Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Оранжев код за интензивни валежи от дъжд в 5 области, за другите - жълт код

| обновено на 11.01.21 в 18:35
Снимка: БГНЕС

Предупреждение от втора степен - оранжев код, за интензивни валежи от дъжд е обявено за днес за 5 области. Това са Смолян, Кърджали, Хасково, Ямбол и Бургас. В тези области се очакват значителни валежи от дъжд, като сумарните количества могат да достигнат между 35 и 55 литра на квадратен метър.

За останалата част от страната кодът е жълт - за валежи от дъжд, а в Северозападна България - от дъжд и сняг.

Община Трън обяви бедствено положение, след като река Ерма излезе от коритото си в землището на Трън и наводни къщи и дворове.

Няма опасност от преливане на реки и язовири в София, има критични участъци в Нови Искър

Значително повишение е отчетено на нивата на всички реки на територията на Столичната община.

През целия ден се изграждаха защитни диги, а екипи на аварийното звено към общината и на пожарната отводняваха критичните точки в Нови Искър, където се наложи евакуация на хора, и в кварталите Требич, Мировяне и Житен.

Заради завиряване под моста в началото на квартал Курило автобусите по линия 23 и 26 бяха отклонени по Околовръстния път.

Най-критична е ситуацията в столичните райони Нови Искър и квартал "Требич", казва кметът на район "Надежда" Димитър Димов:

"Имаме завирявания на няколко места - до банята в квартал "Требич" и на входа на самия квартал, ул."Дуло". Най-неприятното е, че са много високи нивата на реките и връщат обратно в съществуващата канализация".

Наводнени са частни дворове, земеделски земи и приземни етажи на къщи. Хората се оплакаха, че няма кой да им помогне:

"Въртях няколко пъти на 112. Този с джипката така си отмина".

Според кмета Йорданка Фандъкова, екипи на пожарната и на аварийното звено правят всичко възможно да не прелеят реките. Помагат и на хората, чиито имоти са наводнени:

"Аз разбирам всички хора, чиито къщи са пострадали. Аз лично говорих с няколко от тях. Както виждате, всички са на терен, но все още продължава тази ситуация. Най-важното беше да можем да намаляваме нивата на реките. Докато това не се случи, няма как масово да се подпомагат, но въпреки това продължава работата. Тук е директорът на Столичната пожарна, техните екипи са на терен, екипите на Краси Димитров също, така че помагаме и ще продължим да помагаме на хората, но все пак трябва да овладеем ситуацията".

В няколко столични квартала има сигнали за наводнени къщи. Екипите на пожарната продължават работа по отстраняването на паднали клони.

Сериозно беше положението преди обед в района на село Калотина, където жена беше евакуирана.

Министърът на вътрешните работи призова водачите да бъдат внимателни заради очакваното застудяване в следващите дни.

Един от кварталите на село Калотина също е откъснат от придошлите води на реката. Жена беше евакуирана в района, а властите наблюдават водоем, който е потенциално опасен.

В следобедните часове на деня нивото на водата в района на село Калотина спадна между 5 и 10 сантиметра.

От МВР още снощи предупредиха, че валежите ще продължат, а след това се очаква и сериозно застудяване. Вътрешният министър Христо Терзийски:

"Прогнозата е, че валежите ще продължат до сряда-четвъртък, а след това се очаква рязко падане на температурите, при което ще имаме още по-тежка пътна обстановка".

Екипите на пожарната остават в готовност да реагират, ако обстановката се усложни.

Във връзка с обилните валежи и обявения „жълт код“ по разпореждане на кмета на София Йорданка Фандъкова се извършва непрекъснато следене на нивата на реките и язовирите на територията на Столичната община, съобщават от общината.

Няма опасност от преливане на реките и язовирите на територията на Столичната община. Започнало е контролирано изпускане на язовирите "Суходол 2", "Иваняне" и "Мрамор".

