Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Има риск да бъдат загубени над 100 млн. лева европейско финансиране за подобряване качеството на въздуха

Снимка: БГНЕС

Има риск да бъдат загубени над 100 милиона лева европейско финансиране за подобряване качеството на въздуха в българските общини. Причината за това е делото, което община Горна Оряховица води срещу Министерството на околната среда и водите, тъй като не е одобрена за финансиране по тази програма.

Горна Оряховица изпадна преди две години от одобрените общини за европейско финансиране за мерки за подобрение на атмосферния въздух.

Според общинската управа за Горна Оряховица не е признато, че над 70% от замърсяването идва от битовото отопление.

Общината загуби над 7 милиона лева. Кметът Добромир Добрев заведе съдебно дело срещу Министерството на околната среда и водите, което блокира програмата.  

Пред депутатите от комисията по околна среда екоминистърът Емил Димитров заяви: 

„Горна Оряховица оспорва, според мен изключително с право, че не е включена в списъка. В момента, ако ние минем съдебни дела, които в крайна сметка са примерно - започваме отначало процедурите, програмният период е приключен, никой няма да вземе и лев, ще загубим 100 милиона“.  

Идната седмица е поредното заседание по делото във Върховния административен съд, посочи кметът Добромир Добрев. 

Проблемът с блокираните над 100 милиона лева ще бъде поставен на парламентарен контрол, посочи депутатът от БСП Явор Божанков: 

„Казусът с Горна Оряховица – кои точно средства са блокирани, ще пострадат ли други общини, за да можем да преценим какъв е рискът да бъдат загубени всички тези средства“. 

За възможния вариант, за да не бъдат загубени парите, министър Емил Димитров заяви: 

„Да подсигурим 7 милиона на Горна Оряховица и да отворим цялата програма“. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

За седма поредна година: "Трабант фест" в Трявна

За седма поредна година Трявна е домакин на фестивал, който събира почитателите на колите с марка "Трабант". За тазгодишното издание на "Трабант фест"-а се очаква около 60 соцвозила да бъдат изложени в центъра на града. Събитието привлича десетки почитатели на легендарните немски автомобили, които разглеждат с любопитство и се снимат с..

публикувано на 01.06.24 в 11:11

Главчев даде старт на разчистването на терена за Националната детска болница

Служебният премиер Димитър Главчев даде ход на дейностите по разчистване на терена за построяването на Националната детска болница. Заедно с министрите на здравеопазването и на регионалното развитие, той присъства символично на началото на процеса. Очаква се разчистването на терена да отнеме шест - седем месеца, а изграждането на самата..

публикувано на 01.06.24 в 10:54

В Добричко започват регионалните фолклорни прегледи на художествената самодейност

От днес в Добричко започват регионалните фолклорни прегледи на художествената самодейност - под надслов "Добруджа, обич моя!". Фолклорните прегледи се провеждат непосредствено преди традиционния събор "Песни и танци от слънчева Добруджа" край село Дебрене. Традиционните за Община Добричка Регионални фолклорни прегледи на художествената..

публикувано на 01.06.24 в 10:38

В Ловеч започва 13-ото издание на фестивала "Хоро под Стратеш"

В Ловеч за 13-та поредна година ще се проведе националния фолклорен фестивал "Хоро под Стратеш" с участието на над 250 танцьори от цялата страна. Фестивалът започна в 11:00 ч. с дефиле на участващите групи през централната пешеходна зона на Ловеч, поясни Нели Читинова, председател на НЧ "Зорница 2010 – Нено Щрегарски", което е организатор...

публикувано на 01.06.24 в 10:27

Британският посланик в Мексико насочи оръжие към мъж, уволнен е

Британският посланик в Мексико е бил принуден да напусне поста си, след като е насочил автоматично оръжие към местен член на персонала на посолството, съобщава Би Би Си. "Файненшъл таймс" първи съобщи за инцидента, като разпространи видео в социалните медии, на което се вижда как Джон Бенджамин се прицелва в друг мъж. Репортажът бе озаглавен:..

публикувано на 01.06.24 в 10:17

Млади програмисти от Кърджали с множество награди

Млади  програмисти от Кърджали обраха призовите места в национални конкурси . Те са на различна възраст и от различни училища. Дотолкова са напред в компютърното програмиране, че вече сами създават свои проекти и дори интернет сайтове.  Децата  придобиват знания в първата IT школа в Кърджали . Тя е създадена отскоро и за нея няма приемен..

публикувано на 01.06.24 в 10:10
Централен пазар Варна

В края на май: Падат цените на повечето плодове и зеленчуци

Повишението на цените на някои основни хранителни стоки, плодове и зеленчуци на борсите в страната спря тази седмица, отчита Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ) в седмичния си бюлетин. Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който отразява движението на цените на хранителните стоки на едро у нас, през седмицата се понижи с..

публикувано на 01.06.24 в 10:07