Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как ще работи Европейската прокуратура

Делата ще се разпределят на случаен принцип между 15 различни камари

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Оптимистичният вариант е работата по разследвания в новосъздадената Европейска прокуратура да започне през пролетта. Това стана ясно от думите на първия български европрокурор Теодора Георгиева в интервю за предаването „Преди всички“. Георгиева изрази очакване началото да бъде „през април-май“.

Европейската прокуратура е в процес на организация и структуриране. В регламента е предвидено всяка държава членка на Европейския съюз да излъчи двама или повече кандидати. Броят на делегираните от отделните държави прокурори се определя с одобрението на европейския главен прокурор Лаура Кьовеши след консултация с националните органи. Общо делегираните прокурори ще бъдат 140 и това е свързано и с определен бюджет, който Европейската комисия предоставя на Европейската прокуратура, обясни Теодора Георгиева. 

От тези 140 десет български прокурори ще работят по конкретните дела. Георгиева пък е част от колегия от 22 прокурори (излъчени от всички включили се в системата на Европейската прокуратура държави), които ще наблюдават и направляват работата на разследващите прокурори.

Страната ни няма да разполага с максималния брой прокурори, уточни тя.

„Румъния ще има 20 или 25, Италия също ще има около 20. Да речем, че сме по средата. С двама прокурори са държави като Естония, Люксембург, Финландия. Словакия има 7-8, Хърватия мисля, че също ще бъдат с двама.“

Теодора Георгиева  Снимка: https://www.consilium.europa.eu/

Важен въпрос, свързан с началото на дейността на Европейската прокуратура, е информационната система за управление на делата, която трябва да осигурява достъп на прокурорите до бази данни, включително на ОЛАФ, Европол, до националните бази данни, подчерта Теодора Георгиева пред БНР.

Българските делегирани прокурори няма да работят дела, свързани с българската прокуратура, въобще български национални дела“, посочи Георгиева.

Делата ще се разпределят на случаен принцип между 15 различни камари, всяка от които се състои от трима прокурори от различни държави плюс европейския прокурор, който наблюдава това дело, поясни Теодора Георгиева.

Делата на всички държави ще минат през всички тези хора. Не е възможно да има вмешателство, което да не бъде установено, да не си проличи“, коментира Теодора Георгиева.

Изрично е предвидена и възможността да се изземват дела и да се предоставят на други прокурори. 

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

МВнР призова българите в Иран незабавно да напуснат страната

Министерството на външните работи призовава българите в Иран незабавно да напуснат страната заради нарастващото напрежение в региона. От ведомството препоръчват на сънародниците ни да се придържат стриктно към инструкциите за сигурност на местните власти, редовно да се информират за обстановката, да избягват военни обекти или струпване на..

публикувано на 03.10.24 в 10:12

Младите българи излизат от дома на родителите си на 30. Защо?

Българите напускат дома на родителите си средно на 30 години, или 4 години след средното за ЕС, сочат данните на Евростат за миналата година. Сънародниците ни се нареждат след връстниците си от Хърватия, Словакия и Испания и делят четвъртото място с младите италианци. Средната възраст, на която младите хора избират да живеят самостоятелно..

публикувано на 03.10.24 в 06:38
Евелина Славкова

Евелина Славкова: Българските младежи са песимисти за света, но оптимисти за България

Българските младежи са песимистични за света, но оптимисти за България . Това каза пред БНР Евелина Славкова, социолог от Изследователски център "Тренд", която коментира изводите от проучването  "Младите хора в България - ментални рискове, предизвикателства и перспективи": "Българският младеж е оптимист за развитието на България, оптимист за..

публикувано на 02.10.24 в 16:48

Има по-голяма чувствителност към насилието над жени, но случаите растат

" Има по-голяма чувствителност сред обществото, че насилието над жени е съществен проблем . Последните социологически изследвания показват, че 84% от българите смятат, че имаме сериозен проблем, конкретно и с домашното насилие. За жалост обаче случаите продължава да нарастват. Има 50% ръст на новообразуваните досъдебни производства ". Това заяви..

публикувано на 02.10.24 в 10:52

Около 25% от българите вземат бързи кредити, малко над 1/5 спестяват

73% от хората отчитат, че спестяванията им са намалели заради високата инфлация след средата на 2021 г. Това регистрира социологическо проучване на агенция "Тренд", извършено по поръчка на Експертния клуб за икономика и политика (ЕКИП).  "Правилната форма означава първо да платим на бъдещото себе си, чак тогава да харчим остатъка. При..

публикувано на 02.10.24 в 09:13

Кампания: Агресията в училище може да се преодолее със спорт

Със спорт може да се преодолее агресията в училище. Това е посланието на кампанията на Държавната агенция за закрила на детето "Бъди смел, бъди добър". Б ългарски олимпийци се включиха в инициативата в столичното 140-то училище "Иван Богоров". Ивет Горанова е част от кампанията. Какво по-добре от час по физическо, ако упражненията ти ги води..

публикувано на 01.10.24 в 11:35

"В Северна България – от Видин до Русе, няма никой". Лицево-челюстните хирурзи са на изчезване

Специалността лицево-челюстна хирургия у нас е в криза. За това алармира д-р Лиляна Димитрова, специалист с 40-годишен стаж. "Останаха малко. Вероятно работещите са не повече от десетина. Всички останали вече са пенсионери ", пояснява д-р Димитрова пред БНР. Специалността е в криза . Точките, в които са достъпни подобни специалисти, са..

публикувано на 01.10.24 в 06:59