Кметът Йорданка Фандъкова проверява на място ситуацията в Нови Искър в кв. „Кумарица“. Има повишение на нивата на реките. Към момента има три критични участъка в район Нови Искър. Екипите на "Аварийна помощ и превенция" на Столична община и "Напоителни системи" са на място.

Всички реки на територията на София са с повишени нива, каза кметът Йорданка Фандъкова, която е на място и помага с организация на екипите:

"Има залети земеделски земи, има залети дворове на къщи в район Нови Искър, Мировяне, Требич, Желява. Издигат се изкуствени диги. Първата ни задача е да се намалят нивата на реките. Заедно с "Напоителни системи" направихме прорез на река Блато, така че към момента започва леко да спада нивото".

Три екипа на пожарната работят на терен в столицата, заради наводнените участъци от кварталите Нови Искър, Мировяне, Мрамор и Требич.

До момента в София са подадени над 20 сигнала са отводняване на приземни помещения на къщи и 6 сигнала за паднали дървета.

Наводненията са настъпили след преливане на река Блато, която е част от водосборния басейн на река Искър. Няма данни за пострадали хора. На територията на Софийска област се отработват седем сигнала за паднали дървета и 8 случая на наводнени къщи, основно около село Калотина.

Евакуирани са хора от една къща в Нови Искър.

Над 200 сигнала са подадени до момента в пожарната и Столичната община за наводнени къщи, паднали дървета и други щети вследствие на силния вятър и дъжда в Западна България. На места река Искър е излязла от коритото си.

В столичния квартал Курило има екипи на полицията, които отклоняват автомобилите да не преминават заради придошлите води.

Поради завиряване под моста в началото на кв. Курило в Нови Искър временно автобусите по линии 23 и 26 са отклонени по Околовръстния път.

По пътя от Костинброд до Сливница има залят мост, а реката е преляла и в района на пътя между Нови Искър и Курило.

Един от кварталите на село Калотина също е откъснат от придошлите води на реката в района. Екипите на пожарната са на място и отводняват заедно с екипи на общините.

От Областната дирекция на МВР в София потвърдиха пред "Хоризонт", че има подаден сигнал за наводнени къщи в района.

Аварийните екипи отводняват критични места в Требич, Мировяне и с. Житен, като се изграждат на места и защитни диги.

Завиряване има под моста в „Нови Искър“ и в кв. „Требич“.

Няколко са критичните точки в квартал "Требич", информира кметът на район "Надежда" Димитър Димов:

"Имаме завирявания на няколко места, до банята в квартал "Требич" и на входа на самия квартал "Требич". Имаме наши екипи там. Най-неприятното е, че са много високи нивата на реките и връщат обратно в съществуващата канализация. Правят се диги, отводняват се улиците долу до банята. Надявам се да се изтекът реките, за да може да се нормализира положението".

Аварийни екипи отстраняват паднали дървета и клони по пътя Бистрица - Железница, както и пътя за с. Плана.

Шест екипа на дирекция „Аварийна помощ и превенция“ и столичната пожарна реагират на сигнали за паднали клони и дървета във връзка с валежите в София.

През нощта екипите на общината са се отзовали на 20 сигнала за завирявания и паднали клони.

Във Варна голямо дърво падна на входа на Морската градина. Авариен екип работи по отстраняването му

Дърво е паднало и в крайната дясна лента на автомагистрала "Хемус" в посока село Приселци, област Варна. При инцидентите няма пострадали хора.

На седем сигнала за паднали дървета и клони са реагирали екипите на службата “Пожарна безопасност и защита на населението“ във Видин само за денонощие. Причината е натежалият мокър сняг.

Паднало дърво във Видин. Снимка БТА

Информация за проблеми службите продължиха да получават и тази сутрин. Има паднали дървета на пешеходни зони и детска площадка:

"Сутринта като видях, че са се обърнали на площадката с корените - в комплекс "Вида", на детската площадка. Ей така - направо с корените", разказа жителка на града.

Паднало е дърво и на алея в парка:

"Опасно е. Тук минават около 50 процента от града.  Просто е късмет, че не е имало никой тук", каза видинчанин пред БНР.

