Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

2020-а година се оказа особено тежка за хората на изкуствата и занаятите

Стефан Цанев
Снимка: Здравка Маслянкова

2020-а година се оказа особено тежка за хората на изкуствата и занаятите. „Туристи няма, държавата не е особено грижовна към хората със свободни професии, оцеляваме на инат“, споделиха свищовлията Димитър Спасов, чието сдружение пресъздава исторически събития, и габровецът Стефан Цанев, който ръчно изработва дървени съдове.  

„Ох, 2020-а година си беше година проклятие, която , особено за хората в нашия бранш, е по-зле от нулева. При нас една такава година е свързана с чисто функциониране на нашите сдружения, със счетоводство, с поддържане на автопарк и прочие подобни неща ни докара до много лошо състояние. Може би сме на един кантар с братята актьори по театрите и изобщо хората от арт сегмента. И ще гледаме по възможно най-бързия начин да я забравим тази година, но не мисля, че идва нещо по-добро, защото в културните планове на общините не са заложени средства за събития, които ние харесваме и които ние провеждаме“, 

Това е тъжната равносметка на свищовлията Димитър Спасов, създател на сдружението за исторически възстанови „Дукс антика“. През това лято съмишлениците на Димитър Спасов направиха няколко малки по размер възстановки, представяйки живата история чрез различни демонстрации на бита, занаятите и войнските умения на предците ни. Това оживи античния град Никополис ад Иструм и парка с миниатюрите във Велико Търново и увеличи посещенията на туристите. 

В не по-завидно положение е и габровецът Стефан Цанев, който от 30 години към Задругата на майсторите прави дървени съдове и прибори и споделя, че това е най-кризисната му година, а за да се оцелее, продава изделията си на коледния базар във Велико Търново: 

„Тази година много трудна е. Спират ни, не ни дават да работим, ето „Етъра“ в Габрово е затворен. Шест години участвам на коледния базар в Търново, бях и една година на Арбанаси. Имаме клиенти постоянно, едни и същи хора идват и си вземат нещо, доволни са, мелнички, дъсчици, защото ръчно се прави всичко, лъжички, лопатки. Наши, български са, нямаме китайска стока тук или гледам сега много има украински вкарват пак. Не съм видял държавата да ни подпомогне занаятчиите. Имам фирма и не мога да отида на борсата , пък ме спират. Пет-шест месеца като не работя как да си платя и здравните осигуровки от 24 лева. Отпускат някакви пари, но трябва да ги върнеш пак. Каква е гаранцията, че други ден ще ги спечелиш и ще ги върнеш, ти си оставаш задължен“.  

Сдружението за исторически възстановки на свищовлията Димитър Спасов също не е получило нито стотинка помощ от държавата за времето на коронакризата. „Има лъч надежда и той е в любопитството на хората“, споделя Димитър Спасов: 

„Най-вече това, че виждаме интереса в хората, те питат, интересуват се, в контакт сме с много наши приятели, които постоянно са в интерес дали се случва нещо на нашия фронт. Така че не само на нас липсва дейност, а и на хората, на посетителите на обекти. Има едно приповдигнато очакваме към пролетта, която идва, надяваме се да можем и да сме реактивни достатъчно, да можем да излезем на поле и да можем да контактуваме с хората и да се заваляваме“. 

Димитър Спасов

Със смесени чувства и премерен реализъм очакват настъпващата 2021-а година майсторът на дървени съдове Стефан Цанев и реконструкторът на исторически събития Димитър Спасов: 

„Не мога да прогнозирам, не зная нищо. Аз не съм такъв човек да се отчайвам бързо, защото съм прекарал доста неща, селско момче съм, мога и с малко, не съм лаком за много. Не зная. Януари и февруари не виждам като ни затворят как, какво ще е и от къде, пък трябва всичко да се плаща, колко и да не е – ток, вода. За новата година си пожелавам най-вече да сме здрави, пък другото, все така казваме – каквото дойде“, сподели Стефан Цанев. 

