Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пренареждане на партиите в Италия ще даде шанс на Драги

Пренареждане на политическите сили в италианския парламент, много от които в момента не подкрепят на глас Марио Драги, ще позволи на бившия ръководител на Европейската централна банка да състави работоспособно правителство, прогнозира икономистът Лоренцо Кодоньо. 

В сряда Драги бе натоварен от президента Серджо Матарела да състави нов кабинет, след като досегашният премиер Джузепе Конте не успя да задържи коалицията на Движението Пет звезди и Демократическата партия с партията Италия Вива.

В интервю за БНР Кодоньо, който  дълги години работи на висока позиция в италианското министерство на икономиката и финансите,  не изключи пренареждане на фракциите в парламента предвид обществения натиск върху политическите сили да се разберат за изразходването на 200 милиарда евро от европейския фонд за възстановяване от пандемията.

"Поради момента, в който тази криза настъпи, Драги въздейства върху ситуацията като метеор - той взривява равновесието между политическите сили. Предполагам, че през следващите дни ще видим някои изненадващи ходове - политици ще сменят партийната си принадлежност или цели партии ще имплодират, защото не знаят как да постъпят".

Кодоньо прогнозира, че мнозинството в "Пет звезди" - най-голямата формация в парламента, ще подкрепи мандата на Марио Драги. 

Ако все пак Драги не сполучи да състави кабинет негативната реакция на гласоподавателите и финансовите пазари е повече от сигурна.

"Това ще означава предсрочни избори, а ситуацията в момента е такава, че на тях вероятно ще надделеят крайната десница, популистите и евроскептиците", каза Лоренцо Кодоньо, ръководител на консултантската компания "Ел Си Макро Адвайзърс", за предаването "Събота 150".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Около 55 000 четвъртокласници се явяват на изпит по математика

Около 55 000 четвъртокласници се явяват на национално външно оценяване по математика. Изпитът ще се проведе в близо 1740 училища в страната. Той ще започне в 10 часа и ще продължи 60 минути. За учениците със специални образователни потребности са предвидени 30 минути повече, т.е. общо 90.  В 1738 училища ще има изпит, ангажирани са 13 645 квестори...

публикувано на 28.05.24 в 07:21
Атанас Запрянов

Атанас Запрянов на Съвет "Външни работи и отбрана" на ЕС

Министърът на отбраната Атанас Запрянов ще участва в заседание на Съвета „Външни работи и отбрана“ на Европейския съюз. Министрите на отбраната на държавите членки ще обсъдят подкрепата за Украйна и отбранителната готовност на съюза.  В сесията за Украйна ще се включат генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг и министърът на отбраната на Украйна..

публикувано на 28.05.24 в 07:09

Руските атаки в Украйна продължават

Украинският президент Володимир Зеленски ще пристигне днес в Белгия на фона на нови руски атаки и съобщения от руски страна за превзети две населени места в Харковска и Донецка област. В Брюксел Зеленски ще подпише споразумение в сферата на сигурността с премиера Александер де Кро. Украйна вече има серия от такива споразумения със западните си..

публикувано на 28.05.24 в 07:02

Планова профилактика и ремонт на предаватели

На 28 май от 9 до 17 часа ще бъде извършена планова техническа профилактика на предавателя на ултракъси вълни: СОФИЯ 4 на честота 103 MHz, излъчващ програма „Хоризонт“. Възможни са прекъсвания на сигнала. Може да слушате програмата на БНР през интернет сайта binar.bg, а в района на София и на 100.9 MHz или 101.4 MHz. Също днес, 28 май, от..

публикувано на 28.05.24 в 07:00

"Информационно обслужване" показва софтуера за изборите

Централната избирателна комисия информира, че днес от 10:30 часа „Информационно обслужване“ ще направи демонстрация на софтуерните системи за компютърна обработка на данните от гласуването за изборите на 9 юни. Демонстрацията ще се състои в сградата на Народното събрание.  На нея могат да присъстват по един упълномощен представител на регистрираните за..

публикувано на 28.05.24 в 06:48

Очакват се присъдите на 5-мата българи, обвинени в измама във Великобритания

Днес в съда в Ууд Грийн в Северен Лондон се очаква да станат известни присъдите на петимата български граждани, обвинени в една от най-големите измами със социални помощи в Обединеното кралство.  Българската банда, състояща се от двама мъже и две жени – Гюнеш Али, Стоян Стоянов, Галина Николова, Цветка Тодорова и Патриция Панева, е подала хиляди..

публикувано на 28.05.24 в 05:10
Снимката е илюстративна, архив.

Френска фрегата е заловила 2,4 тона кокаин, превозван с венецуелска рибарска лодка

Френският военноморски флот е заловил 2 тона и 400 килограма кокаин, превозван на венецуелска рибарска лодка в Атлантическия океан. Това съобщи "Франс прес", като се позова на отдела на френските карибски въоръжени сили.  След информация от митническите власти хеликоптер от френска фрегата е транспортирал екип до рибарската лодка на около 1500 километра..

публикувано на 28.05.24 в 04:52