Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 1400 души са задържани на протести в подкрепа на Навални в Русия

| обновено на 03.02.21 в 20:44
Арест на Червения площад в Москва, 2 февруари 2021 г.
Снимка: БТА

Повече от 1400 души бяха задържани по време на вчерашните протести в Русия в подкрепа на опозиционера Алексей Навални.

Масовото недоволство беше предизвикано от решението на съда да замени условната присъда на Навални с ефективна и да го изпрати в затвора за 2 години и 8 месеца.

Веднага след обявяването на присъдата от московския щаб на Навални призоваха хората да излязат на улицата.  Първоначално протестиращите се събраха на Манежния площад в близост до Кремъл, откъдето бяха изтласкани от полицията по посока на централната улица „Тверская“.

В района бяха струпани стотици тежко въоръжени полицаи и служители на специализираните подразделения ОМОН и Росгвардия. В късните часове започнаха арестите на граждани.

Сред задържаните се оказаха не само протестиращи, но и множество случайни минувачи.

В медиите и социалните мрежи бяха публикувани свидетелства за полицейско насилие. На един от видеозаписите например се вижда как боец на Росгвардия удря с палка по главата журналист със светолоотразителна жилетка с надпис „Преса“.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че благодарение на ефективните действия на правоохранителните органи са били избегнати „по-лоши последици“.

Попитан дали вижда прилики между поведението на руската полиция сега и на беларуските силови структури по време на протестите в Минск, Песков отговори, че „има сходни елементи, свързани с провокаторите“. По думите му и в двете страни органите на реда изпълняват дълга си и се борят с провокаторите и неразрешените акции.

Ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел осъди решението на съда и го определи като неприемливо, политическо и в разрез с международните задължения на Русия.

Междувременно, чешкото външно министерство привика руския посланик в Прага в знак на протест срещу случилото се с Навални.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Бойко Борисов

Борисов: Осъждането на Навални е неприемливо

„Осъждането на Навални е неприемливо. Той трябва да бъде освободен максимално бързо“, написа във Фейсбук премиерът Бойко Борисов. „Съдебните процеси не трябва да бъдат политизирани. Недопустимо е и продължаващото насилие срещу мирно..

обновено на 03.02.21 в 18:32
Алексей Навални в съдебната зала.

Ефективна присъда за Навални - 2 години и 8 месеца затвор

Руски съд замени с ефективна условната присъда на опозиционера Алексей Навални от три и половина години лишаване от свобода. От щаба на Навали в Москва призоваха за нови масови протести.  Съдът се съгласи с мотивите на Федералната..

обновено на 03.02.21 в 00:07

Европейските лидери поискаха Навални да бъде освободен

"Европа е единна в призивите си за незабавното освобождаване на Алексей Навални. Апелираме също да спре преследването и насилието срещу протестиращите", написа в Туитър председателят на Европейския парламент Давид Сасоли. Руски съд постанови..

публикувано на 02.02.21 в 22:59
ВИЖТЕ ОЩЕ

Празник на бозата в Радомир

В Радомир днес ще се проведе празникът на бозата. Той е под наслов "С боза, гозба и песен" и по традиция предшества Денят на града. В началото на миналия век Радомир е бил център на бозаджийството, а славата на радомирската боза се е носела из..

публикувано на 20.10.24 в 08:34

Краставици, дини и лимони поевтиняват с над 10% на борсите у нас

Краставиците, дините и лимоните поевтиняват с над 10 процента на борсите у нас през седмицата, показват данните от седмичния бюлетин на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ), предаде БТА.   Индексът на тържищните цени..

публикувано на 20.10.24 в 08:25

Молдова гласува за президент и на референдум за ЕС

Гласоподавателите в Молдова ще гласуват днес за президент и за европейската ориентация на страната, съобщава ДПА. Проевропейски настроената президентка Мая Санду се е кандидатирала за втори мандат. Тя също така насрочи референдум за включване..

публикувано на 20.10.24 в 08:20
Държавен фонд

Земеделските производители с дневник за проведените химични обработки

Всички земеделски производители трябва да водят дневник за проведените химични обработки. При липса на дневник за растителна защита  или при  некоректно попълване могат да бъдат налагани санкции, припомнят службите по земеделие. Над 200 млн...

публикувано на 20.10.24 в 08:04

Отваря за движение пътната връзка от столичния бул. "България" към Околовръстен път в посока "Младост"

Пътната връзка от булевард "България" към Околовръстен път в посока "Младост" ще бъде отворена за движение от днес. Това обяви в социалната мрежа Фейсбук кметът на София Васил Терзиев. Той уверява, че всички изисквания за безопасността и..

публикувано на 20.10.24 в 07:47

Частични местни избори на 16 места в страната

Частични местни избори се провеждат днес на 16 места в страната. Изборният ден започна в 7 часа и трябва да завърши до 20 часа. В община Омуртаг за кметския пост се съревновават четирима кандидати. Частични местни избори има днес и в..

публикувано на 20.10.24 в 07:36

Националното движение за църковна независимост през Българското възраждане има врачански корен

Малко известен исторически факт е, че началото на националното движение за църковна независимост през Българското възраждане има врачански корен. Събитията, които се случват във Враца между 1824 и 1826 година, задават модела, по който след това..

публикувано на 20.10.24 в 07:10