Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Асен Дудов: Онкоболните пациенти могат да се ваксинират

Пандемията е забавила оформянето на диагнозите на хората с раково заболяване

Снимка: БТА

Пандемията сковава лечението на онкоболните пациенти. При тях спирането на лечението дори за месец има неблагоприятни ефекти след това. Това обясни пред БНР проф. д-р Асен Дудов, началник на Клиниката по медицинска онкология към "Acibadem Сити клиник УМБАЛ Младост" и председател на Българското онкологично научно дружество.

В началото на пандемията у нас повече са пострадали пациентите с недовършена и непотвърдена докрай диагноза на онкологичното заболяване, посочи проф. Дудов. Те са отложили довършването на диагнозата си, а няколко месеца по-късно са стигнали до лекарите  с напреднало страдание.

Ако някой пациент има сериозно опасение за себе си, би могъл директно да се обърне към най-близкия до него онкологичен център, за да уточни своята диагноза, напомни специалистът.

Проф. Дудов препоръчва на онкоболните пациенти да не се въздържат от ваксиниране и да се посъветват за това със съответния медицински онколог. Дотук представените ваксини са абсолютно съвместими с курсовете на лечение, каза той.

„След като има възможност да избегне заболяването, е просто нелепо да се среща с него.“

Американската асоциация по клинична онкология в свое становище също е изтъкнала, че това е от полза за онкологичните пациенти.

Много рядко сред онкоболните пациенти специалистите у нас са наблюдавали „тежко, затегнато протичане“ на коронавирусната инфекция, отбеляза още проф. Асен Дудов. „Но все пак те са пациенти с относително понижен имунитет по време на лечението.“

„Третата вълна за съжаление ще дойде. Надали може да има някакви колебания. Това е очаквано“, коментира Дудов в предаването „Преди всички“ относно хода на пандемията.

Чуйте цялото интервю в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Храмовете във Велико Търново се изпълниха с богомолци на Разпети петък

Православните храмове във Велико Търново се изпълниха с богомолци на Разпети петък, дошли да се поклонят пред Сина божи, да съпреживеят кръстната Христова смърт и да минат под плащеницата. В най-скръбния за християните ден свещениците отслужиха Вечерня. Плащеницата беше изнесена с песнопения, посветени на страданията и смъртта Христови...

публикувано на 03.05.24 в 13:35
Володимир Зеленски и Дейвид Камерън

Камерън: Украйна може да нанася удари по цели в Русия с британските оръжия

Украйна има "право" да нанася удари по цели в Русия с помощта на доставеното от Великобритания оръжие, заяви британският външен министър Дейвид Камерън, който посети Киев.  Лорд Камерън обеща 3 милиарда паунда годишна военна помощ за Украйна за "колкото дълго време е необходимо". Той добави, че Украйна има право да използва оръжия, предоставени от..

публикувано на 03.05.24 в 13:28

Музеите и художествената галерия в Кюстендил ще работят в празничните дни

Музейната и нумизматичната експозиция в зала "Асклепий" на кюстендилския музей, както и Градската художествена галерия "Владимир Димитров-Майстора" ще работят през празничните дни с нормално работно време, обявиха от Общината. Очаква се стотици да посетят обектите, както и Римската крепост от IV в. над града - въпреки лощото време на Разпети..

публикувано на 03.05.24 в 13:24
Доц. Костадин Нушев

Доц. Костадин Нушев: Най-съвършената молитва към Бога е благодарствената

Най-съвършената молитва към Бога е тази, която изразява благодарност за това, което сме получили от него, за това, което вече имаме.   Това каза пред БНР доц. Костадин Нушев -   преподавател в Богословския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски", автор на книги и студии по християнска етика и православно богословие...

публикувано на 03.05.24 в 13:19

Арх. Бойко Кадинов: Трябва да обърнем модела и хората да искат да се върнат сред природата

България е едно щастливо място, което наследява толкова много природа , каза пред БНР арх. Бойко Кадинов, който след дни ще представи в БАН темата за зелената архитектура и опазването на културното наследство в България. Топлоизолации, стиропор по фасадите, перки в морето, застрояване - това са само част от белезите, които ни карат да мислим, и..

публикувано на 03.05.24 в 12:46

Бербок обеща последствия за сочеща към Русия хакерска атака на имейлите на германски управляващи

Руското военно разузнаване стои за хакерска атака срещу електронната поща на германски управляващи, извършена миналата година. Германското правителство заяви днес, че това няма да остане без последствия. "Това няма да остане без последствия!". Така реагира германската външна министъра Аналена Бербок, след като стана официално ясно, че зад..

публикувано на 03.05.24 в 12:45

Разпети петък е!

За православните християни Разпети петък е най-тъжният ден от годината. Този ден е посветен на Христовото разпятие, кръстната смърт и полагането на Исус Христос в гроба.  Исус е погребан в каменен саркофаг в пещера, пред която е поставен огромен камък. На този ден в храмовете се извършва неговото опело. На утринната служба се четат..

обновено на 03.05.24 в 12:22