„Аз не съм убеден, че държавата в лицето, да кажем на едни хиляда човека, които са на най-високи позиции, знаят, че ние съществуваме, абсолютно не. За новата година си пожелавам да работим с всички, с изключение на тези хиляда, които споменах, и да се срещаме по събития, да обменяме настроение, впечатления, знания“, допълни Димитър Спасов. 

Репортаж на Здравка Маслянкова в предаването „12+4“ можете да чуете от звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Иван Кондов

Министър Кондов и колегите му от Румъния, Гърция и Хърватия обсъдиха разширяването на ЕС

Министърът на външните работи в служебния кабинет Иван Кондов участва в станалата вече традиционна в рамките на Общия дебат на Общото събрание на ООН в Ню Йорк четиристранна среща на министрите на външните работи на България, Румъния, Гърция и Хърватия, съобщи Министерството на външните работи.  Четиримата първи дипломати са обсъдили продължаващия..

публикувано на 27.09.24 в 11:45
Начо Пантелеев

Фалстарт на делото за катастрофата, при която загина Ферарио Спасов

Фалстарт на делото за катастрофата, при която през ноември миналата година на главния път София – Варна край село Шереметя загина футболният треньор Ферарио Спасов. На разпоредителното заседание във Великотърновския окръжен съд не се яви адвокатът на обвиняемия Начо Пантелеев . Според защитата на близките на загиналия това е опит за шиканиране на..

публикувано на 27.09.24 в 11:36

Празник на плодородието започва в Кюстендил

В Кюстендил започва Празникът на плодородието, който ще продължи три дни, а организатори са Общината и Институтът по земеделие край града. Празникът започва тази вечер с арт работиници за деца в парк "Театъра" и фестивалът "Златни ябълки" за детски състави, групи и изпълнители.  На 28 и 29 септември е представянето на десетки сортове..

публикувано на 27.09.24 в 11:35

Поскъпват храните в Кипър

Домакинствата в Кипър са под силен ценови натиск на храните, показва проучването на пазара през август, проведено от Службата за защита на потребителите към търговското министерство. Поскъпването продължава въпреки спада на инфлацията и засяга продукти, за които се прилага нулева ставка на ДДС. Шоково увеличение на цените се отчита при..

публикувано на 27.09.24 в 11:26
Прехващане на изстрелян от Русия дрон над Киев.

Руски дрон вероятно е нарушил въздушното пространство на Румъния

Националното въздушно пространство на Румъния вероятно е било нарушено за по-малко от три минути от руски дрон по време на нощна атака срещу съседна Украйна, предаде Ройтерс като се позовава на министерството на отбраната. Четири румънски изтребителя са били изпратени, за да наблюдават атаката от въздуха. Военният персонал търси потенциални..

публикувано на 27.09.24 в 10:58
Изглед към сградите на Оксфордския университет.

Лондон очаква да се стигне до споразумение с ЕС за младежката мобилност

Британски министри смятат, че може да се постигне споразумение с Европейския съюз относно схема за младежка мобилност, след като Брюксел изглежда смекчава исканията си за позволение на младите европейци да живеят и работят във Великобритания, съобщи вестник "Таймс". Педро Серано, посланикът на ЕС в Обединеното кралство, каза пред Times Radio,..

публикувано на 27.09.24 в 10:40
Киър Стармър

Киър Стармър се срещна с Тръмп, но не и с Харис

Британският премиер Киър Стармър се срещна с Доналд Тръмп на двучасова вечеря в Ню Йорк в опит да установи добри отношения с републиканския кандидат за президент. Премиерът беше придружен от своя външен министър Дейвид Лами, който описа Тръмп като "симпатизант на неонацистите" през 2018 година, но сега каза, че ще работи с него на поста, ако..

публикувано на 27.09.24 в 10:35