПИН

С бдение със свещи на кюстендилские пл."Велбъжд" тази вечер ще  бъде отбелязан Международният ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН. Организатори са РЗИ  в партньорство с организацията на Българския младежки Червен кръст, Общината, Езикова гимназия „Д-р Петър Берон“, ПМГ “Проф. Емануил Иванов“ и Професионалната гимназия по икономика..

публикувано на 19.05.24 в 19:00
Бени Ганц

Бени Ганц с ултиматум към правителството на Нетаняху

Израелските лидери влязоха в открити пререкания за целите на войната в Ивицата Газа и бъдещото управление на палестинския анклав, предава "Ройтерс" На фона на нестихващи протести за освобождаване на заложниците чрез компромис с "Хамас" един от партньорите на Бенямин Нетаняху във военния кабинет - Бени Ганц, постави ултиматум на премиера да изготви в..

публикувано на 19.05.24 в 18:24

Кипър: "Хоризонт Европа“ в борба с климатичните проблеми

Разработването на решения за справяне със здравните проблеми в резултат на климатичните промени е целта на започващия мащабен изследователски проект по програмата "Хоризонт Европа“ /HorizonEurope/. Той бе спечелен и се координира от Университета на Кипър, съобщиха от най-голямото висше учебно заведение на острова. Проектът „Иновативни решения в..

публикувано на 19.05.24 в 18:07

Сводката на КАТ: 37 шофьори с алкохол

В рамките на изминалия ден са установени общо 37 водачи, качили се зад волана след употреба на алкохол, съобщиха от МВР. От тях 20 са шофирали след употреба на алкохол от 0,5 до 1,2 промила, а 17 - с над 1,2 на 1000, един е отказал да бъде тестван. Под въздействие на наркотични вещества или техни аналози са засечени да шофират 13 водачи,..

публикувано на 19.05.24 в 17:24