Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кантарджиев: Английският щам на Covid вече е в България

Тодор Кантарджиев
Снимка: БТА

Английският щам на коронавируса вече е в България, обяви официално в предаването “Панорама“ на БНТ проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

И осемте души, при които е открит английският щам, току-що са се завърнали от Великобритания, уточни проф. Кантарджиев.

Той съобщи още, че предстои по-широко проучване, за да се види какво е разпространението на щама в нашата страна и препоръча, особено на завръщащите се от Великобритания, да се изследват и да ограничат контактите с близки и приятели.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

НЗОК: Изписването на медицински храни е на базата на становища от експертните съвети по педиатрия и гастроентерология

Указанията на Здравната каса за изписване на медицински храни за пациенти с малнутриция са подготвени на базата на становища от експертните съвети по педиатрия и гастроентерология.  Това съобщиха за БТА от Касата след заявката на сдружение "Общност Мостове", че ще сезира Комисията за защита от дискриминация заради тези указания. Д-р Антоанета..

публикувано на 02.05.24 в 16:45
Дмитрий Песков

Кремъл: Неоснователни са обвиненията на САЩ, че Русия е използвала химически оръжия в Украйна

Кремъл определи като неоснователни обвиненията на САЩ, че руските сили са използвали химически оръжия в Украйна. Русия остава обвързана с договора, забраняващ използването на химически оръжия, подчерта говорителят на Кремъл Дмитрий Песков: "Както винаги такива изявления звучат абсолютно голословно и нямат никакви основания. Русия спазва..

публикувано на 02.05.24 в 16:41

Близо тон храни раздава "Бъди човек" за Великден в Банско

Близо един тон традиционно великденски и трайни хранителни продукти осигуриха анонимни дарители за бедните и възрастни хора от Банско.  Доброволците, които посещават домовете им, са само двама, но благодетелите – десетки. И тъй като местните знаят, че не всеки ден е Великден, пълнят торбите така, че да подсигурят прехраната поне за месец.  В..

публикувано на 02.05.24 в 16:35

ГЕРБ-СДС в Плевен регистрира листата си с кандидат депутати за изборите за Народно събрание

ГЕРБ-СДС в Плевен регистрира листата си с кандидат депутати за изборите на 9 юни за Народно събрание. Те ще се борят за три мандата от региона. Водач на листата е Пламен Тачев, втори е Валери Лачовски, областен координатор на ГЕРБ. Досегашният депутат Пламен Тачев благодари за доверието: "... за това, че съм водач за пореден път на..

публикувано на 02.05.24 в 16:31
Църковен храм

Храмовия си празник отбеляза църквата в силистренското с. Скала – "Св. Цар Борис I Покръстител!"

Храмовия си празник отбеляза днес църквата в силистренското село Скала – "Св. Цар Борис I Покръстител!". Службата бе водена от архимандрит Назарий. През 2017 година църквата е построена от даренията на християни и мюсюлмани. За първи път в това село се чува звън на камбана преди седем години. Първата копка е направена пет години по-рано...

публикувано на 02.05.24 в 16:23
Доц.д-р Иван Малкодански-председател на Общинския съвет в Плевен.

Плевен с Обществен съвет за икономическа и инвестиционна политика

В Плевен създават Обществен съвет към Общинския съвет, който ще обсъжда икономическата и инвестиционната политика.  Така плевенчани ще могат пряко да се ангажират с проблемите в общината.  Идеята е на председателя на Общинския съвет доц. д-р Иван Малкодански. На последното заседание съветниците я подкрепиха. Подробности чуйте в..

публикувано на 02.05.24 в 16:17
Председателят на парламента на Ливан Набих Бери, президентът на Кипър Никос Христодулидис и председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен

Урсула фон дер Лайен: ЕС предоставя 1 млрд. евро в подкрепа на Ливан

Европейският съюз предоставя в подкрепа на Ливан 1 млрд. евро до 2027 г., обяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен на съвместна пресконференция в Бейрут с премиера на Ливан Наджиб Микати и президента на Кипър Никос Христодулидис.  Намаляването на миграцията от Ливан, основно на сирийски граждани, към Кипър и Европа чрез..

публикувано на 02.05.24 в 16:07