Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правилата за втората пенсия - приети на първо четене в НС

Пожизнена пенсия, срочна пенсия или еднократно изплащане на партидата - това са трите варианта, пред които ще се изправят бъдещите пенсионери, които имат натрупани средства във втория стълб на пенсионната система

| обновено на 15.01.21 в 12:46
Снимка: БГНЕС

Хората, родени след 31 декември 1959 г., ще могат да избират три начина за получаване на втора пенсия - еднократно, разсрочено или пожизнено. Това гласува на първо четене мнозинството в Народното събрание с поправките в Кодекса за социално осигуряване. Така се урежда изплащането на пенсиите от задължителните частни фондове, които към момента управляват над 17 милиарда лева.

Опозицията обаче остро се възпротиви, че измененията не са съобразени със становището на регулаторния орган - Комисията за финансов надзор.

"В този проект категорично можем да кажем, че две пенсии са повече от една", заяви в парламента социалният министър Деница Сачева в подкрепа на внесените от правителството промени в КСО.

Текстовете, подкрепени от ГЕРБ и „Обединени патриоти“, дават възможност на хората, които навършват възрастта за пенсиониране от 2022 година до 2025 г. включително, да могат да упражняват правото на избор на осигуряване до една година преди тази възраст.

Този период ще се увеличава плавно до 2038 г., когато осигуряването ще може да се променя не по-късно от 5 години преди навършването на възрастта за пенсиониране.

Изрично се предвижда, че допълнителните пожизнени средства за старост и на разсрочено плащане не могат да бъдат по-малки от тези, които се получават на база на брутния размер на осигурителните вноски, за което се създава допълнителен резерв.

Поправките са ключови за поне 17 хиляди жени, които ще се пенсионират тази есен, както и за повече от три милиона осигурени в частните фондове, подчерта социалният министър. Тя изтъкна, че с промените в закона е постигнат баланс и компромис и обърна внимание:

„Първите жени, които трябва да се пенсионират, трябва да могат да направят това от 1 септември тази година и те не могат да бъдат лишавани от това право поради процедурни съображения.

Интересите на пенсионерите са изцяло гарантирани, като от една страна пенсиите им се определят от брутната сума на вноските, а от друга страна те могат да прехвърлят своите средства по техен избор в НОИ и обратното“, коментира министър Сачева.

Калин Поповски от „Обединени патриоти“ отбеляза:

"Има над 17 милиарда лева вече събрани в тези фондове, и когато започват и мъжете да се пенсионират, във втория фонд ще има над 20 милиарда по едни съвсем груби изчисления."

От ДПС и БСП се въздържаха при гласуването

БСП и ДПС се възпротивиха на внасянето на измененията в последният момент на фона на доклад на КФН, в който се наблюдава съществено разминаване със законопроекта на правителството.

Социалистите дори окачествиха текстове като лобистки и настояха, че обслужват интересите на частните пенсионни фондове. Румен Гечев констатира:

"Проектозаконът, внесен  от правителството, е лобистки, защитава единствено интересите на частните пенсионни фондове".

Въпреки критиките Хасан Адемов от ДПС обаче подчерта:

"Предложеният законопроект защитава интересите на осигурените лица."



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Хасан Адемов

Хасан Адемов: Промените за пенсиите се внасят в 12 без 5 и по бързата писта

В пленарната зала влизат за обсъждане промените в Кодекса за социалното осигуряване (КСО), касаещи втората пенсия . ДПС и БСП се въздържаха при гласуването на текстовете в социалната комисия на Народното събрание. „ В началото на реформата в..

публикувано на 15.01.21 в 09:34
ВИЖТЕ ОЩЕ
Отляво надясно: Теменужка Петкова, Томислав Дончев, бойко Борисов, Рая Назарян, Деница Сачева

Преговорите за правителство трябва да започнат утре

Преговорите за правителство трябва да започнат утре, както обявиха от ГЕРБ-СДС. Лидерът Бойко Борисов даде заявка за съставяне на кабинет с първия мандат и излъчи преговорен екип. В него участват Рая Назарян, Теменужка Петкова и Деница Сачева...

публикувано на 16.06.24 в 17:41

Празник на черешата в Кюстендил от 28 до 30 юни

От Общината в Кюстендил обявиха програмата на утвърдилия се вече Празник на черешата в града, който е насрочен за дните от 28 до 30 юни. Очакват се хиляди посетители от цялата страна и от чужбина.  Същевременно хотелиери в града и района..

публикувано на 16.06.24 в 17:17
Йоргос Герапетритис

Гърция отново предупреди Северна Македония да спазва Преспанския договор

Гърция отправи поредно предупреждение към Севрна Македония да спазва ангажиментите си по договра от Преспа. Стриктното спазване на международните споразумения е фундаментален принцип на международното право и очевидно задължение за участието в международни..

публикувано на 16.06.24 в 17:09
Президентите на Швейцария Виола Амхерд (вляво) и на Украйна Володомир Зеленски

Конференцията в Швейцария подкрепи териториалната цялост на Украйна

Териториалната цялост на Украйна трябва да бъде част от бъдещо мирно споразумение - пише в заключителната декларация на международната конференция на високо върха, която се провежда в Швейцария. За трайно уреждане на конфликта ще бъде нужен диалог между..

публикувано на 16.06.24 в 16:38
На пристанище Митилини, остров Лесбос, Гърция, архив, април 2024 г.

Поскъпването на фериботните билети в Гърция отказва туристи от летуване на островите

Поскъпването на фериботните билети пренасочва туристите към континенталната част на Гърция. Цените в хотелите на Халкидики достигнаха тези на островите. Гръцките туроператори съветват клиентите да сравняват цените на предлаганите хотелски услуги и да..

публикувано на 16.06.24 в 16:25

Авария остави кюстендилското село Соволяно без вода

Аварирала помпа остави без водоподаване в неделния ден кюстендилското с. Соволяно. Аварийнa група на "Кюстендилска вода" работи на място по проблема, очаква се в рамките на деня аварията да бъде отстранена.  Същевременно от Общината в Кюстендил..

публикувано на 16.06.24 в 15:44
Служебният министър на земеделието и храните Георги Тахов.

Министърът на земеделието и храните ще открие Българо-китайски бизнес форум

Министърът на земеделието и храните д-р Георги Тахов ще открие Българо-китайски бизнес форум, който ще се проведе в понеделник (17 юни) в София. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на земеделието и храните. Събитието ще предостави възможност..

публикувано на 16.06.24 в 15:40