Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европарламентът провежда извънредни дебати за Навални

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Извънредни дебати по повод ареста на руския опозиционен лидер Алексей Навални  ще се проведат в Европейския парламент. Очаква се те да завършат с резолюция.

Точката бе приета като извънредна в дневния ред на пленарната сесия, след като Навални бе арестуван при завръщането си в Москва в неделя вечер.

Председателите на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, на Европейския съвет Шарл Мишел и на Европейския парламент Давид Сасоли осъдиха задържането на руския опозиционен лидер и призоваха за незабавното му освобождаване.

Сасоли  заяви, че евродепутатите са готови да го поканят в Европарламента и определи ареста му като "обида за международната общност и за Европа, която е помогнала да бъде спасен живота му".

Председателят на външната комисия на Европейския парламент Дейвид МакАлистър и докладчикът за Русия в Европарламента Адрюс Кубилюс настояха ЕС да засили санкциите срещу руски официални лица и да разшири техния мащаб, като напомниха, че от декември общността разполага с инструмента за глобален санкционен режим за човешките права и не трябва да се колебае да го използва, когато е необходимо. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Руските сили твърдят, че са завладели село Мариновка в Донецка област

Руските сили са завладели още едно населено място в украинската Донецка област. Отбранителното министерство в Москва съобщи, че това е село Мариновка, пише Ройтерс.  Твърденията на двете воюващи страни за подобни развития на фронтовите линии рядко се потвърждават бързо от независими международни източници, но през последните седмици руските..

публикувано на 27.09.24 в 14:10

Жители на свищовски села на протест във Велико Търново заради безводието

Десетки жители на свищовските села Хаджидимитрово, Козловец и Горна Студена и на горнооряховското село Драганово се събраха на протест пред водоснабдителното дружество във Велико Търново. Някои от селата са в безсрочно бедствено положение заради безводието. Протестиращите обвиняват водния оператор в бездействие за решаване на проблема им.  От..

публикувано на 27.09.24 в 14:07

Има осъден за купуване на гласове за миналите местни избори в Монтанско

Има осъден за купуване на гласове по време на миналите местни избори в област Монтана. За извънредния вот за парламент на 9 юни пък в Районна прокуратура са заведени 30 преписки. Няма осъдени. От полицията обявиха денонощен телефон за сигнали за предстоящите избори. По време на изборите за депутати за 50-ото Народно събрание в Районна..

публикувано на 27.09.24 в 13:56
Габриела Руменова, създател на платформата

Габриела Руменова: С превенция може да се спре превръщането на едно явление в проблем

С превенция може да се предотврати разрастването на едно явление, законовите норми и рестрикции са борба с вече съществуващ проблем . Това каза пред БНР Габриела Руменова, създател на платформата "Ние, потребителите", която коментира в предаването "Хоризонт за вас"  приетите от парламента промени в Закона за здравето, с които се забранява..

публикувано на 27.09.24 в 13:54
В подножието на Асара

Маркиране на туристическите маршрути в област Кърджали

За първи път от 30 години в област Кърджали започна маркиране на туристическите маршрути. Повечето от тях до момента изобщо на са били обозначени. Инициативата е на Туристическия информационен център и на местни доброволци. "Маркировките са направени с видима точка - когато човек застане на едната маркировка, вижда другата. Имаме и GPS..

публикувано на 27.09.24 в 13:50

Във Великотърновско обещават, че няма да спрат протестите срещу безводието

Десетки жители на свищовските села Хаджидимитрово, Козловец и Горна Студена и на горнооряховското село Драганово се събраха на протест пред водоснабдителното дружество във Велико Търново.  Някои от селата са в безсрочно бедствено положение, заради безводието. Протестиращите обвиняват водния оператор в бездействие за решаване на проблема им...

публикувано на 27.09.24 в 13:45
Диана Дамянова

Диана Дамянова: В загасената зала е мястото на политическата ни класа

Българският политически елит, доколкото тази пасмина е елит, стои не на стадиона, на които е публиката, защото тя е на друг стадион. Те играят един за друг и тази себичност довежда публиката до нетърпимост. Така коментира започващата предизборна кампания Диана Дамянова в интервю пред БНР. "Започваме една кампания, която ще е белязана с..

публикувано на 27.09.24 в 13:09