Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българинът изобретател за 2020 в САЩ: Животът е хубав, ако не си доволен, промени го

| обновено на 26.01.21 в 07:20

Животът е хубав, ако не си доволен, направи нещо, за да го промениш“, това каза в „Хоризонт до обед“ българинът Борислав Чакъров, избран за Изобретател на 2020 година на САЩ. 240 долара, толкова имал в джоба си той, когато заминал за страната на големите мечти – САЩ. 

Борислав Чакъров е сондажен инженер, който от близо 30 години живее в САЩ. Работил е с хора от различни националности. В дома си в Хюстън има множество български икони и често се завръща в родината. Родом е от великотърновското село Караисен, в Долни Дъбник завършва Техникума по сондиране и нефтодобив, а после и Минно-геоложкия университет, като работи за сондажните предприятия у нас.

След 90-а година заминава по света, виждайки, че у нас няма да има промяна. Започва работа в Луизиана като нефтен сондажен инженер. След това проектира и усъвършенства технологията в тази посока. Работи и в Изследователски център („тук това означава развойна дейност - никой не прави наука заради самата наука“).

С една от технологиите, за които кандидатства за Награда, е инструмент, който пести време и измерва по време на сондирането, за да се правят корекции снимка: Личен архивведнага, за да няма грешки в замерването на наклона и сондажът да е в точния пласт, в който е нефтът.

Но получава наградата за втората технология. 

„Имаме инструмент, който прави замерване на съпротивлението на дълбочина 4-5 метра от сондажа. Имат го всички големи компании, разликата е, че ние изобретихме сондажен лост, който прави насочено замерване - това сме го патентовали. И за тази технология нашата фирма получи наградата от губернатора на щата Тексас и кметът на Хюстън назначи „Ден на изобретателя за 2020 година“. Хюстън е столицата на нефтения бизнес“, разказа специалистът изобретател. 

Борислав има много авторски свидетелства в България, а сега има 29 американски патента, групирани в пет технологии, по които е работил.

Още по темата в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Иван Кръстев

Иван Кръстев – маестрото на музиката, литературата и театралното изкуство

В "Нощен хоризонт" ви срещаме с маестрото на българската музика – композитора и диригент Иван Кръстев .  В откровен разговор той сподели за началото на своя път в музиката, когато започва да учи пиано и цигулка на едва 4 годин и. Кръстев разказа за своето творческо израстване, водено от вдъхновението да съчетава музика и литература.  Още..

публикувано на 24.09.24 в 15:34

Гюлсерен Исмаилова: Любовта спасява

Никой родител не си представя да чуе от лекар диагноза за детето си, според която то няма да живее повече от осем години. Първо не вярва на това, което се случва, но после придобива сила и прави невъзможното, за да спаси не просто човешки живот, а живота на сина си. Той е Ервин и е вече на 32 години - със Синдром на Уест...

публикувано на 22.09.24 в 10:51
Момчил Карамитев

Момчил Карамитев за патриарх Неофит, за киното, чудесата и творческия процес

"Това, което ме впечатли при всички разговори беше, че тези хора благоговееха към личността на патриарх Неофит и казаха, че това е била неговата изключителна сила, че той е бил много благ , някои са го упреквали, че е бил прекалено благ, че това не било добре за ръководител на Българската църква.  "Казват, че като ръководител той не е..

публикувано на 17.09.24 в 09:24
 Проф. Даниела Дженева

Проф. Даниела Дженева - 50 години ансамбъл "Тракия" с етика, морал и любов

С концерти и специално подготвена изложба ансамбъл "Тракия" отбеляза своята 50 годишнина . Гости на спектакъла на Античния театър в Пловдив са и част от хората, които с талант и сърце са допринесли през годините трупата да има водещата си роля на новатор в музикалните и танцовите форми във фолклорното изкуство. Другият концерт на древната..

публикувано на 15.09.24 в 09:10

Изпълнение на български композитор в предварителната селекция за "Грами"

Изпълнение от нов албум на български композитор, познат със създаването на творби за емблематични български естрадни артисти от 80-те, бе допуснато до съревнованието за наградите "Грами". Димитър Ковачев е сред емблематичните композитори в България през 80-те години. Мнозина го свързват с песента "Тишина", първоначално изпълнена от Васил..

публикувано на 12.09.24 в 10:25
Д-р Калин Поповски

Д-р Калин Поповски: В медицината не всичко е заплати. Моралът трябва да бъде на първо ниво

Д-р Калин Поповски е един от най-известните акушер-гинеколози в Плевен.  Завежда Клиниката по акушерство и гинекология към Университетската болница "Д-р Георги Странски". Д-р Поповски е потомствен лекар, в неговите ръце през над 30-годишната му практика са изплакали за първи път при раждането хиляди деца от цялата страна. "В медицината не..

публикувано на 08.09.24 в 06:57

Художникът Стойко Гъгъмов увековечава известни личности на морски скали и училищни фасади

Художникът Стойко Гъгъмов оставя ярка следа след себе си с портретите на известни личности, които рисува на морските скали, на фасадите на обществени сгради и училища. Гугутка вече има Стена на родолюбието и двама почетни граждани Нарича изкуството си "скално - концептуално", което му е на сърце. "Аз го открих когато бях в Тенерифе. Там също..

обновено на 01.09.24 в 06:38