Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джузепе Конте подава оставката на италианското правителство

Премиерът се надява на нов мандат за съставяне на кабинет с по-широка подкрепа

Джузепе Конте
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Премиерът Джузепе Конте ще се срещне във вторник с президента на Италия Серджо Матарела, за да подаде оставка. Причината е политическата ситуация, която остава кризисна заради липсата на абсолютно мнозинство в горната камара на парламента.

Първо, той ще представи решението си пред Министерският съвет, след това ще отиде при президента на страната Серджо Матарела. Целта е да няма предсрочни избори и да му бъде възложено да състави трети свой кабинет.

Решението за това зависи от президента.

Предполага се, че оставката ще бъде приета и Матарела ще възложи на Конте съставянето на ново правителство.

Движението „Пет звезди” го подкрепя за негов трети кабинет, както и Демократическата партия. Нейният лидер Никола Дзингарети каза, че се работи за създаване на авторитетно правителство с широка проевропейска парламентарна база с премиер Джузепе Конте като точка на равновесието в този труден момент.

Стигна се до този сложен политически ход, защото в Сената  правителството няма гарантирано мнозинство от тези, които го подкрепиха при вота на доверие.

Конте загуби мнозинството си в горната камара на парламента (в Сената) през миналата седмица, когато центристката партия Italia Viva, водена от бившия премиер Матео Ренци, напусна управляващата коалиция заради управлението на правителството на коронавирусната криза и справянето му с икономическата рецесия.

Кабинетът се свиква утре в 09:00 ч. сутринта местно време, на което заседание Конте "ще информира своите министри за намерението си да подаде оставка. След това ще отиде при президента Серджо Матарела", се казва в изявлението на кабинета.

След като премиерът подаде оставка обаче няма гаранция, че може да се сформира нова коалиция и винаги съществува риск предсрочните избори да се окажат единственото жизнеспособно решение.

По-рано депутатите от собствената коалиция на премиера предупредиха, че тази седмица ще бъде изправен пред поражение в парламента при гласуване на оспорван доклад за правосъдната система, което може да бъде избегнато само чрез неговата оставка.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Павликени е пред частично бедствено положение заради безводие

Кметът на община Павликени Емануил Манолов изпрати писмо до служебния премиер Димитър Главчев и до ресорните министри с настояване да бъде пусната вода по каналите на държавната компания "Напоителни системи“, която да вдигне нивата на местните водоизточници. Заради безводието в Павликенско са пред обявяване на частично бедствено положение...

публикувано на 17.06.24 в 15:58
Атанас Атанасов

От ДСБ дават мандат на Атанас Атанасов да продължи разговорите с ПП за обща работа

Председателят на партия "Демократи за силна България" Атанас Атанасов е получил мандат да разговаря с партньорите им от "Продължаваме промяната" за успешна съвместна работа в новото Народно събрание. Това съобщиха от ръководството на ДСБ, която е част от обединението "Демократична България".  Отлива на избиратели от партията отдават на нарушен диалог със..

публикувано на 17.06.24 в 15:53
Лидерът на СДС Румен Христов (в средата) заедно кмета Монтана Златко Живков (вдясно)

Румен Христов: Трябва да имаме проевропейско правителство

Новото правителство на България трябва да бъде проевропейски насочено, с четири годишен манда на управление, смята лидерът на СДС Румен Христов.  „Трябва да понесем отговорността и да състави правителство“, убеден е народният представител от ГЕРБ – СДС от Монтана Румен Христов. Малко е напрегнато времето и до сряда трябва да се направят..

публикувано на 17.06.24 в 15:48
Николай Абрашев, областен управител на Плевен

Въвеждат режим на водата в Плевен и 10 селища в областта

Горещото лято настъпва, с него понякога и засушаване, което пък създава условия за воден режим на водата. Така се случва в Плевен през последните години. Сега областният управител Николай Абрашев определя като приоритет решаването на този проблем.  При обявяването на режимно водоподаване от ВиК винаги посочват, че то е се налага във връзка с..

публикувано на 17.06.24 в 15:46
Мартин Карбовски

Мартин Карбовски: Срещу алтернативата - нова партия, се изпраща журналистическа войска, да тормози хората

Партиите няма да отидат на още едни избори, защото няма какво да предложат, прогнозира журналистът Мартин Карбовски в интервю пред БНР. "Не мога да направя прогноза дали ще има правителство. Те си правят каквото си искат. Ако искат, ще отидат на избори, за да видят колко струват. Заради намалената избирателна активност Борисов няма..

публикувано на 17.06.24 в 15:20
Рая Назарян (вляво) и Деница Сачева са част от преговорния екип на ГЕРБ-СДС за съставяне на правителство

ПП-ДБ и "Възраждане" отказват среща с ГЕРБ, от "Величие" искат да разговарят само с Борисов

Водените от ГЕРБ-СДС разговори за ново правителство започнаха със среща с ДПС. Преговорният екип на най-голямата формация е съставен от Деница Сачева, Рая Назарян и Теменужка Петкова, а от страна на Движението за права и свободи в разговора участват Станислав Анастасов, Йордан Цонев, Елван Гюркаш, Искра Михайлова, Ертен Анисова, Байрам Байрам. Информация..

публикувано на 17.06.24 в 15:16

Новите лични карти са с по-сериозна лична защита

Новите лични документи, чието издаване започна днес, имат много по-сериозна защита. Това увери служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов, който получи първата лична карта от ново поколение. Той уточни, че до края на годината цените на личните документи остават като сегашните, но от следващата година ще бъдат променени: "Новите лични..

публикувано на 17.06.24 в 14:58