Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Емилия Милчева: Тези избори ще са голямо предизвикателство и ще създадат големи проблеми

Разговорът за изборите - фокусиране в организацията, а не в съдържанието

Доц. Албена Танева: На избори поемаме ангажимент към следващ период, а не решаваме проблеми на предишен

Снимка: Ани Петрова

"Датата не е важна, по-важна е спецификата на предизборната кампания и липсата на основната тема, която не се дискутира в нея, а това са проектите в Националния план за възстановяване от Covid-19". Това коментира пред БНР журналистката Емилия Милчева и припомни, че по този план и по многогодишната финансова рамка България получава толкова пари, колкото досега не е получавала през 13-годишното си членство в ЕС - за 2021-2027 г. ще получи малко над 29 млрд. евро.

Според нея настоящият парламент може да одобри Националния план по-рано и да го изпрати, така че "никоя от политическите сили да не си е казала съществената дума":

"Това е план, който ще се изпълнява от следващото правителство и първите 10% от плащанията по него ще дойдат още през лятото - говорим за суми от порядъка от над 500 млн. евро. Това е най-големият фонд, който ЕС ще разпределя". 

Емилия Милчева

В предаването "Нещо повече" журналистката коментира специфичната кампания в пандемични условия, която ще се води преди парламентарните избори на 4 април:

"Заради пандемията ще бъде трудно да се събират хората на предизборни срещи на закрито. Това ще затрудни малките партии, които нямат достъп до медии или нямат собствени такива, както партията на Слави Трифонов. ... Колкото и да говорим за комуникация в социалните мрежи, нищо не може да замени срещата очи в очи с избирателите

По думите на Емилия Милчева времето до изборите е малко, за да може ЦИК да организира най-безопасно гласуването на карантинираните хора. 

Според нея тези избори ще са голямо предизвикателство и ще създадат големи проблеми.

Доц. д-р Албена Танева

Предстоящите избори и предхождащата ги кампания коментира пред БНР и доц. Албена Танева - политолог и преподавател в СУ "Св. Климент Охридски". Според нея разговорът твърде много е отместен към формалното - организацията на вота, а много липсва съдържанието - какво избираме:

"При едни избори ние поемаме ангажимент към следващ период, а не решаваме проблеми на предишен".

По думите ѝ трябва да се насочи вниманието към програмите на партиите и хората в листите им:

"Неправилно е да се свежда разговорът до датата, това не е единственият въпрос. Трябва да се гледа как партиите излъчват своите кандидати, кои са тези лица". 

Доц. Танева подчерта, че въпросът кои лица кого довеждат в парламента е отговорност на всички избиратели и уточни, че в предизборния процес трябва да има спокойно и отговорно търсене от самите граждани:

"Да се води диалогът с гражданите през очакваните политики, а не през крясък, че ще е хубаво да бъде различно - ефектни популисти да обещаят кой знае какво, а после? Отговорността на самите граждани е много важна, за да може този диалог в предизборния процес да бъде пълноценен".

Интервютата на Георги Марков с Емилия Милчева и с доц. Албена Танева в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковите файлове. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Росица Матева

Росица Матева: Няма да има хаос на изборите, достатъчно е времето до 4 април

" Не мисля, че ще има хаос на изборите, има достатъчно време до 4 април ".  Това каза пред БНР Росица Матева, председател на Обществения съвет към ЦИК. По думите ѝ датата 4 април е като всяка останала, която би могла да бъде посочена от..

обновено на 18.01.21 в 15:27
ВИЖТЕ ОЩЕ

Загинал и 12 ранени при руски ракетен удар в Днепър

Един човек е загинал и 12 са били ранени след руския ракетен удар в украинския град Днепър вчера. Руска ракета е попаднала в 9-етажен жилищен блок в града. Трима от пострадалите са в тежко състояние, две жени са в неизвестност. Украинският..

публикувано на 29.06.24 в 07:52

Проф. Кирил Топалов: България трябва да реагира по-остро на антибългарската риторика в РСМ

България трябва да реагира много по-остро на антибългарската риторика на управляващите в Република Северна Македония, както прави Гърция. Това каза пред Хоризонт проф. Кирил Топалов, който е член на двустранната комисия по историческите и..

публикувано на 29.06.24 в 07:47

Започва регистрацията на делегатите на Патриаршеския избирателен църковен събор

Започва регистрацията на делегатите на Патриаршеския избирателен църковен събор, които утре ще изберат новия български патриарх. Броят на делегатите на Четвъртия Патриаршески избирателен църковен събор е 140 като освен висшите духовници, той..

публикувано на 29.06.24 в 07:15

ЕК одобри 500 000 евро безвъзмездна помощ за борба с опасни комари в Кипър

Европейската комисия одобри 500 000 евро безвъзмездна помощ за изпълнението в Кипър на пилотна програма за борба с разпространението на опасни комари, съобщи здравният еврокомисар Стела Кириакиду по време на посещението си в Никозия.  Иновативният проект..

публикувано на 29.06.24 в 05:23

Найджъл Фарадж не иска да има "нищо общо" със съпартийците си, които са били обвинени за расисти.

Найджъл Фарадж заяви, че не иска да има "нищо общо" с кандидатите от неговата партия "Реформирай Обединеното кралство", които са били обвинени за расисти. Докато отговаряше на въпроси на публиката по Би Би Си, по-малко от седмица преди общите избори на 4..

публикувано на 29.06.24 в 05:18

Българин беше осъден на 9,5 години затвор във Великобритания по обвинения в изнасилване

Във Великобритания, 45-годишният български гражданин Юлиан Димов, работещ като масажист, беше осъден на девет и половина години затвор по обвинения в изнасилване на 10 клиентки. Юлиан Димов е използва приложение за козметична терапия, за да открие и..

публикувано на 29.06.24 в 04:56

РСМ отхвърли гръцките обвинения, че нарушава Преспанския договор

Северна Македония отхвърли обвиненията на премиера на Гърция Кириакос Мицотакис и външния министър Йоргос Герапетритис, които поставиха пред Европейския съюз въпроса за нарушаването на Преспанския договор от страна на новото ръководство на..

публикувано на 28.06.24 в 20:40