Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Творческите търсения на Иван Янев

Иван Янев
Снимка: личен архив

Вторият роман на Иван Янев е „Симаргал“ - продължение на първия „Феникс“. Иван Янев е роден в Перник. На 6-годишна възраст с прашка и метална скоба е ударен в едното око. Губи зрението през него, а поради слабости в лечението губи и другото. Завършва училището за деца с нарушено зрение в София. След това учи история в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. През 2006 г. защитава докторска дисертация на тема „Външната политика на България през Втората световна война в българската историческа литература (1938-1944)“.

„Симаргал“ в исторически аспект означава божество, славянско божество. Славяните са вярвали, че това божество охранява техните посеви, или с други думи - въоръженото добро. В романа се използва метафорично, тъй като в повествованието се явява и човек, историк, който е работил по тази тема. След това неговият приятел намира доклада, прочита го, а пък вече приятелят му намира за съжаление смъртта си по един трагичен начин“, сподели Иван в предаването „Нощен хоризонт“.

Част от тиража на „Феникс“ и „Симаргал“ са придружени от аудиоверсия, в която текста чете актрисата Гергана Стоянова. Говорещият синтезатор на хората, лишени от зрение, и при компютрите, и при телефоните е с гласа на Гергана Стоянова. 

„Още в първия роман засягам въпроса за евтаназията - това, че тя в малко страни е разрешена. Нашата страна не е сред тях и се замислих, че е хубаво и при нас да има възможност човек, който е нелечимо болен, да вземе решение за собствената си евтаназия.

Иван Янев                               Снимка: Иван Янев
Писателката доц. Емилия Дворянова е преподавател в НБУ в магистърската програма „Творческо писане“. Тя е преподавател на Иван Янев.

Писането е път, който започва от мига, в който започнем да пишем до последния си дъх. Почти никой не се е отказал от писане и в този път човек има нужда от общуване, от споделяне, от разговори с другите хора, с други пишещи и това до голяма степен определя пътя ми. Освен това винаги има не просто какво да научим, а какво бихме могли да дадем и на другите“, подчерта доц. Дворянова.

Иван Янев е завършил и магистърска степен по „Специална педагогика” с профил „Педагогика на зрително затруднените” в СУ „Св. Климент Охридски“. През 2019 г. завършва в УНСС магистърска степен по „Публична администрация” с профил „Държавна администрация”. В момента учи магистърска програма по творческо писане в Нов български университет. От 2006 г. работи като експерт в Министерството на образованието и науката. От 2010 г. и досега е председател на федерация „Спорт за хора със зрителни увреждания“. Освен това от 2016 и досега е член на УС на Съюза на слепите в България. Публикувал е множество статии и книги в областта на историята, спорта, публицистиката и художествената литература. 

Повече можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Сдружение "Добро сърце" е създадено, за да помага на хората

В рубриката „Горещи сърца“ ви предлагаме среща с Борислав Павлов. Той е на 35 години, от Пазарджик, и е председател на сдружение „Добро сърце“, което е създадено, за да помага на хората в нужда.   Идеята за създаването на  благотворителната организация е на трима млади хора, които в годините на Ковид пандемията, решават, че трябва да бъдат..

обновено на 12.05.24 в 06:09
Нургюл Салимова

Нургюл Салимова иска да остане в България, а преди всяка партия се обажда на майка си

"Засега съм тук и се надявам, че ще остана. От най-ранна детска възраст съм казвала, че искам да стана световен шампион с българското знаме. Работя за това и се надявам, че няма да има пречки по пътя ми". Това заяви пред БНР шахматиската Нургюл Салимова и  призна, че е получавала покани да се състезава за друга държава. Важно е шахът да става..

публикувано на 10.05.24 в 19:45
Райна Кабаиванска

Райна Кабаиванска: Стремя се да има предаване на знанията между поколенията!

"Христос Воскресе! Макар че, нямам навика да казвам това, защото съм комунистическо дете, родена съм 1934 г., израснала съм в комунистически режим и нямах понятие от религиозните празници, сподели за БНР оперната прима Райна Кабаиванска, един от най-значимите сопранови гласове през втората половина на XX век, музикална педагожка и общественичка. Тя живее..

публикувано на 07.05.24 в 11:35

С инжекция, утеха и песнопение медицинската сестра и презвитера Калина Митева слави Бога

Калина Митева работи в Спешното отделение на Врачанската болница. Тя е хирургична медицинска сестра. От 25 години е презвитера. Тогава съпругът й Димитър е бил ръкоположен за свещеник. "Или както близките ме наричат - баба попадия". От малка е впечатлена от лекарите и медицинските сестри, които са я лекували, тъй като много е боледувала...

обновено на 05.05.24 в 17:30
Мария Антонова

Мария Антонова: Блага притежаваше най-ценното качество - да имаш дълг към близки, към приятели!

"Бъдете изобретатели, откриватели в любовта! Не бъдете епигони, чиновници и бюрократи в собствените си чувства!" Това е едно от завещанията на Блага Димитрова – една от изключително талантливите български поетеси , чиито творби носят необичайна дълбочина на прозренията и вдъхновяват поколения читатели.  Родена през 1922 г., тя от ранна..

публикувано на 29.04.24 в 15:00

Младен Мисана вълнува с поезията си

Младен Мисана започва да пише в ранна детска възраст. Когато бил на 4 години, на стиховете му се е радвала баба му Райна, която го е отгледала. Тя събудила и интереса му към математиката, и към литературата. Росица Копукова и Младен Мисана са неразделим поетичен дует Публикува творбите си през 2013 -та година, дотогава те..

публикувано на 28.04.24 в 06:15

Силвия Кацарова празнува 70-годишен юбилей

Любовта на публиката е най-големият дар , каза пред БНР любимата на поколения българи певица Силвия Кацарова, която днес празнува 70-годишен юбилей . По този повод тя подготвя нов албум, който скоро ще бъде готов. Нейното желание е хората да не я приемат само като човек на изкуството, а като човек от техните редици. "Всички сме еднакви,..

публикувано на 26.04.24 в 14:54