Разчистването в града продължава.

Придошлите води на река Градевска край Симитли отнесоха автомобил, пресичащ моста над реката, потвърди за "Хоризонт" говорителят на полицията в Благоевград Йорданка Шаркова:

"Няма пострадали хора. Водачът на автомобила е излязал. Сам е потърсил помощ, за да се изтегли джипът от реката в обедните часове на деня".

В Хасковско беше отчетено повишаване на нивата на река Марица при Димитровград и Свиленград, както и на язовир "Ивайловград", но не е достигнат жълт праг на опасност.

Около 40 литра на квадратен метър е количеството дъжд, паднал в Маджарово.

В останалите общини на Хасковска област валежите са между 20-30 литра на квадратен метър.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Таксите за автомагистралите в Сърбия се повишават от 10 юли

Таксите за автомагистралите в Сърбия се повишават от 10 юли, съобщава БТА.  Правителство даде зелена светлина на новия ценоразпис на държавната компания "Путеви Сърбие".  Цената за ползване на магистралата от Белград до Цариброд вече ще бъде 1670 динара или около 14 евро, а за магистралата Белград - Ниш - близо 10 евро. В Сърбия днес беше дадено..

публикувано на 06.07.24 в 20:47

Интензивен трафик на част от граничните пунктове

Интензивен е трафикът на част от граничните пунктове на границите ни с Гърция, Турция, Румъния и Сърбия, съобщават от "Гранична полиция".  На "Кулата" трафикът е интензивен в посока България. През пунктовете "Маказа", "Златоград" и "Ивайловград" могат да преминават само леки коли и микробуси.  Интензивен трафик на леки автомобили в посока България има..

публикувано на 06.07.24 в 20:40

Национален протест на мигранти - работници в италианския град Латина

В италианския град Латина се проведе национален протест на мигрантите – работници, в голямата си част работещи на черно. Той бе организиран от най-големия синдикат "Италианска генерална конфедерация на труда" ( CGIL). Присъстваха и представители на опозицията. Демонстрацията се проведе под лозунга "Спиране на система за правене на бизнес,..

публикувано на 06.07.24 в 20:36

13 загинали при израелски удар срещу училище в Газа

Най-малко 13 души са загинали при израелски удар срещу училище в Газа, в което са приютени разселени палестинци в Ал Нусейрат в централната част на Газа, съобщава Ройтерс, позовавайки се на официална местна информационна агенция. Израелските военни съобщиха, че проверяват информацията. Атаката идва, след като по-рано палестинското ислямистко движение..

публикувано на 06.07.24 в 20:22

Домашен арест за жена от Монтана, издирвана за предполагаемо съучастие в трафик на хора

Окръжен съд-Монтана постанови "домашен арест" на жена от Монтана, издирвана от гръцките власти за предполагаемо съучастие в трафик на хора. Окръжен съд-Монтана отказа искането на Окръжна прокуратура за вземане на най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража" на В. Й. А. от Монтана, като взе по-лека - "домашен арест"...

публикувано на 06.07.24 в 20:16

4 хиляди участници в международния фолклорен конкурс "Пауталия-2024" в Кюстендил

Около 4 хидяли индивидуални изпълнитеил и групи участват в международния фолклорен хестивал "Пауталия-2024",чието 18-о издание ще продължи и утре на две сцени - на сцена "Олга Борисова" до площад "Велбъжд" и в читалище "Пробуда-1961" в Кюстендил.  За пръв път участва и група от Швейцария, която представя обработен български фолклор...

публикувано на 06.07.24 в 20:05

Гръцките власти търсят причината за увеличените нещастни случаи в морските спортове

Гръцките власти търсят причината за увеличените нещастни случаи при туристи, упражняващи различни морски спортове. Променят условията за наемане на морски съдове. "Морето не е опасно, опасно е поведението на хората, когато влизат в него", това е любимият израз на гръцките моряци. Тази година от началото на сезона зачестиха тежките случаи на..

публикувано на 06.07.24 в 19:58